Ataoğlu: “Önce hayal kuruyorum, nasıl bir ülkede yaşamak istediğimi ve bir turist olarak bir ülkeye gidersem neler görmek istediğimi düşlüyorum ve hayal ettiklerimi gerçekleştirebilmek için de projeler üretip hayata geçirmeye çalışıyorum. İnandığım bir şey var, o da her güzel şey hayalle başlar”

Turizm ve Çevre Bakanlığı, Kuzey Kıbrıs’ın Türkiye’de ve İngiltere’de tanıtımı için atağa geçti. Bunun yanında Azerbaycan, Rusya, İran gibi ülkelerde de tanıtım çalışmaları için girişimler sürüyor. Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, göreve geldikleri günden buyana hem ülke tanıtımı hem de ülke turizminin geliştirilmesi için çalışmaları hakkında gazetemize konuşarak, 2017 yılında Londra’da Kuzey Kıbrıs’la ilgili festival yapacağını ve bakanlık olarak buna destek vereceklerini söyledi.

"Acente sahipleri motive edildi"

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, geçmiş yıllarda bu yıl ülke turizminde düşüş yaşanacağı öngörüsünde bulunulduğunu ve o nedenle de göreve geldiklerinde bunun bilincinde olduklarını söyleyerek sözlerine başladı. Ataoğlu, "Tahminlere göre bu yıl ülke turizminde % 20-25 düşüş yaşanacağı açıklanmıştı. Biz de bu nedenle bu eksiği nasıl giderebiliriz konusunda çalışmalara başladık. İlk önce bütün paydaşlarla toplantı yaptık" dedi. Ataoğlu, acente sahiplerinin motive edilmesi, 2013 yılından buyana alacaklarını alamayan acentecilerin teşviklerinin ödenmesi konusuna öncelik verdiklerini ve göreve geldikleri ilk 20 gün içinde acente sahiplerinin alacaklarının ödendiğini söyledi.

Türkiye’de tanıtım atağı

Ataoğlu, ülkemizin en yakın komşusu Türkiye'nin nüfus oranına göre %8.5'inin Kuzey Kıbrıs'a geldiğini ifade ederek, Türkiye'de tanıtımı artırmaya yönelik de çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Ataoğlu, Türkiye'de 10 ilde tanıtım kararı aldıklarına dikkat çekerek ilk tanıtımı da Ağustos ayı içerisinde Karadeniz'de Ordu iline gerçekleştirdiklerini, ve ilk kez Ordu'dan ülkeye seferlerin de başlatıldığını söyledi. Ataoğlu, Türkiye'den Kuzey Kıbrıs'a uçuş olmayan illerden uçuş sağlamak için Türk Hava Yolları ile irtibata geçtiklerine vurgu yaparak, uçuş yerleri belirleme konusunda görüşmelerinin olduğunu kaydetti. 

Ataoğlu, “Türkiye’de yapacağımız bu etkinliklerden planımız gerek bakanlık çalışanları gerek valilik çalışanlarıyla yaptığımız görüşmeler sonucunda Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a getirilecek halk özel indirimlerin gerçekleştirilmesini sağlamaktır. Türkiye’de yapacağımız protokollerle otellerin uygun ödeme şekli ve taksitlendirme yapmasını planlıyoruz” dedi.

Özel ilgi turizmi geliştiriliyor

Ülkemizin doğal güzellikleri, sahilleri, denizleri ve tarihi yerlerinin gösterilmesinin ötesinde tarihi eserlerinin sergilenmesi ile ilgili de çalışmaları olduğunu ifade eden Ataoğlu, Kuzey Kıbrıs’ta her ilçede müze açılmasıyla ilgili ciddi çalışmalarının bulunduğunu kaydetti.

Müzeciliğe merakı olanların ve ülkeye gelen turistlerin zengin kültürümüzü tanımaları için vesile olacak bu çalışmaların yanında spor turizmini artırmak amacıyla da görüşmelerinin sürdüğünü belirtti.

Sağlık turizmi ile ilgili de çalışmaları olduğunu söyleyen Ataoğlu, ülkemizde zaten var olan yürüyüş parkurlarının kullanımı, kısacası özel ilgili turizminin ön plana çıkarılması için de çalışmalar yaptıklarını belirterek, Güney Kıbrıs’taki Hala Sultan Türbesi’ne ziyaretler yapılması için de girişimlerinin bulunduğunu vurguladı.

Ataoğlu, Hala Sultan Türbesi’ne yapılacak ziyaretlerin otobüsler ve eskort eşliğinde yapılacağını, dini günlerde verilen izinlerin her Cuma yapılması için çalıştıklarını söyledi.

Ataoğlu, “Yatırımcı olan otellerimizin yatırımlarının sonlandırılması ve yatak kapasitesinin artırılması ile ilgili yatırımcılarla teke tek ilgilendiğimizi söyleyebilirim. Bu meyanda herhangi bir bürokratik engel varsa yardımcı olabileceğimizi belirttik. 2017 yılında ülkemize gelecek turist sayısının arttırılmasını öngörerek yatırımcılarımızın sorunlarını da çözmeye çalışacağız” dedi.

Londra’da Kıbrıs Türk kültürünü tanıtan festival

Ataoğlu, İngiltere, Almanya, İran, Azerbaycan ve Rusya'dan da turistlerin ülkeye gelmeleri için çalışmalarının sürdüğüne dikkat çekti. İngiltere’de büyük bir tanıtım atağına girmeyi düşündüklerini ifade eden Ataoğlu, burada 2017 yılında Kuzey Kıbrıs’la ilgili festival yapılmasının düşünüldüğünü ve bakanlık olarak buna destek vereceklerini söyledi. İngiltere’de yapılacak olan festivalde amacın yalnızca Kuzey Kıbrıs’ı tanıtmak olmadığını, İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türkler vasıtasıyla yabancıların da ülkemiz hakkında bilgi sahibi olmalarını hedeflediklerini söyledi.

İngiltere’de yapılacak festivalin amacının orada yaşayan Kıbrıslı Türkleri bir araya getirmek, hem de bu festival aracılığıyla İngilizleri de ülkeye çekmek olduğunu kaydetti.

İngiltere’de yaşayan yeni neslin Kıbrıs Türk kültürünü tanıması gerektiğini ifade eden Ataoğlu konuşmasına şöyle devam etti:

“İngiltere’de doğmuş ve büyümüş genç ve çocuklarımız farklı ülkeleri tanımaları yanında anne babalarının doğduğu toprakları ziyaret etmelidir.

Bu düşünceyle ifade etmek isterim ki Kuzey Kıbrıs’a yapacakları tatiller hem burada yaşayan ailelerini sevindirecek, kendi kültürleriyle bağlarını artıracak hem de Kuzey Kıbrıs’a ciddi bir ekonomik katkı sağlayacaktır”

Kıbrıslı Türkler ülkelerine turist getirmeli

Öte yandan her yıl olduğu gibi bu yıl da Kasım ayında İngiltere’deki turizm fuarında da Kuzey Kıbrıs’ın tanıtımı için stant kurulacağını ifade eden Ataoğlu, burada ülkenin tanıtım için gerekli girişim ve görüşmelerin yapılacağını söyledi.

Gerek Londra’da yapılması planlanan festival, gerekse ülkenin tanıtımı için yapmayı düşündükleri reklam çalışmaları konusunda da bilgi veren Ataoğlu, farklı zamanlarda yoğun bölgelerde ülkenin tanıtımını içeren reklamların asılmaya devam edeceğini, ancak en önemli reklamın ağızdan ağıza reklam olduğunu söyleyerek, Kıbrıslı Türklerin kendi ülkelerine turist getirmek için duyarlı olmaları gerektiğini kaydetti. 

Bu konuda herkese görev düştüğünü söyleyen Ataoğlu, birlik ve beraberlik içerisinde ülkemizin daha iyi yerlere gelmesi için çalışmamız gerektiğini kaydetti.

“Önce hayal kuruyorum”

Ataoğlu, tarihi yerlerin restorasyonu, yeni turizm çalışmaları konusunda girişimleri olduğunu belirterek, “Önce hayal kuruyorum, nasıl bir ülkede yaşamak istediğimi ve bir turist olarak bir ülkeye gidersem neler görmek istediğimi düşlüyorum ve hayal ettiklerimi gerçekleştirebilmek için de projeler üretip hayata geçirmeye çalışıyorum. İnandığım bir şey var, o da her güzel şey hayalle başlar” ifadelerini kullanarak ülkemizin tüm dünyaya hak ettiği şekilde tanıtılmasını hedeflediğini söyledi.