Dünya iklim felaketine hızla yaklaşıyor olabilir, ancak ABD’li bilim insanları sera gazı emisyonlarının hızla ortadan kaldırılmasıyla küresel sıcaklıkların sadece birkaç on yıl içinde dengelenebileceğini açıkladı.

Uzun yıllar boyunca, karbon emisyonları hızla kesilse bile, küresel ısınmanın nesiller artarak devam edeceği varsayıldı. Bilim insanları tarafından gelecekteki sıcaklıklarda tahmin etmek için oluşturulan iklim modelleri ise  atmosferdeki belirli bir karbondioksit konsantrasyonuna dayanıyordu. Ancak, net sıfır emisyonun sonuçları daha önce hiç değerlendirilmedi.

Bununla birlikte, 100'den fazla ülke  2050 yılına kadar net sıfıra ulaşma sözü verdi. İngiltere, Japonya ve Avrupa Birliği  net sıfır hedefine ilişkin planınI açıkladı ve yakında Joe Biden’ın yeni yönetimi altında ABD’nin de bu ülkeler arasına katılması bekleniyor. 

Pennsylvania Eyalet Üniversitesi'nden iklim bilimci Michael Mann, küresel olarak net sıfır emisyonu ulaşılması halinde "Yüzey sıcaklıkları ısınmayı durdurur ve ısınma birkaç on yıl içinde stabilize olur. Çünkü insan faaliyetlerinin yüzey ısınması üzerinde doğrudan ve anında bir etkisi vardır” ifadelerini kullandı.