Doğru nefes alabilmek hayattaki en önemli şeydir.  Nefesin kendisi kadar, doğru alınması da önemlidir. Doğru nefes ve yeterli oksijen almazsak vücut hücreleri zamanla ölür ve çeşitli hastalıkların oluşmasına sebep olabilir. Bebekken ve uyurken burundan, karnımıza doğru nefes alırız. Bu doğru nefes alma şeklidir. Nedense zamanla ağızdan, göğse doğru nefes almayı hatta nefes tutmayı adet ediniriz. Bunun en önemli nedeni modern hayatın vücudumuzu ve beynimizi gerektiğinden fazla yorup, doğallıkla yapmamız gereken şeyleri yapmayı unutmamıza neden olmasıdır.

Yoga bize öncelikle doğru nefes almayı öğretecektir. Yogada nefes kontrolüne ‘pranayama’ denilmektedir. Prana; bedendeki hayat enerjisi anlamına gelir. Pranayama, bilinçli nefes alma (puraka), nefesi tutma (kumbaka) ve nefesi vermeyi (recaka) içerir. Tüm yoga egzersizlerinde burundan ve diyaframa nefes almamız gerekir. Nefesi vücudun merkezine doğru çektiğimizde akciğeri tam kapasite kullanmış oluruz. Böylelikle vücudun tümüne oksijen göndeririz. Ağız yemek yemek içindir, nefes almak için değil. Ağızdan alınan nefes vücut ısısına uygun hale gelmeden akciğere gider ve hava içinde bulunan yabancı maddeleri de içeri alır. Burundan nefes alınmalıdır, çünkü burun içindeki kıllar filtre görevi görerek havayı temizler. Hava akciğere gelmeden önce doğru ısıya ulaşır.

Yogada çeşitli nefes teknikleri kullanılır. Geçirilen karın ameliyatları, fıtıklar, karın içindeki hastalıklar, yüksek kan basıncı, düşük kan basıncı, hamilelik, ülser, kolitler, menstrüasyon, psikolojik duruma göre bu nefesler ayarlanır ve bazı nefeslerin uygulanmaması gerekir.

FULL YOGA NEFESİ (FULL YOGİC BREATH)

Faydaları;

·       Rahatlatır, sakinleştirir, yenilenmiş hissi yaratır

·       Hayat enerjisini (prana) ve oksijeni tüm vücuda yayar

·       Doğru nefes almayı öğretir.

·       İç organlara masaj yapar

·       Kalbi, akciğerleri, karın kaslarını güçlendirir.

·       Astımı ve diğer nefes sorunu olanlara iyi gelir.

·       Zihni meditasyona hazırlar

-Uygulamaması gerekenler; herkes uygulayabilir.

-Dikkatli uygulaması gerekenler; son zamanlarda karın içi ameliyat geçirenler, karın fıtığı olanlar, diğer karın içi rahatsızlığı olanlar. (Doktorunuza danışınız)

 -Baş dönmesi ve sersemlik hissi olursa 1-2 dakika durulur sonra devam edilir.

Nasıl uygulanır? Rahat bir yere oturunuz. Dilerseniz sırtınızı duvara yaslayabilirsiniz. Sırtın dik olduğundan emin olun. Gözlerimizi kapatıyoruz. Bir elimizi göbek deliğinin biraz altına, diğer elimizi göğsümüze yerleştirelim. Burundan derin bir nefes alıp karnımızın şiştiğini hissediyoruz. Daha sonra nefesimizi göğse götürüp göğsümüzün şiştiğini hissedelim. Nefesi tutmadan burundan vermeye başlıyoruz. Verirken önce göğsümüzdeki nefesi, daha sonra karnımızdaki nefesi boşaltıp bitiriyoruz. Nefes alış ve verişimiz çok yavaşça ve sakince olsun. Nefes egzersizini yeni yapmaya başladıysanız baş dönmesi olması normaldir bu durumda biraz bekleyip devam edebilirsiniz. Bu şekilde 15 – 20 kez nefes alıp verebilirsiniz.

Gelen sayıda farklı nefes tekniklerinden bahsetmeye devam edeceğiz, Sevgiyle kalın…

MUKADDES YOLCU (Registered Yoga Teacher -200)