Hasan KARLITAŞ

Tatlısu Belediye başkanı Hayri Orçan, “Bir Hayaldi Gerçek Oldu” cümlesiyle, özetliyor Miniya Kıbrıs Park projesini. Bölgesel gelişimin ve değişimin somut bir örneği olan, “Miniya Kıbrıs Park Projesi” ülke turizmi ve bölge tanıtımı için, oldukça yaratıcı ve önemli bir eser niteliğinde. Kıbrıs tarihine damga vuran tarihi dönemeçlerin yansıması olan, minyatür eserlerin yer aldığı, ‘Miniya Kıbrıs Park  Alanı‘ , adından söz ettirmeye başarmış durumda… Parkı ziyaret eden herkes, büyük bir hayranlıkla, birbirinden etkileyici minyatür eserleri gözlemliyor…

Bir başarı hikayesi

Kıbrıs sevdalısı herkesin ve tarih severlerin, bu yaratıcı projesi muhakkak görmelerini tavsiye ederim. Özellikli çocukların ve eğitim kurumlarının bu özel mekana eğitim gözlem gezileri düzenleyerek, ülkemizin zenginliklerinin tanınmasında aracı olmaları önemli bir toplumsal sorumluluk olduğu kanaatindeyim.

Tatlısu Belediyesi tarafından restore edilen Panagia Pegaminiotissa Kilisesi avlusunda yer alan, tarihi eserlerin minyatürleri, KKTC Turizm Bakanlığı ve TC Büyükelçiliği tarafından yürütülen, “Turizm Potansiyelinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında hazırlandı. Toplam 270 bin TL’ye mal olan projede yer alan minyatür eserler, yerinde incelenerek ve ölçümü yapılarak, Çorum’lu heykeltıraş Uğur Özşengül tarafından sekiz aylık bir sürede hazırlandı.

Tarihin sessiz tanığı eserlerin minyatürlerinin yapılarak, çok güzel bir ortamda sergilemek hakikaten çok önemli bir başarı. Demek ki, istenince oluyormuş. Miniya Kıbrıs Park’ta, Kıbrıs’ın farklı noktalarından eserler sergileniyor.

Minyatür tarihi eserlerin sergilendiği alanda yer alan Panagia Pegaminiotissa Kilisesi’nin yakın bir gelecekte, ‘Doğa ve Bilim Merkezi’ olacak olması diğer bir sevindirici gelişmedir.

Tatlısu yeniden keşfedilmeyi bekliyor

Tatlısu Belediyesi’nin, son dönemlerdeki çalışmalarını ilgi ile izliyorum. Köy, adeta masalla gerçek arasında, görüntüler sunan muhteşem bir güzellikler bütünlüğü…

Tatlısu, tarihi, kültürel ve doğal özellikleriyle ayrıcalıklı bir huzur sunuyor…

 Geçtiğimiz sene köydeki, muhteşem doğa manzaralarına sahip, ‘Tatlısu Yürüyüş Parkurunda’, arkadaşlarımla yürüyüş yapma şansını da yakalamıştım. Parkur, çok zengin flora türleri yanında, eşsiz sağ ve deniz manzarasına sahip. Doğa Parkurunun başlangıç ve bitişinde, köy kadınlarının ürettikleri ürünleri ve el sanatlarını sergileyip satış yaptıkları bir merkezin de olması, kültürel anlamda köye bir değer katıyor…

Eski ismi Akatu (Akanthou)  olan Tatlısu, Panagia Pergaminotisa kilisesi, camisi, tarihi un değirmeni, tarihi harup ambarları, Çiftlikdüzü Yerleşim yeri  (M.Ö 8200)  ve doğal özellikleri ile keşfedilmeyi bekliyor…

Belediyenin çalıştırdığı, “Zambak Tatil Köyü”, hizmet kalitesi ile Tatlısu’nun en özel turizm değerlerinden biri olmayı başarmış durumda. Bu güzide mekanın, hizmet kalitesini koruyarak, turizmdeki başarı yolculuğuna devam etmesini temenni ederim. Yine belediye hudutları içerisinde yer alan, değerli turizmci arkadaşım Yusuf Duman’ın çalıştırdığı, “Şinya Guest House”,  bulunduğu coğrafyada fark yaratan çok özel bir yerel işletme özelliğini taşıyor.

Cittaslow (sakin şehir) olma yolunda da iddia sahibi olan Tatlısu’nun, ülkemizdeki diğer belediyelerle birlikte bu mutlu hedefe ulaşması,  imajını güçlendirecektir.

Bu vesileyle, Miniya Kıbrıs Park projesinin, hem ülke hem de bölge turizmine hayırlı olmasını diler, diğer belediyelerimizin de böylesi yaratıcı ve kalıcı çalışmalara imza atmasını temenni ederim. Teşekkürler Tatlısu Belediyesi…