ABD'nin Kaliforniya eyaletinin güneyindeki bir adada, başıboş gezen drone yere çakıldı. Çarpışmanın ürküttüğü sumrular, binlerce yumurtayı terk edip kaçtı.

13 Mayıs'ta Bolsa Chica Ekolojik Rezervi isimli hayvan koruma alanı üzerinde iki insansız hava aracı yasadışı olarak uçmuştu.

Bunlardan biri koruma alanının en büyük kuş yuvası konumundaki adaya düştüğünde binlerce sumru, yerlerdeki yuvalarını bıraktı.

Her yıl bu zamanlarda ada, yumurtalarından yavrularının çıkmasını bekleyen ve denizkırlangıcı diye de bilinen sumrularla kaplanıyordu.

Ancak drone kazası nedeniyle bu yıl hiç yavru doğmayacak. Bunun yerine ada yüzeyi yumurta kabuklarıyla dolacak.

Çevre bilimci ve koruma alanının yöneticisi Melissa Loebl, bunun bölgede görülen en büyük ölçekli terk ediş olduğunu söyledi.

Tehdit altında sınıflandırmasına çok yaklaşan sumrular, koruma alanında yaşayan yaklaşık 800 bitki ve hayvan türü arasında yer alıyor.

Normalde Kalifornia'nın yerel yasaları, koruma alanında drone uçurulmasını yasaklıyor. The New York Times'a konuşan Loebl ise bu felaketin ardından Federal Havacılık Dairesi'nin de ABD geneli için böyle bir yasa çıkarmasını umuyor.

(Independent Türkçe, Gizmodo, The New York Times)