Meyvelerin ‘Besleme Deposu’ olarak bilinen kiviyi her zaman, özellikle kış aylarında bol tarafından tüketin

   Kivi meyvesi, 1900’lü yılların başında Yeni Zelanda’da üreticiler tarafından keşfedildi. Ve bu eşsiz meyve 1960’lı yıllara kadar ‘çin üzümü’ olarak biliniyordu.
   Kivinin dünyaya yayılmasını sağlayan Yeni Zelanda, sonrasında Amerika ve İngiltere olmakla birlikte, Anavatanı Çin’dir. O nedenle de 1960’lı yıllara kadar ‘çin üzümü’ olarak ün yaptı.
   Dünyadaki meyveler arasında en ünlüsü olan, hatta sağlık uzmanlarının ‘meyvelerin beslenme deposu’ olarak tanımladığı kiviyi her zaman tüketmeliyiz. Özellikle de kış aylarında.
   Neden mi?..
   Çünkü, kivinin insan sağlığı açısından inanılmaz faydaları vardır. Bazılarına göre; portakal ‘C vitamini’ açısından akla gelen ilk isimdir ve bol tarafından tüketilmelidir. Kıbrıs’ın en önemli tarımsal ürünü olan narenciyenin faydaları elbette çoktur. Ancak, kivinin içerdiği C vitamininin, portakaldan 2 kat fazla olduğunu da unutmamalıyız.

Kivinin en önemli 10 özelliği

1- Diğer meyvelere oranla her gramında daha fazla mineral vardır.

2-Günlük C vitamini ihtiyacını sadece bir adet kivi tüketerek karşılayabilirsiniz.

3-E vitamini açısından da zengin bir meyvedir. İçerdiği antioksidan nedeniyle kalbe faydalıdır. Aynı zamanda folik asit ve potasyum içeriğinden kan basıncını düzenler, beynin daha iyi çalışmasını sağlar. Cilt güzelliği açısından da büyük yararları vardır.
   Özellikle hamile anneler, hem kendileri, hem de dünyaya getirecekleri bebeğin sağlığı açısından kivi tüketmelidirler.

4- Karotenoid Lutein (orijinal adıyla Lutein Caratenoid) retina ve göz sağlığı açısından faydalıdır. Katarak gibi önemli sorunlara karşı koruyucudur.

5-Yüksek düzeyde antioksidan içeriyor. Yine antioksidanın bir parçası olan plifenol içermesi nedeniyle vücutta hücresel aşınmayı önler. Beyne sağladığı yararlara bağlı olarak hafızayı güçlendirir.

6- Bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle stresli insanlara büyük yarar sağlar. Bakteri ve virüslere karşı koruyucudur.

7-DNA (‘Deoksi Ribo Nükleik Asit’ isimli bir tür molekül grubunun kısaltılmışı) yıpranması durumunda tamir edilmesine büyük yarar sağlar. Yani insan vücudundaki hücrelerin zaman içerisinde yıprandığını düşünürsek, buna karşı önemli bir koruyucudur.

8- Oksidatif stresin azaltılmasına yarar. Özellikle fazla yağlı yemeklerle birlikte kivi tüketilmesi halinde, fazla yağın olumsuz etkilerini azaltır.

9- Damar tıkanıklığı riskini azaltır. Özellikle günde 2-3 adet kivi meyvesi tüketenler kan pıhtılaşması riskini azaltmış olurlar.

10-İçerdiği lif nedeniyle kabızlık sorunu yaşayanları rahatlatır.

Kiviyi yemenin en doğru şekli

   Kiviyi yumurta yer gibi yerseniz neredeyse tüm vitaminlerini ve minerallerini içinde tutmuş olursunuz. Dilimlenmiş yani bıçak değmiş meyvelerde vitamin kaybı bilinen bir durumdur. Bu nedenle kiviyi dik tutarak tepesinde ufak bir kesik açıp içini çay kaşığı ile rafadan yumurta yer gibi yiyebilirsiniz.

Kivinin porsiyon ölçüsü

   Kivinin 100 gramı 45 kalori içerir ve 1 orta boy kivi 1 porsiyon olarak kabul edilir. Sağlıklı bir bireyin günlük 3-4 porsiyon meyve tüketmesi gerektiğini düşünerek, kivinin tüketim miktarını ayarlayabilirsiniz.