Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti'nin (FPD) yürüttüğü koalisyon görüşmelerinde, esrarın keyif amaçlı kullanımının yasallaştırılması konusunda mutabık kaldıkları bildirildi.
   Funke Medya Grubu yayımladığıhaberde, Almanya'da yeni hükümeti kurması beklenen koalisyon partilerinin, esrar tüketiminin yasallaştırılması konusunda anlaştıklarını duyurdu. Yapılacak yasal düzenlemeyle yetişkinlere keyif amaçlı esrar satışının ancak lisans verilmiş işletmelerce gerçekleştirileceği, bu sayede de satılan esrarın denetlenebilir olacağı belirtildi.
   Üç partinin, bu yolla uyuşturucu amaçlı kullanılan tehlikeli maddelerin, kimyasal içeriklerin yol açtığı zararların daha güçlü bir şekilde önlemeyi sağlamayı da hedeflediği belirtildi. Mutabakatın, haftaya tamamlanması öngörülen koalisyon görüşmeleri sonrasında kaleme alınacak koalisyon anlaşmasında yer alacağı kaydedildi.
   Hamburg merkezli İktisadi Rekabet Enstitüsü'nün (DICE) bir araştırmasına göre esrarın yasallaştırılması Almanya'ya yıllık 3,4 milyar Euro mali kaynak sağlayabilir.
   Raporda, yasallaştırma sayesinde "esrar ekonomisinin" binlerce kişi için istihdam fırsatı yaratacağı ayrıca polis ve yargı sisteminin, mafya ve yasadışı gruplarla mücadelede yıllık harcadığı yaklaşık 1,3 milyar Euro tutarındaki mali kaynağın da tasarruf edilebileceği aktarılıyor. Araştırma sonuçlarını Berlin'de düzenlediği basın toplantısında açıklayan Justus Haucap, "Esrarda izlenen yasaklama politikası başarısız oldu, uyuşturucu tüketimi azaltılamadı" dedi. Haucap, bu pazarın devlet tarafından regüle edilmesinin daha mantıklı olduğuna vurgu yaparak, bu sayede esrarın kalitesinin daha etkin bir şekilde denetlenebileceğini savundu.