Yunanistan'da hayal kırıklığı bitmiyor... Türkiye’nin “Mavi Vatan” doktrini ile denizlerdeki menfaatlerini koruma stratejisi Yunanistan’da paniğe yol açmaya devam ediyor. AB Zirvesi'nden istediğini alamayan Yunanistan'a bir darbe daha geldi.

Mavi Vatan haritası, arama motoru Google'da yayınlandı. Bahçeşehir Üniversitesi Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi'nin yürüttüğü çalışma ile Google'a eklenen Mavi Vatan haritası, Türkiye'nin 462 bin kilomotrelik deniz sınırlarını ihtiva ediyor.

Bahçeşehir Üniversitesi Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi, geçen günlerde de Google tarafından boğazların isminin değiştirilmesine karşı bir kampanya başlatmış ve Google'un "Bosphorus" ve "Dardanelles" yaptığı isimleri "İstanbul" ve "Çanakkale" olarak değiştirmişti.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Alexandros Diakopulos, önceki gün Kathimerini gazetesinde 'Türkiye'nin aşırı hırsları' başlıklı bir analiz kaleme almıştı. Diakopulos,Türkiye'nin Mavi Vatan Doktrini ile Doğu Akdeniz'de çok geniş bir alanda hakimiyet kurmaya çalıştığını iddia etmişti.

Diakopulos, "Ankara eğer başarılı olursa Karadeniz ve Süveyş'ten Orta Akdeniz'e uzanan deniz yollarını kontrol edecek. Üstelik Mavi Vatan planı Türk üsleri tarafından destekleniyor. Libya sayesinde Kuzey Afrika'da ve Somali sayesinde de Kızıldeniz'e açıldılar." ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan, dünyanın izlediği Brüksel'deki Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nde Türkiye'ye ağır yaptırımlar uygulanmasını isteyen Yunanistan medyası, bugün de karalar bağladı.

Zirvenin sonuç bildirisinde yaptırım kararı yer almazken, AB'nin Türkiye ile ilişkilerinin geliştirilmesinde stratejik çıkar olduğu vurgulaması da Yunan basınında öfkeyle karşılandı.