ABD’li ilaç şirketi Pfizer'dan yapılan açıklamada, Koronavirüs’e (Covid-19) maruz kalanlar arasında enfeksiyonunun önlenmesi için araştırma amaçlı oral antiviral ilacın test edildiği açıklandı.

   Bu konuda büyük bir çalışma başlattığını söyleyen firma ağızdan alınacak bir hap geliştirmeye çalışan tek ilaç şirketi değil. ABD merkezli Merck&Co ve İsviçreli Roche şirketleri de Covid-19 için kolay bir antiviral hap geliştirmek için yarışıyor. Oldukça ilerlemiş seviyede olan çalışmada Pfizer'in PF-07321332 olarak isimlendirdiği ilaç test edilecek. Semptomatik Covid-19 enfeksiyonu olan bir bireyle aynı evde yaşayan 18 yaş ve üstü 2 bin 660 sağlıklı yetişkinin katılımcı olduğu bu testi sonuçlarının yakında açıklanması bekleniyor.

   Denemede, Koronavirüs’ün çoğalması için gerekli olan önemli bir enzimin aktivitesini bloke etmek üzere tasarlanan PF-07321332, HIV enfeksiyonu için kombinasyon tedavilerinde yaygın olarak kullanılan eski bir ilaç olan düşük dozda 'Ritonavir' ile birlikte uygulanıyor.

   Bugüne kadar Gilead Sciences firmasının intravenöz ilacı olan 'Remdesivir', Amerika Birleşik Devletleri'nde Covid-19 için onaylanmış olan tek antiviral tedavi durumunda.