Koronavirüs (Covid-19) vaka sayılarının arttığı Latin Amerika ve Karayipler'de aşı kıtlığı ülkelerin başına iş açıyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) bağlı Pan Amerikan Sağlık Örgütü'nün yöneticisi Dr. Jarbas Barbosa, zengin ülkelerin aşı stoklarının çoğunu satın alması sebebiyle söz konusu bölgenin aşıya ulaşamadığını söyledi.
   Güney Amerika’da Jamaika, Nikaragua ve Haiti'de aşı yaptıranların oranı yüzde 10'a bile çıkamadı.
   Barbosa, yaptığı açıklamada DSÖ ve Küresel Aşı ve Aşılama Birliği'nin yoksul ülkelere aşı imkanı sağlayan programı COVAX kapsamında Latin Amerika ve Karayipler'deki ülkelerin her birinde halkın yüzde 20'sini bu yıl aşılamayı hedeflediklerini kaydetti. Ancak Barbosa, çoğu ülkenin taahhüt edilen tedarikin sadece yüzde 30'una ulaşabildiğini belirtti.
   Aşı üreticilerinin COVAX'e teslimat yapılmasına öncelik vermediğini söyleyen Barbosa, "Üreticiler yaptıkları ikili anlaşmaları ön plana almaya devam ediyor çünkü bunlarda aşılar daha pahalı" diye konuştu.
   ABD, BAE ve Avrupa Birliği üyeleri gibi zengin ülkeler, aşı tedarikinde dünyanın geri kalanından çok daha önde. Üçüncü doz destekleyici aşı için talep arttıkça da aşılar bu ülkelere akmaya devam ediyor.
   New York Times'ın haberine göre Hindistan'daki aşı ihracatı yasağı da yoksul ülkelere darbe vurdu. Zira dünyanın en büyük aşı üreticisi olan Hindistan, ülkedeki aşılama geri kaldığı için Mayıs 2021'de ihracat yasağı getirmişti. Öte yandan Hintli yetkililer, yasağın bu ay kaldırılacağını bildirdi.