CTP Milletvekili Devrim Barçın, değişiklikle sosyal konut yapımının ihale kapsamından çıkarılması ve ismi yazılmış bir kooperatife verilmesi söz konusu olduğunu kaydederek, şu anda 13 üyesi olan söz konusu kooperatife, müteahhitlerin yüzde 80’inin üye olmaması durumunda, bu işlemi nasıl yapacağının belirsiz olduğunu vurguladı.

Ülkede konuta erişimde sıkıntılar yaşandığını ve sosyal konut ihtiyacının karşılanmasının elzem olduğunu belirten Barçın, konuta erişimin nedenlerinin tartışılması gerektiğini vurguladı. İnsanların insan gibi yaşayabileceği evleri geçmişte alabilirken bugün “kümes” gibi evleri borçla zor şekilde alabildiğini belirten Barçın, sosyal konutun bir ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Trafik kazalarında 11 kişi yaralandı, 2 sürücü tutuklandı Trafik kazalarında 11 kişi yaralandı, 2 sürücü tutuklandı

Bizim vatandaşların konuta erişim hakkı konusunda CTP olarak sorumluluk hissettiklerini vurgulayan Barçın, hazırlanan yasayı “Sosyal konut bahane, rant şahane.” sözleri ile özetledi. Yasaya göre yapılacak sosyal konutların ihalesiz, teklif alınarak yapılacağını aktaran Barçın, teklifin sadece yapı kooperatiflerinden alınabileceğini belirterek, ülkede bir tane yapı kooperatifi olduğunu aktardı. Barçın, sadece 13 müteahhidin üye olduğu kooperatifin sermayesinin olmadığını kaydederek, “Bu kooperatifin geçmişte yaptığı bir ev var mı? Bir çekici var mı?” diye sordu.

Bu kooperatifin bir tane kurucu üyesinin bile Komite toplantısına katılmadığını, toplantıya Müteahhitler Birliği Başkanı'nın katıldığını ekleyen Barçın, Yasa’ya göre kooperatife müteahhitlerin yüzde 80’inin kayıtlı olması gerektiğini de belirterek, Komite’de Müteahhitler Birliği Başkanı'nın kooperatife müteahhitlerin yüzde 80’ini üye yapacağı sözünü verdiğini aktardı. Kooperatife müteahhitlerin yüzde 80’inin üye olması koşulunu yasaya bu söz üzerine konduğunu ifade eden Barçın, “Böyle yasa mı yapılır?” diye sordu.

Barçın, bahse konu kooperatifin hiçbir temsilcisinin komite toplantısına gelmediğini yineledi. Barçın, “Bu kooperatifle hiç görüştünüz mü?” diye sordu. Hukuki öngörülebilirliğin önemine vurgu yapan Barçın, şu anda sadece 13 üyesi olan kooperatifin ülkedeki müteahhitlerin yüzde 80’inin üyesi olacağının garantisi olmadığını söyledi. Barçın, kooperatiften ayrı olarak müteahhitlerin teklif vermesinin neden engellendiğini de sordu. Devrim Barçın, ülkede HP'nin 2023 yılında yanlış açıklandığının ortaya çıktığını kaydetti.

Tespitler ve sonuçlar kısmını yeniden okuyarak detaylandıran Barçın, “İstatistik Kurumu Başkanı’nın bir dakika daha o koltukta oturmaması lazım.” dedi ve Üstel’in gereğini yapacağına inanç belirtti. İstatistik Kurumu’na Komite olarak yaptıkları ziyarete değinen Barçın, Kurum’un kendilerine veri vermeyi reddettiğini belirterek, işletme ismi belirtilmeden ve defterlerini açmadan aldıkları fiyatları excel olarak vermeyi kabul ettiklerini anlattı. 14 aya kadar fiyatı sabit girilen ürünler olduğunu söyleyen Barçın, Ocak 2023’ten Şubat 2024’e kadar zeytinyağının fiyatının 181 TL olarak girildiğini belirtti. Veriler istendikten sonraki ay zeytinyağı fiyatının 621 TL’ye çıktığını kaydeden Barçın, 181 TL’den 621 TL’ye çıkana kadar aradaki artışların ne olduğunu sordu. Barçın, fiyatı uzun süre aynı kaydedilen başka ürünlerden de örnekler verdi.

“Bizim derdimiz halkın doğru veriye ulaşması…” diyen Barçın, tespitlerin yapılmasının ardından Komite’de yapılan toplantıda İstatistik Kurumu Başkanı’nın 97 madde çeşidinin fiyat girişinde hata yapıldığını beyan ettiğini söyledi. Barçın, “Sadece İstatistik Kurumu Başkanı’nın beyan ettiği ürün sayısı 97… Bizim tespit ettiğimiz kat ve kat fazlası…” dedi. Geçmiş aylara yönelik enflasyonun hala ne olduğunun bilinmediğini kaydeden Barçın, “Doğru yöntem, alana çalışanları tekrar göndererek geçmiş aylara ilişkin de doğru verileri almaktır.” dedi ve geçmişteki yanlışlıkların da düzeltilmesi gerektiğini vurguladı. İstatistik Kurumu’nun yanlış hayat pahalılığı hesapladığının ispatlandığını söyleyen Barçın, “İstatistik Kurumu’nun yerinde olsam görevden alınmayı beklemem istifa ederim.” dedi. Barçın, kendilerinin yaptırım gücü olmadığını, sorumluluklarının hataların tespit edilmesi ve çözüm önerileri ortaya koyma olduğunu söyledi.

Bütün konuşmasını devletin resmi verileri ile yaptığını belirten Barçın, hatalı hesaplanan enflasyonu hesaplama yetisinin 50 milletvekilinde de olmadığını vurguladı ve Taçoy’a hangi veriye dayanarak yapılan sapmanın binde 3’ten az olduğunu hesapladığını sordu. “Bu ülkede 100 liraya et şiş mi yersiniz? 120 TL’ye 4 kişilik pizza mı yersiniz? Kadınlar 80 TL'ye fön mü çeker, 90 TL’ye saç mı keser? Siz bizimle dalga mı geçersiniz?” sorularını soran Barçın, “Güzelyurt’tan fiyat alıyorlar. Yasa diyor ki 5 yerden fiyat alacaksınız. 5 tane konuttan fiyat alınması gerekir. 1 konuttan fiyat alınıyor, 4 taneden alınmıyor.” örneğini vererek, yapılanı “aymazlık” olarak niteledi.

Editör: North Cyprus UK Yönetici2