ABD’nin Teksas eyaletinde yaşayan bir çocuğun amip kaynaklı ölümcül bir beyin enfeksiyonundan öldüğü açıklandı.

Livescience’ın haberine göre adı ve yaşı açıklanmayan çocuk, 5 Eylül'de Fort Worth, Teksas'taki Cook Çocuk Tıp Merkezi'nde hastaneye kaldırıldı ve burada yıkıcı bir beyin enfeksiyonu olan primer amipli meningoensefalit (PAM) teşhisi kondu. Arlington Şehri İletişim Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, “beyin yiyen amip” olarak da bilinen Naegleria fowleri adlı organizmanın neden olduğu hastalık nedeniyle çocuk 11 Eylül’de yaşamını yitirdi. 

TATLI SULARDA BULUNUYOR

Uzmanlar N. fowleri türü amiplerin tipik olarak göl, nehir ve kaplıca gibi ılık tatlı sularda bulunduğunu söyledi. Yetkililer, çocuğun  amiplere maruz kalmasının olası nedeninin Arlington'daki Don Misenhimer Park'taki bir fıskiyeden çıkan su olarak belirledi.

KAYNAĞININ FISKİYELER OLDUĞU BELİRLENDİ

Parkın yerden su püskürten fıskiyelerinden toplanan su örnekleri, çocuğun teşhisinin ardından Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) gönderildi. CDC’den yapılan açıklamada, numunelerin N. fowleri için pozitif test ettiğini ve fıskiyenin enfeksiyonun muhtemel kaynağı olduğunu doğruladı.

HAYATTA KALMA ORANI YÜZDE 3'TEN DAHA AZ

Diğer taraftan, N. fowleri'nin neden olduğu hastalıklar son derece nadir görülüyor. CDC'ye göre 1962 ile 2019 arasında ABD’de sadece 148 vaka bildirildi. Ancak, son derece ölümcül bu enfeksiyona yakalananlarda hayatta kalma oranı yüzde 3'ten daha az. Kurum, vakaların çoğunluğunun ülkenin güney eyaletlerinde meydana geldiğini ve toplam ABD vakalarının yarısından fazlasının Teksas ve Florida'da görüldüğünü açıkladı.

Ayrıca, amip kontamine su burundan beyne doğru yukarı çıktığında ölümcül enfeksiyon oluşuyor. CDC'ye göre insanlar amipli suyu yuttuklarında enfekte olmuyorlar. İnsanların büyük çoğunluğu, ılık tatlı su göllerinde ve nehirlerde yüzerken enfekte oluyor.

Diğer taraftan, neredeyse tam bir yıl önce, Houston  yakınlarındaki bir şehir olan Jackson Gölü'nde bir çocuk, fıskiyeden fışkıran su ile bağlantılı bir PAM enfeksiyonundan öldü.