Afganistan'da son iki aydır kontrolü elinde bulunduran Taliban, gözünü ülkedeki uyuşturucu bağımlılarına dikmiş durumda.
   Karanlık çöktüğünde Kabil sokaklarını, özellikle de uyuşturucu kullananların toplandığı bölgeleri didik didik arayan örgüt militanları, eroin ve metamfetamin bağımlısı yüzlerce evsizi topluyor. Köprü altları, atık suyunun aktığı nehir kenarları ve çöp yığınlarının arasından gözaltına alınan bağımlılar önce dövülüyor sonra da zorla tedavi merkezlerine götürülüyor.
   Doktorlara göre uyuşturucu bağımlılarının çoğu akıl sağlığı sorunu yaşıyor. Tedavi merkezlerinde elleri bağlı kişilerin taş duvarlara yaslandığı görülüyor.
   Saçları sıfıra tıraş edilen, üzerindeki kıyafetleri çıkarılan ve hortumla sıkılan tazyikli soğuk su ile yıkanan bu kişilere Taliban militanları ayık kalmaları talimatını vermiş. Aksi takdirde yine dövülecekler.
   Sert (kimilerine göre zalimce) yöntemler, Taliban yönetiminin direktiflerine uymaktan başka seçeneği olmayan bazı sağlık çalışanları tarafından yerine getiriliyor.
   Sivil toplum kuruluşlarına göre, Taliban'ın dayak ve güç kullanarak uyguladığı yöntemler insan haklarına aykırı. STK'ler, uyuşturucu bağımlılığıyla mücadele daha profesyonel olunması gerektiğini belirtiyor.