Üstel, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği’nin 29’uncu Olağan Genel Kurulu’na katıldı

Genel Kurulda konuşan Ünal Üstel, Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel de, ekonominin lokomotif sektörü turizmin daha iyi konuma getirebilmek adına sektör temsilcileriyle birlikte, ileriye dönük planlamalarımızı sürdürdüklerini kaydetti.

Ülke turizminde istikrar yakalanamamasının en büyük nedeninin siyasi istikrarsızlık ve hükümet değişiklikleri olduğunu söyleyen Üstel, bundan hareketle, siyasi parti temsilcileri ve tüm paydaşların,yurt içi ve dışından akademisyen ve turizm temsilcileriyle birlikte, turizmin sürdürülebilir bir devlet politikası oluşturmak amacıyla bir Turizm Şurası düzenlediklerini ifade etti..
Şura sonuçlarının uygulanmasının önemine işaret eden Üstel, şura sonuçlarının önümüzdeki 10 yılda turizmde izlenecek yol haritasını belirlenmesinde belirleyici olacağına inanç belirtti.

Ülkede , 2009-2013 döneminde,UBP iktidarı döneminde, turizm teşvikleri, tanıtımlar ve 30 aşkın destinasyona yayılan charter seferlerle turizm rakamlarında önemli gelişme yaşandığını anımsatan Üstel, turizmi daha de geliştirmek ve ulaşımın önündeki engelleri kaldırmak için, geniş katılımlı bir Turizm Koordinasyon Ajansı kurulacağını ifade etti.

İngiltere’den başlattıkları dijital tanıtımlardan önemli bir geri dönüş aldıklarını belirterek, Nisan ayında bu tanıtımların Avrupa’da yaygınlaştırılacağını kaydeden Üstel, bütçenin elverdiği ölçüde farklı tanıtımların da yapılacağını kaydetti.

Kişi başı konaklama süresini artırmaya , yeni destinasyonlar yaratmak, ulaşımdaki engelleri kaldırmak dijital tanıtımı yaygınlaştırmak, turizmi çeşitlendirmek, yerel üretim ve istihdamı yaygınlaştırmaya yönelik çalışma yaptıklarını da kaydeden Üstel, turizm politikalarında istikrarın yakalanması halinde ülkenin çok daha iyi günler göreceğini dile getirdi.

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Dimağ Çağıner, de Otelcilik sektörü hızla büyüyüp geliştiğini, yatak kapsaitesinin 2020’de 27 bine ulaşacağını dile getirerek, KITOB’un, sektörü koruyabilen , ekonomi politikalarına yön veren daha güçlü bir yapıya kavuşması için çalıştıklarını kaydetti.

KITOB ülke Turizmine sahip çıkarken topluma da hizmet etmeye çalıştıklarını dile getiren Çağıner, turizmde yerel tüketimi artırmak , yerel istihdamı yaygınlaştırmak amacıyla yaptıkları çalışmalara değindi.
Yüksek Bilet ücretlerinin , TC de bilet sorunu varken Avrupa dan gelen turistlerin gelmesi için verilen teşvik desteğinin 2 yıldır ödenmemesinin, Güney Kıbrıs’ın Yeşil Hat Tüzüğünde Kıbrıslı Türkler aleyhine tadilat girişiminin,Türkiye’de Bankacılık Denetleme Kuurlunun KKTC’yi dış ülke sayarak, iç piyasada 12 olan taksit sayısını 3’e düşürmesinin, Ülkeye yerleşen İngilliz vatandaşların yaşadığı sorunların ülke turizmi ve ekonomisini olumsuz etkilediğine vurgu yapan Çağıner, sorunlara rağmen ayakta durmaya ve istihdam yaratmaya çalışan otelcilerin sabırlarının tükendiğini kaydetti.

“Siz meclis hükümet temsilcilerinin çok acilen işinizi gücünüzü bırakıp sadece bu sektöre sahip çıkmanız gerekmektedir. Aksi durumda ekonomiyi çeken bu lokomotif duracak ve arka vagondakiler bu tren neden gitmez diye isyan edecektir.”diyen Çağıner, zamanın sorun çözme zamanı olduğuna vurgu yaptı.

CTP Genel Başkanı Erhürman da, Kuzey Kıbrıs'ta turizm markası yaratma hedefine ulaşılamadığını, bir vizyon ortaya konamadığını kaydederek, turizmde istikrarın önemine değindi.
Turizmde istenilen noktaya ulaşılamamsının en önemli iç sebebinin siyasi istikrarsızlık olduğuna değinen Erhürman, hükümetin istikrarsız olduğu yapılarda sektörün, yönetsel yapılar içinde yer alarak sürekliliği sağlaması gerektiğine vurgu yaptı. 

Turizmi etkileyen dış sorunlara , Kıbrıs Rum Kesiminin Yeşil Hat Tüzüğünde hayat geçirmeye çalıştığı tadilata ve Turizm teşvikleri konusunda yaşanan olumsuzluklara da değinen Erhürman,Kıbrıslı Türklerin, AB’den ve Türkiye cumhuriyetine taleplerini organize bir şekilde anlatması gerektiğini ifade etti.
Bütün sıkıntılara rağmen sektörde başarıya ulaşıldığını dile getiren Erhürman, KKTC’nin ortak bir başarı hikayesinin yazılması için Kıbrıslı Türklerin haklı olduğu şeyleri talep etmeye devam etmeye ve toplumsal seferberliğe ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Başbakan Ersin Tatar ise konuşmasında, turizmin, ekonominin lokomotif sektörü olduğuna dikkat çekerek, turizmde teşviğe ihtiyaç olmamasının sebebinin, ülkeye direkt uçuşların bulunmaması olduğunu vurguladı.
Rum kesiminin yeşil hat tüzüğünde Kıbrıslı Türkler aleyhine tadilat yapmaya çalışarak yeni engeller çıkardığını kaydeden Tatar, ülkeye 4 milyon yolcunun giriş çıkış yaptığı Ercan Havaalanına direkt uçuş olmamasının sebebinin de Rum vetosu olduğunu anımsattı.
Turizmin ülke ekonomisinin, bütçesinin önemli kısmını oluşturan lokomotif sektörü olduğunu kaydeden Tatar, ülkede hükümetler değişse de, sektörün her zaman var olmaya devam edeceğini söyledi. 
Tüm sorunlara rağmen, yatak kapasitesinin, 27 bine ulaştığını, ülkede dünya standartlarının üstünde konforla hizmet veren oteller bulunduğunu anımsatarak , her bir yatırımcıyı kutlayan Tatar, Otelcilerden, yerli üretim ve istihdamı tercih ederek, ülke ekonomisine kaktı yapmalarını istedi.
Anavatan Türkiye’nin desteğiyle 74’ten bu güne çok büyük ilerleme kaydedildiğini vurgulayan tatar, hükümet olarak, Turizm sektörün başarılı olması için elllerinden gelen katkıyı yapacaklarını kaydetti.. 
Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Onursal Başkanı Aziz Kent de konuşmasında, ülke turizminin önündeki en önemli sorunların siyasi istikrarsızlık ve ulaşım olduğunu belirterek, 1 yıldızlı şarlarla ülkede 5 yıldızlı turizm yapılamayacağını savundu.

Kent, KKTC ve TC yetkililerinden İstanbul Ercan arasında shuttle servislerin oluşturulması yönünde adım atmalarını da istedi.
Konuşmaların ardından, KITOB Yönetim Kurulu Faaliyet ve Mali Raporları okunarak, üyelerin onayına sunulmasıyla olağan genel kurul sona erdi.