KKTC turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin finansman ihtiyacının karşılanması amacıyla yarım kalmış otellerin tamamlanması ve bu otellerin faaliyete geçebilmesi için uygulanması öngörülen faiz destekli kredi programı Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı.

 

KKTC turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin finansman ihtiyacının karşılanması amacıyla yarım kalmış otellerin tamamlanması ve bu otellerin faaliyete geçebilmesi için uygulanması öngörülen faiz destekli kredi programı Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı.

 

Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı, programın koordinatörlüğünü yürütürken, Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyeti de 2.500.000 TL kaynak ayırarak programa katkı sağlayacak.

 

PROGRAM LEFKOŞA SURLARİÇİ VE GAZİMAĞUSA SURLARİÇİ İÇİN ÖNEMLİ

 

Sözkonusu kredi programının, Lefkoşa Surlariçi ve Gazimağusa Surlariçi bölgeleri için önemli olduğu vurgulandı.

 

Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, ülke ekonomisine ivme kazandırılması amacıyla hazırlanan faiz destekli kredi programdan, komple yeni yatırım olan ve inşası devam eden konaklamalı turizm yatırımlarından fiziki olarak en az % 50 seviyesinde tamamlanmış olanlar, işletmeye açılmış ancak finansman sıkıntısı nedeni ile işletmeye ara vermiş veya turizm amaçları dışında kullanılıp yeniden turizm amaçlı kullanılmasına karar verilen tesislerin yanı sıra, Lefkoşa Surlariçi ve Gazimağusa Surlariçi bölgelerindeki butik otel veya turistik pansiyona yönelik yatırımların da yararlanabilecek.

 

ŞARTLARI YERİNE GETİREN İŞLETMELER KREDİ PROGRAMINA BAŞVURUDA BULUNABİLİRLER

 

Şartları yerine getiren işletmelerin kredi programına başvuruda bulunabilecekleri belirtilen açıklamada, kredi imkanından yararlanacak olan projelerin, inşaat iznini ilgili yerel yönetimden almış olması ya da inşaat izni gerektirmeyen durumlar ile ilgili olarak ise Turizm Planlama Dairesi’nin uygunluk görüşünün alınmış olması gerektiği kaydedildi. Açıklamada, turistik konaklama tesisine yönelik yapılan müracaat neticesinde, faiz iadesi teşviğinden yararlanacak yatırımcının, yatırıma konu tesisin son ödemeden itibaren en geç 6 ay içinde Oteller Encümeni’nden işletme belgesi alma koşulu bulunduğu ifade edildi. Açıklamada şöyle denildi:

 

ANLAŞMALI BANKALARDAN KREDİ KULLANILABİLİNECEK

 

“Bankalarca kullanılacak kredinin faizinin, krediye aylık TR LİBOR + 4 faiz oranı uygulanması, faizin 4+1 (5) puanı destek alt hesabından, TR LİBOR-1 kısmı müşteriden vadesinde tahsil edilmesi ve kredinin vadesinin iki yıla kadar ödemesiz, 48 aya kadar vadeli olarak kullanılması mümkün olabilecektir.

 

Başbakan Yardımcılığı, söz konusu program için kredi kullandırabilecek 5 banka ile protokol imzaladı. Bu bankalar; Asbank, Yakın Doğu Bank, TC Ziraat Bankası, Türkiye İş Bankası ve Türkiye Vakıflar Bankası olarak açıklandı.”

 

 a