ABD’li ilaç devi Pfizer ve yöneticileri arasında bir Türk bilim insanının bulunduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech’in ileri aşamadaki Koronavirüs (Covid-19) aşı adayından güzel haber geldi. Bugün yayımlanan verilere göre aşı adayı, Covid-19'u önlemede en az yüzde 90 etkili.
CNBC’nin haberine göre üçüncü aşamadaki klinik çalışmadan gelen bulgular, bağımsız bir Veri İzleme Komitesi tarafından yürütülen ara etkililik analizine dayanıyor. Söz konusu komite, katılımcıların güvenliğini sağlamak için ABD'deki klinik deneyleri denetliyor.
Pfizer'in başkanı Albert Bourla, gelişmeyi "Bilim ve insanlık için harika bir gün" sözleriyle selamladı. İlaç devinin internet sitesinde yayımlanan basın bildirisinde Bourla’nın “Üçüncü aşamadaki Covid-19 aşı deneyimizin ilk sonuçları, aşı adayımızın hastalığı önleme yeteneğine dair ilk kanıtı ortaya koydu” sözlerine yer verildi.
 BioNTech'in kurucu ortağı ve CEO'su Prof. Uğur Şahin de emeği geçen herkese teşekkürlerini bildirdi. "Bu, inovasyon, bilim ve küresel işbirliği çabasının zaferidir" diyen Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Özellikle bugün, ikinci bir dalganın ortasındayken ve birçoğumuz tecrit altındayken, ulaştığımız bu dönüm noktasının, pandemiyi bitirme ve normalleşme yolunda ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlıyoruz”.
 BNT162b2 isimli aşı adayının üçüncü aşama klinik denemeleri 27 Temmuz’da başlamıştı. Bugüne kadar 43 bin 538 kişinin katıldığı denemeler, daha net verilerin elde edileceği son analize kadar devam edecek.