Bilim insanları, erişimiş demirden yağmurların yağdığı son derece sıcak ötegezegenin, daha önce tahmin edildiğinden bile sıcak olduğunu tespit etti.

Dünya’dan 640 ışık yılı uzakta bulunan WASP-76b isimli bu gezegen, Jüpiter büyüklüğündeki ultra sıcak gezegenler sınıfında yer alıyor. Gezegen o kadar sıcak ki yüzeydeki metaller eriyor ve yağmura dönüşmek üzere gökyüzünde yoğunlaşıyor.

WASP-76b, yıldızına yakınlığı nedeniyle onun etrafındaki dönüşünü yaklaşık 2 Dünya gününde tamamlıyor ve Dünya’nın Güneş’ten aldığı radyasyonun binlerce katını emiyor.

New York’taki Cornell Üniversitesi’nden bilim insanlarının liderliğinde yapılan yeni bir araştırmada ise gezegenin atmosferinde sodyum ve iyonize kalsiyum sinyalleri tespit edildi.

Hawaii’deki İkizler Kuzey Teleskobu’ndan yapılan gözlemlere dayanan bu veriler, gezegenin düşünüldüğünden daha da sıcak olduğu anlamına geliyor

28 Eylül’de Astrophysical Journal Letters isimli hakemli bilimsel dergide yayımlanan araştırma, bu hafta Amerikan Astronomi Topluluğu Gezegen Bilimleri Bölümü’nün yıllık toplantısında sunuldu.