Bilim insanları, kulak kirinin insanların stres ve depresyon seviyelerini ölçmek için kullanılabileceğini ortaya çıkardı. Araştırmacılar, analize tabi tutmak üzere kulak kiri örneği almak için geleneksel kulak çubuklarına benzeyen bir cihaz geliştirdi.
Örnek daha sonra laboratuvara gönderilerek burada stres hormonu kortizol için test ediliyor.
Akademik dergi Heliyon'da yayımlanan bulgular, depresyonu ve stresle bağlantılı durumları takip etmek için kortizol seviyesini ölçmenin daha ucuz ve daha etkili bir yoluna işaret edebilir.
Bilim insanları evde klinik gözetim olmaksızın yapılabilen yeni testin, şeker seviyelerini ölçmede, diyabeti ve hatta bir ihtimalle Covid-19 antikorlarını izlemede de faydalı olabileceğini düşünüyor.
Hormonu ölçmede kullanılan en yaygın teknik saçtan örnek almak. Ancak bu, kulak kiri yöntemine kıyasla daha fazla zaman alıyor ve daha pahalıya mal oluyor. Ayrıca genelde kortizoldeki kısa süreli dalgalanmalardan daha fazla etkileniyor.
University College London'ın Bilişsel Nörobilim Enstitüsü'nden baş araştırmacı Dr. Andres Herane-Vives şunları söyledi:
“Herkesin bildiği gibi hormon seviyeleri inip çıkabildiği için kortizol numunesi almak epey zordur, bu nedenle alınan numune bir kişinin kronik kortizol seviyelerini doğru yansıtmayabilir. Dahası, örnekleme yöntemlerinin kendisi de strese sebep olarak sonuçları etkileyebilir. Ancak kulak kirindeki kortizol seviyeleri daha istikrarlı görünüyor ve yeni cihazımızla bir numune alıp hızlı, ucuz ve etkili bir şekilde test ettirmek kolay”.