Misli Kadıoğlu

Kuzey Kıbrıs’ta yıllardır beklenen turizm çalışmaları son birkaç yılda hız kazandı. Uzun bir süre göz ardı edilen tarihi yerlerin restorasyon ve temizliği, bakanlığın başlattığı çalışmalar neticesinde turizme kazandırılıyor. Turizm çevreleri, ülkemizi ziyarete gelen turistler ve vatandaşlar ülkenin tarihi güzelliklerine verdiği önemi takdirle karşılıyor.

 

Kuzey Kıbrıs’ta turizm adına önemli adımlar atılmaya devam ediyor. Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel’in bakanlığa geçmesinden bu yana yıllardır turizm konusunda beklenen atılımlar gerçekleştirilmeye başlandı. Charter seferler düzenlenerek birçok ülkeden turist, ülkemizin güzellikleriyle buluşma fırsatı buldu. Hemen hemen yılın her ayında çeşitli ülkelerde gerçekleştirilen turizm fuarlarında ülkemiz Pazar arayışlarına devam etti. Son yıllarda göz ardı edilen İngiltere pazarına yönelen bakanlık, İngiltere’de tanıtım kampanyaları için yoğun bir çalışma içerisine girerek tanıtımlar için 400 bin paund bütçe ayırdı. Bir diğer yandan, ülkede turizm adına yapılan yatırımlar sürerken, yıllardır atılı durumda duran, bakımsızlıktan neredeyse yok olmaya yüz tutmuş birçok tarihi eser de turizme kazandırılıyor. Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi ile birlikte başlattığı çalışmalar kapsamında ülke genelindeki eski eserleri ülke ekonomisi ile turizmine kazandırmak için kolları sıvadı. Müze ve ören yerlerinde temizlik çalışmaları da dikkatlerden kaçmadı.

 

 

Archangelos Michael Kilise ve İkon Müzesi hizmette
Girne’de bulunan tarihi Archangelos Michael Kilise ve İkon Müzesi, Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’na bağlı Eski Eserler ve Müze Dairesi tarafından gerçekleştirilen tadilat çalışmalarının tamamlanması üzerine Ocak ayından beri kapılarını ziyaretçilere açtı. Archangelos Michael Kilisesi ile ilgili tadilat çalışmaları 2012 yılı içerisinde Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’na bağlı Eski Eserler ve Müze Dairesi tarafından başlatıldı ve tamamlandı. Girne’nin merkez kilisesi olarak 1860 yılında inşa edilen kilise, günümüzde görünür olmayan kent surlarına ait kuzeybatı burcu üzerinde konumlanıyor ve Girne bölgesinden toplanan ikonaların sergilendiği bir ikon müzesi olarak hizmet veriyor. Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel konuyla ilgili açıklamasında, Archangelos Michael Kilise ve İkon Müzesi’nin tadil edilip ziyarete açılmasının yeni turizm sezonu için yapılan çalışmaların hızla sürdüğünün bir göstergesi olduğunu kaydetmişti.

 

Beylerbeyi’nde tarihi yağ değirmeni turizme kazandırıldı
Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’nın Beylerbeyi’nde restore ettiği tarihi yağ değirmeni turizme dönük kullanılması kapsamında Şubat ayında imzalanan protokolle köy kooperatifine devredildi. Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’na bağlı Turizm Planlama ile Eski Eserler ve Müzeler Dairesi teknik elemanları tarafından gerçekleştirilen restorasyon TC Yardım Heyeti’nin katkılarıyla gerçekleşti ve yaklaşık 270 bin TL’ye mal oldu Bakan Üstel tören öncesinde değirmen binasını gezerek restorasyon hakkında yetkililerden bilgi aldı. Yağ değirmeninin karşısında bulunan bir diğer eski yağ değirmeni binasını da inceledi ve buranın da ilerde restorasyonunun yapılması için çalışma başlattı. “Ülke geneli atıl vaziyetteki tarihi eserlerimizi yenileyerek ülke ekonomisi ile turizmine kazandıracağız” diyen Bakan Üstel, Beylerbeyi’ndeki bu çalışma yanında ayrıca köyde bulunan bir diğer eski yağ değirmeninin de restorasyonu için de çalışma başlattıklarını belirtmişti. Öte yandan, Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, Esentepe’de geçtiğimiz aylarda bir incelemelerde bulundu. Bölgeye ait tarihi zeytin yağı değirmenini de ziyaret eden Üstel, Esentepe Kalkınma Kooperatifi’nin kullanımında olan, yağ ve un değirmeni olarak faaliyet gösteren tarihi yapının restorasyonu ile ilgili Bakanlık olarak gerekli çalışmaların ivedilikle başlatılacağını söyledi.

 

Lüzinyan Evi Müzesi’nde çalışmalar…
Lefkoşa surlar içinde yer alan Lüzinyan Evi Müzesi, Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’na bağlı Eski Eserler ve Müzeler Dairesi tarafından hazırlanan restorasyon projesiyle yeniden düzenleniyor. Restorasyon projesi, 1997’de hizmete açılan müzenin yıpranan bölümlerinin yeniden restore edilmesini ve müzeye yeni bölümler kazandırılmasını kapsıyor. 2013’de tamamlanması hedeflenen restorasyonun ardından yeniden düzenlenecek bahçe, konsepte uygun kokteyl, resepsiyon gibi etkinliklerde kullanılabilecek. Mekanda bulunan büfe ise, Kıbrıs’a özgü yiyecek ve içecek servisi yapacak.
\

Canbulat Müzesi’nde bakım onarım yapıldı
Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’na bağlı Eski Eserler ve Müzeler Dairesi, Canbulat Müzesi’ne bakım ve restorasyon yaptırdı; tüm tarihi mekanlarda ise temizlik gerçekleştirdi. Canbulat Paşa Türbesi’nin 1 Ağustos 1968 tarihinde Osmanlı ve arkeolojik eserlerin sergilendiği bir müze olarak hizmete açıldığı ve aradan geçen uzun zaman sürecinde mekan ve mekanda sergilenen eserlerin yıpranması nedeniyle Müze yeniden düzenledi. Turistlerin yoğun ilgisini çeken ören yerlerinin sürekli bakımlı ve temiz olması amacıyla belirli aralıklarla yaptığı temizlik çalışmaları, tüm müzeler ,ören yerleri, tarihi mekanlar ve çevrelerini de kapsayacak şekilde artırıldı.  

 

Kumarcılar Hanı turizme kazandırılacak
Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı’nın kontrolünde bulunan tarihi Kumarcılar Hanı restorasyonunun ilk etabı Ocak ayında tamamlandı. Yıl sonuna bitirilmesi hedeflenen restorasyon çalışması sonucunda Kumarcılar Hanı yeniden turizmin hizmetine kazandırılacak. Restorasyonun tamamlanmasından sonra turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmelerden kabul edilecek müracaatlar değerlendirilip, burada bulunan 36 oda belirlenen işletmelere verilecek. T.C. Yardım Heyeti tarafından finanse edilen restorasyon çalışmalarının ilk etabı 490 bin TL’ye mal olurken, Han’ın restorasyonu Eski Eserler ve Müzeler Dairesi ile Planlama ve İnşaat Dairesi’nin kontrollerinde, Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’na bağlı Turizm Planlama Dairesi Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildi. Kumarcılar Hanı’nın ilk etap restorasyon çalışmasında yıkım işleri, orijinal taşların numarandırılması, kısmi temel inşaatı, zemin kat oda ve galeri döşeme işleri, eski ve yıkık duvarların örülmesi, birinci kat oda ve galeri döşeme işleri, beşik tonoz yapımı, yöresel izolasyon yapımı ve tüm çörtenlerin tamiri yapıldı.

 

“Çalışmalarda bulunan kemerli duvar”
Restorasyon esnasında Venedik dönemine ait olduğu düşünülen 70 cm kalınlığında iki büyük kemer açıklığına sahip bir duvar bulunduğu anımsatılan açıklamada, tam tarihlendirme yapılabilmesi için Han’ın önemli görülen birkaç noktasından alınan taş ve harç örneklerinin İstanbul Yeditepe Üniversitesi laboratuarına gönderildiği belirtilmişti. Kemerler açığa çıkarılırken bulunan çok miktarda su testisi, küp ve seramik parçalarının da bulundukları yerde oluşturulacak özel bir bölümde, kemerlerle birlikte sergileneceği vurgulanmıştı.

Açıklamada “Bakanlık olarak, kültürümüzün ve anılarımızın en önemli parçalarından biri olan Han’ın geçirdiği değişimleri daha net anlayabilmek ve başarılı bir restorasyon gerçekleştirebilmek adına, Kumarcılar Hanının tarihi fotoğraflarına ihtiyacımız vardır. Elinde 1800’lü yıllardan 1970’lere kadar olan dönemde Kumarcılar Hanıyla ilgili fotoğraflar olan duyarlı vatandaşlarımızın bu fotoğrafları bizimle paylaşmalarını tekrardan yinelemek isteriz” çağrısında bulunulmuştu. Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı, 12 Temmuz 2011 tarihinde imzalanan bir protokolle, yok olmaya yüz tutmuş olan Kumarcılar Hanı’nı turizme kazandırılabilmek amacıyla 12 yıllık bir dönem için kullanım hakkını, mal sahipleri Aziz M. Kent ve A. Behzat Azizbeyli’den devralmıştı.

 

Girne Limanı’na da bakanlık el attı
Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı, Eski Girne Turizm Limanı’nda yürüttüğü restorasyon çalışmalarını Ekim ayında kısmen tamamladı. Restorasyon çalışmalarının ilk etabında, Liman girişindeki antik binanın restorasyonu tamamlanarak, Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı idari binası olarak kullanılmaya başlandı. Çalışmalar çerçevesinde uluslararası standartlarda yapılan yeni iskeleler hizmete sunuldu. Limandaki elektrik sorunu, akıllı ve kartlı sayaçlarla çözülecek şekilde yeniden planlandı ve bu konuda ihaleye çıkıldı. Sonuçlanan ihale ile limandaki tüm elektrik direklerinin tadili ve onarımı, aydınlatma düzeni, yatlara sağlanan elektrik kablolarının emniyetli bir şekilde dizaynı en kısa sürede başlatılacak.  Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel; konuyla ilgili açıklamasında, “Kıbrıs’ın dünyada en çok bilinen ve en çok fotoğrafı çekilip yayınlanan tarihi mekanında terkedilmiş binalar, asfalt yol üzerindeki çukurlar, etrafa yayılan kokular, dökülen balkon mermerleri, duvarlarda yetişen ağaçlar, dev klima cihazları ve çok pis durumdaki tekne bağlama noktaları yavaş yavaş tarihe karışıyor. Gözbebeğimiz olan Liman hak ettiği değere kavuşacak” dedi.  Bakım ve onarımın aksamaması için Çevre Dairesi personelinin gerekli takibi yapacağına da dikkat çeken Üstel; Limanın pırıl pırıl olması için gerekenlerin yapılacağını ve konunun takipçisi olacağını vurguladı.