İnsanların daha da hasta olmasıyla sonuçlanan yanlış ilaç tavsiyeleri, zehirlenme vakalarının artmasına yol açıyor. ABD'li yetkililer, son günlerde kendi kendini tedavi etmek isteyen Koronavirüs (Covid-19) hastalarının, atlara ve diğer çiftlik hayvanlarına verilen bir ilacı kullandığını ve zehirlendiğini açıkladı.
ABC News'e konuşan Missouri Zehir Merkezi yetkilileri, atları parazitlerden kurtarmak için kullanılan İvermektin'le bağlantılı çağrıların arttığını belirtti. Missouri Zehir Merkezi ve Amerikan Zehir Kontrol Merkezleri'nin yöneticilerinden Julie Weber, "Pandemi öncesine kıyasla günde fazladan 40 ila 50 ihbar alıyoruz" diye konuştu.
Uzmanlar, Covid-19'dan daha kötü sağlık sorunlarına neden olabilecek, bu tür asılsız "evde tedavi" önerilerinden kaçınmak gerektiğini bildiriyor. Weber, bu önerileri dinleyenlerin ilaçları uygun kanallardan temin etmek yerine veterinerlerden aldığını ve atlarla aynı dozda kullandığını söyledi. Daha az önce bir vakayla ilgilendik. Bu kişi, atlar için yüksek dozda ayarlanan İvermektin'i veterinerden almış.
ABD eski Başkanı Donald Trump'ın nisanda yaptığı bir açıklamada vücuda dezenfektan enjekte etmenin koronavirüs hastalarının tedavisine yardımcı olabileceğine dair yanlış tavsiyesi, birçok kişinin zehirlenmesine neden olmuş ve ABD'deki zehir merkezleri alarma geçmişti.
O zamandan beri zehir merkezlerine yapılan başvurularda Covid-19'dan korunmak veya kurtulmak isteyen kişiler önemli bir yer tutuyor. Ancak uzmanlar son dönemde İvermektin'in olduğu zehirlenme vakalarının arttığını dile getiriyor.