Geri dönüşüm, güneş enerjisi ve daha birçok sürdürülebilir uygulamada tüm ülkelerin başını çeken İsveç, şaka gibi bir sorunla karşı karşıya. Elektrik ve ısınma ihtiyaçlarının büyük kısmını çöplerden elde eden ülkede çöp bitti.

 

250.000'in üzerinde evin elektrik ve ısınma ihtiyacını çöplerin yakıt olarak kullanılmasından sağlayan İsveç hükümeti, ülkede üretilen çöpten daha büyük kapasiteli çöp dönüştürme tesisine sahip. Eurostat'ın verilerine göre İsveç'te bulunan evlerden çıkan çöplerin sadece %1'i çöplüklerde kalıyor. Bu oran, diğer Avrupa ülkelerinde %38 dolaylarındadır. Geri kalan kısım ya geridönüşüme uğruyor ya da gübre olarak kullanılıyor. İsveç'teki güç santrallerinin büyük bir kısmı çöpleri yakıt olarak kullanıyor. Ancak ülkede çöplerin tükeniyor olması, daha doğrusu yeterince çöp üretilemiyor olması, İsveç'i zora sokuyor.

Bu durum da İsveç'i komşusu Norveç'ten çöp ithal etmek durumunda bıraktı. Aslında bu yeni bir olay değil. İsveç bir süredir Avrupa'dan, özellikle de Norveç'ten yılda yaklaşık 800.000 ila 850.000 ton çöp ithal etmekteydi. Bu çöplerin büyük bir kısmı komşusu Norveç'ten geliyor. Hem de İsveç, bu ithalattan para da kazanıyor, çünkü Avrupa Standartları dahilinde çöplerinden kurtulmak isteyen Avrupa ülkeleri, İsveç'in çöplerini alması için para ödemekten çekinmiyor!

9.5 milyon nüfuslu ülkede çıkan atıkların yalnızca %4'ü geri dönüşmez durumda. Vatandaşların geri dönüşüm konusunda bu denli duyarlı olması da İsveç'in yakıt olarak kullanabileceği çöpün tükenmesindeki ve komşu ülkelerin çöpünü geri dönüştürür hale gelmesindeki ana etken. 

Mevcut senaryoda Norveç, İsveç'e fazla çöplerini yok etmesi için para ödüyor. İsveç de üzerine para alarak elde ettiği bu çöpleri geri dönüştürerek vatandaşlarına elektrik ve ısınma sunuyor. Çöplerin yanmasından çıkan ısı, binaların ısınması ve elektrik üretiminde kullanılabiliyor. Üstelik, sanılanın aksine, gelişen teknoloji yardımıyla çöplerden çıkan gazlardan etkili bir biçimde kurtulmaları mümkün oluyor. Hatta İsveç, bu zararlı gazları önlemek konusunda öylesine başarılı ki, gaz salımları konusunda en düşük düzeylere sahip ülkeler arasında bulunuyor. Yani İsveç, hiçbir çevre kirliliğine neden olmaksızın hem elektrik ve ısınmayı bedavaya getiriyor, hem de çöplerden kurtulmayı başarıyor; bir de üzerine para kazanıyor.

İsveç'in bir sonraki planı ise Norveç'tense Balkan ülkelerine yönelmek. Çünkü İtalya, Romanya, Bulgaristan ve Türkiye gibi geri dönüşüm altyapısı olmayan ülkelerin çöplükleri Norveç'ten çok daha dolu. Üstelik İsveç, bu ülkelerden çöp satın alarak onların kirletilmiş alanlarını azaltmayı hedefliyor.

Geri dönüşümü marifet olarak görmeyen herkese cevaben İsveç'in bu müthiş başarısını kutlamamız gerekiyor. Bu arada, çöp ithal eden tek ülkenin İsveç olmadığının da altını çizmek gerekiyor: Almanya, Belçika ve Hollanda da aynı yöntemi izliyor. Ancak İsveç, "çöp tüketimi" konusunda lider durumda.

 

 

Kaynak: Evrimagaci.org