Misli Kadıoğlu

 

***Kıbrıs’a özgü kerpiç evlerden oluşan Ay Phodios Village House, ziyaretçilerine, doğal, ekolojik, otantik yapısıyla, doğayla iç içe bir tatil imkanı sunuyor. Misafirlerini, Kıbrıs kültürünün unutulmaya yüz tutmuş güzellikleriyle buluşturuyor…

***Bahçesindeki çiçekleri, bitkileri, içerisindeki eşyaları, ayrıca tadıyla, dokusuyla buram buram Kıbrıs’ın 100 yıl önceki eski köy evlerini yansıtan Ay Phodios, misafirlerini eski Kıbrıs günlerine bir yolculuğa çıkarıyor.

 

Büyükkonuk Zeybek Köy anayolu üzerinde, Büyükkonuk Köyü çıkışında bulunan Ay Phodios, yerli ve yabancı misafirlerine Kıbrıs’ta eşine rastlanmaz bir tatil olanağı sunuyor.  Büyükkonuk’ta sakin Gülay Komili’nin eski Kıbrıs evlerinden esinlenerek yaptığı, adını, Büyükkonuk’un hemen üzerindeki dağdan alan Ay Phodios, kerpiçten yapılmış ve otantik ortamı ile huzur bulmak isteyenlere ve farklı bir tatil yapmak isteyenlere güzel bir alternatif oluşturmuş.  Yemyeşil bahçesinde Gülay hanımın kendi elleriyle baktığı mevsim sebzeleri, Kıbrıs’a özgü çiçekler, güldamlası, iğde, garacocco, anason, maraho (dereotu), kekik gibi bitkiler, mekana bir başka güzellik katıyor.  Burada yüzde yüz doğal ve ekolojik hizmet veriliyor. Karpaz köy pansiyonculuğu projesi kapsamında Turizm Bakanlığı’nın projesi olan tesis, TC Büyükelçiliği tarafından verilen kredi ile 2007 yılının Temmuz ayında inşa edilmeye başlanmış ve 2011’de hizmete girmiş…

Yüzde yüz organik

Kıbrıs kültürüne adeta aşık olan ve Kıbrıs kültürünün yok olmasından şikayet eden Ay Phodios Misavirevi Sahibi ve İşletmecisi Gülay Komili, bu kültürü ve mimariyi yansıttığı kerpiç evlerde ağırladığı misafirlerine, yüzde yüz doğal malzemelerle hizmet veriyor.  Gülay hanım, tesisin en önemli özelliğinin, evlerin kerpiç olması yanı sıra, elektrik ihtiyacını büyük zorluklar ve masraflarla kurduğu solar enerji sisteminden karşılaması olarak açıklıyor. Misafir evinde kullanılan sabun, şampuan ve  temizlik malzemelerini  tamamen organik olarak kullanıyor. Hatta Gülay hanım, ziyaretimiz esnasında topladığı zeytin odunu küllerini de sabun ve temizlik malzemesi yapımında kullanacağını anlatıyor.

Yemyeşil bir bahçe

Gülay hanım, pansiyonunda kalacak misafirleri için, eski Kıbrıs evlerinin bahçesindeki gibi, kendi bahçesinde bakla, brokoli, yabani ıspanak  gibi sebzeler yetiştiriyor. Misafirlerine sunduğu, sabah kahvaltısı, öyle yemeği ve akşam yemeğindeki malzemeleri bahçesinde mevsimsel ve organik olarak yetiştirdiği sebzelerinden tedarik ettiğini belirtiyor. Yemeklerini hazırlarken yalnızca yüzde yüz saf zeytin yağını kullandığını anlatan Gülay hanım, Kıbrıs’a özgü çoğumuzun unuttuğu otantik Kıbrıs yemekleri sunuyor.  Burayı yalnız çalıştıran Gülay Komili, zaman zaman annesi Sadiye hanımdan da bu yemeklerle ilgili yardım aldığını söylüyor.

 Unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerin buluşması

Burada, çakıstez, zeytin, hellim, helva, tahın, pekmez, arı balı, mis kokan gabira ekmeği, isteğe göre haşlanmış veya kızarmış yumurta, mevsimine göre meyvelerin bulunduğu bir köy kahvaltısı da sizleri bekliyor. Hatta Gülay hanım müşterileri için menüye bir de sürpriz eklemiş. Unutulmaya yüz tutmuş Kıbrıs’a özgü supukya (eski usul köy ekmekleri küçük kareler haline kesilip zeytinyağına hazırlanır üzerine harup pelmezi dökülür), kızartılmış şekerli ekmeği de  kahvaltıda tadabilirsiniz. Misafirlerin isteğine göre, el makarnası, tatar böreği, fırında patatesli tavuk, fırın kebabı, molehiya, mevsimimine göre, lapsana, yabani ıspanak, ayrelli, mantar, mercimekli erişte çorbası gibi yiyecekler de öğle ve akşam yemeklerinde misafirlere sunuluyor.

Doğa ve kültürle iç içe

Gülay Komili, odalarında, televizyon, klima, saç kurutma makinesi gibi elektronik aletler kullanmadı. Bunun sebebini de şöyle açıklıyor: Misafirlerimin gelip de böyle bir mekanda odalarına kapanmasını tercih etmedim. Onların çıkıp bahçe ve çiçeklerle ilgilenmesi, doğa yürüyüşlerine çıkması, çevreyi, köyü gezmesi ve bu şekilde doğal aktivitelerle zamanını harcayıp tamamen doğal olanı yaşamalarını sağlamaya çalışıyorum. Kıbrıs’ın yitirilmeye yüz tutmuş orjinal kültürünü mümkün olabildiğince hissetmelerini istiyorum.

“Kerpiç sizi korur”

Öte yandan, Kerpiç’in özelliklerini de anlatan Gülay hanım, yazın serin, kışınsa ılık tutan bu malzemenin insanları soğuk, sıcak, radyoaktif maddelerden koruduğunu söyleyerek hatta kerpiçin kurşun dahi geçirmediğini anlatıyor. “her köyün beşeri etkilerinden dolayı, kerpiç tuğlaların boyutları değişiklik gösterir, cep telefonu ve wireless burada çalışmayabilir.  Kerpiç yaşayan bir binadır nefes alır verir ve sizi korur” diyor. Odalarda, orijinal Kıbrıs garyolası ve orijinal beşik de ilgi çekiyor. Pansiyonundaki oda isimlerini bölgeye ve köye özgü özel yerlerin isimlerinden seçtiğini anlatan Gülay hanım, bu isimlerin Ay Phodios, Nitovikla, Gomi olduğunu belirtiyor.

Birçok orijinal eşya misafirleri şaşırtıyor

Yine otantik Kıbrıs kültürüne özgü tasarlanmış şömineli yemek odası ve küçük lobide sizleri şaşıtacak birçok orijinal eşya ve malzeme de bulunuyor. Kıbrıs’ın ilk buzdolabı (elektriksiz), çangar (ayakkabı tamirci tezgahı), el işlerine örnek hurma göbeği, dantel, bereket bebeği gibi… Duvarlarda ise eski aile büyüklerine ait fotoğraflar mekana ayrı bir nostaljik hava katıyor.