Hasan KARLITAŞ

Kıbrıs adasının batısında yer alan, Lefke, tarih süreci boyunca, temiz havası, huzurlu ortamı, yeşilliği,bol su kaynakları ve çevresindeki bakır maden yataklarından dolayı birçok medeniyet tarafından hep tercih sebebi olmuştur.

Günümüzde sakin bir kasaba özelliğini koruyan Lefke, Şeyh Nazım Kıbrisi’nin yaratmış olduğu inanç turizmi etkisi ile anılmakta.

 

Turizm’in yükselen trendi ‘İnanç Turizmi’

 ‘İnanç Turizmi’, alternatif bir turizm hareketi olarak, tüm dünyada büyük bir hızla yayılıyor.  Kudüs ziyaretleri, Mekke ve Medine yolculuğu, Budist tapınakları ziyaretleri, Konya’da Mevlana’nın yaratmış olduğu etki ve ‘Aziz Paul’un ayak izlerini takip etme,  gibi  inanç  akımları, milyonlarca kişinin seyahat ettiği  dinamik bir  turizm hareketi olarak, her geçen gün büyümekte.

Kıbrıs adası ve Kuzey Kıbrıs bu turizm türüne çok elverişli olup, yüksek tarihi değeri bulunan birçok camiye, kiliseye , manastıra ve bazilikaya ev sahipliği yapıyor. Kıbrıs’ın  din yolları üzerindeki konumundan ötürü,  hem Hıristiyan hem de İslami eserler bakımından  çok zengin  bir potansiyeli bulunmasına karşın, bunu yeterince kullanamıyor.

 

Şeyh Nazım Kıbrisi

Nakşibendi Tarikatının Kıbrıs’ta yaşam süren şeyhi Şeyh Nazim’ın, yaratmış olduğu dini etki ile Lefke,  her yıl çok farklı dil, kültür ve renkten binlerce kişiyi ağırlıyor. İç huzur arayışı ile Maneviyat turizmi ne katılan müridler için Lefke, barındırdığı doku ile oldukça zengin bir karakteri ihtiva etmektedir.

Sıcakkanlı davranışları, yüzünden nur akan ona has bakışı ve gözlerindeki ifade  ile Şeyh Nazım, çok farklı bir şeyh görüntüsü çiziyor.

Şeyhin yaratmış olduğu etki ile, Lefke’ye yılın farklı zamanlarında çok sayıda konuk gelmekte. İslam ülkelerine mensup çok sayıda üst düzey devlet yetkilisi, sultanlar, Amerika’dan, Almanya’dan ,Türkiye’den çok sayıda yetkili ve dünyaca ünlü sanatçı Cat Stevans (Yusuf İslam) ilk akla gelenler arasında. Üç sene önce Şili’de maden kazasına uğrayıp göçük altında kalan, ve  şeyhin yazdığı muskalarla, karanlıktan kurtulduğuna inan Şilili madencilerin, Lefke’ye gelip Şeyh Nazım’a teşekkür etmeleri  günlerce basında gündem yaratmıştı. İki sene önce Kıbrıs’ı ziyaret eden, Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 16.Benedict’in, Şeyh Nazım ile görüşmesi, yine önemli bir gündem yaratmıştı.

93 yaşındaki Şeyh Nazım, El-Hakkânî ve El-Kıbrısî olarak da biliniyor. İnanç turizmi anlamında, Şeyh Nazım,  hem Kıbrıs hem de Lefke için önemli bir değer…