Bilim insanları, Koronavirüs (Covid-19), Ebola, HIV, Nipah virüsü ve Zika gibi ölümcül hastalıkların yanı sıra kuş gribi virüslerinin de mutasyona uğradığını ve dünyada şu anda hepsi insanlar için ölümcül olabilen 8 kanatlı hayvan virüsü olduğunu belirtti.
   NTV'nin haberine göre, özellikle H5N6 adlı virüsün bulaştığı insanların yarısını öldürdüğünü ve son haftalarda vakalarda artış olduğu konusunda uyaran bilim insanları, yeni pandeminin Covid-19'dan çok daha tehlikeli olduğunu söyledi.
   Geçen yılın aralık ayında, Rusya'nın güneyindeki Astrahan kenti yakınlarındaki devasa bir çiftlikte 101 bin tavuğun aynı gün içinde ölmeye başlaması ve sonrası, H5N8 olarak bilinen nispeten yeni bir ölümcül kuş gribi türünün dolaşımda olduğu tespit edildi.
   Çiftlikteki 150 işçiye yapılan testte, beş kadın ve iki erkeğin hafif de olsa hastalığa yakalandığı tespit edildi. H5N8'in kuşlardan insanlara atladığı ilk kez bu şekilde ortaya çıktı.


"H5N8'in insandan insana bulaşma olasılığı yakında gelişebilir"


   Ardından Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) uyarıda bulundu. Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor) Başkanı Anna Popova, yaptığı açıklamada, 'bir dereceye kadar H5N8'in insandan insana bulaşma olasılığının yakında gelişeceği ve hemen bir aşı geliştirilmeye başlanması gerektiği' konusunda uyardı.
   Öte yandan küresel ilgi, ister doğada ister laboratuarda olsun, Covid-19'un kökenlerine odaklanmış durumda, ancak tümü insanları enfekte edebilen ve öldürebilen ve şu anda potansiyel olarak Covid-19'dan daha şiddetli olan sekiz veya daha fazla kuş gribi türü bulunuyor.