Hasan KARLITAŞ

 

Lapta’nın barındırdığı zengin tarihi, kültürel ve doğal değerler, burayı geçmişten günümüze hep ayrıcalıklı kılmıştır. Lapta, bozulmamış dokusu ile adeta insanı kendine hayran bıraktırıyor. Doğanın bahşettiği bütün güzellikleri, LAPTA’da görmek mümkün.

Lapta’daki tarihi yerlerde, geçmişin gizemli düşünü kurarken, doğa’nın gizli kalmış köşelerini keşfedip, yaşatılan kültürün izlerini gözlemleyebilirsiniz. Lapta’da yaşamak veya burayı ziyaret etmek gerçekten çok büyük bir ayrıcalıktır. Lapta’nın size sunmak istediği o kadar fazla değeri var ki, yaşayıp görmeden bunu anlayamazsınız. Lapta, sizi hayal kırıklığına uğratmayacaktır

 

Lapta, Beşparmak dağlarının eteklerinde dağ ve deniz arasına kurulmuş şirin bir kasaba..

Lapta, tarih ve doğanın bütünleştiği huzurlu bir yerleşim yeri...

Lapta, Limon ve diğer meyve bahçeleri içerisinde  eşsiz bir güzelliğe sahip cennet parçası...

Lapta, Yaşatılan Kıbrıs kültürünün hissedilebileceği büyülü bir kasaba…

 

Lapta kasabası tarihçesi

Lapta'nın coğrafi konumundan dolayı,  pek çok medeniyetin ve ayrıca bir krallığın doğuşuna da vesile olmuştur.  Turizmin merkezi, Akdeniz'in incisi olarak tanımlanan Girne'nin  yaklaşık 12 km batısında yer alan Lapta önemli su kaynakları, pınarları ile medeniyetlere yerleşim yeri olmuş ve pek çok kültürün etkilerini bünyesinde barındırmıştır.  Medeniyetler, Lapta'ya kültürlerini ve farklı mimari tarzlarını da taşımışlardır.  Bugün bu medeniyetlerin izleri Lapta bölgesinde rahatlıkla görülebilmektedir. Tarih boyunca, Lapethos, Imeroessa, Lapithea, Lambousa, Le Fief de la Pison, Lapida, ve  Lapithos gibi pek çok anlamlar yüklenerek isim verilen Lapta, eski medeniyetler için sürekli cazip bir yer olmuştur. 

 

Lambusa Hazineleri

Zengin bir şehir kırallığı olan Lambousa, bu ihtişamından dolayı kelime anlamı olarak ‘parlak’ anlamına gelmektedir. Binlerce yıl öncesinin zengin yaşamını yansıtan Lambousa Hazineleri oldukça etkileyicidir. 19. Yüzyılda gerçekleştirilen kazılarda,  Altı Köşeli Gümüş Bir Buhurdan, Gümüş Leğen, Gümüş Bir Tepsi ve  Yirmi dört Tane Gümüş Kaşık’tan oluşan muhteşem güzellikteki eserler ortaya çıkartılmıştır. Daha sonraki yıllarda yürütülen kazılarda ise kabartma işçiliğinin en nadide örneklerinden olan Gümüş tabaklar ortaya çıkartılmıştır.  Gümüş tabakların birçoğu  Hazreti Davut'un yaşamından sahneler içeren kabartmalarla süslendiğinden, "Davut Tabakları" olarak isimlendirilmiştir. Antik Lambousa Şehrinde çıkarılan tüm bu eserler ‘Lambousa’nın Gümüş Hazineleri’ olarak dünyaca  ün yapmıştır.

 

Lapta’ya özgü  elsanatları ve yaşatılan kültür

Lapta sadece tarih,doğal ve turizm yönüyle değil Kıbrıs’ta el sanatları ile de önemli bir yere sahip. Tarih içerisinde Lapta ada’nın en önemli ipek üretim merkezlerinden biri olmuştur. Bol miktarda yetiştirilen Dut ağaçları ile ipek böcekçiliği yapılmıştır. Elde edilen ipeğin büyük bir bölümü kasaba’daki dokuma tezgahlarında dokunmuştur. Ceviz ağacından yapılan meşhur Lapta sandıkları Kıbrıs’ın önemli etnoğrafik malzemeleri olmuştur. Keçinin boynuzunda yapılan sapları ile Lapta çakısı işçiliği ve keskinliği ile bilinir. Bunların dışında günümüzde varlığını sürdüren tek el sanatı ise Lapta Hesap İşi olarak bilinen Lapta’ya özgü nakıştır. Lapta'da Kıbrıs'a özgü pek çok el işi üretimi yapılmakla birlikte, en önemlileri ve Lapta'ya özgü olanlar şunlardır ; Lapta sandığı,  Lapta çakısı, Lapta Hesap işi ve Lapta Seramiğidir.