Hasan KARLITAŞ

Kıbrıs adasının kuzey kıyısında yer alan Girne’nin tarihçesi, M.Ö 10. yüzyıla dayanmaktadır. Şehir tarih sürecinde, denize yakın konumundan dolayı stratejik ve ticari öneme sahipti. Roma kaynaklarında eski ismi, Corenium olarak geçmektedir. Deniz kenarında yer alan kentin hemen gerisinde, Beşparmak sıradağlarının adanın iç bölgelerine geçişe imkan verdiği bir boğaz yer alır. Doğu Akdeniz’deki en güzel gotik mimari tarza sahip, 13.yüzyıl başlarında inşa edilen Bellapais Manastırı, Beşparmak dağlarının eteğinde kurulmuştur.1950’li yıllarda yazılan ’Acı Limonlar’ kitabının yazarı ünlü İngiliz yazar Laurence Durell in evi Beylerbeyi (Bellapais) köyündedir.

 Kıbrıs’taki en sağlam ve en büyük kale durumundaki Girne Kalesi, Bizans,Lüzinyan ve Venedik döneminin izlerini taşır. Kalede Akdenizdeki en eski ikinci batık ticaret gemisi yanında Lüzinyan zindanları, Vrysi neolitik yeri canlandırması, Akdeniz köyü mezarı,Lüzinyan ve Venedik kulesi gezilebilir. Kalenin hemen yanındaki at nalı şeklindeki görkemli Girne Limanı , turistlerin en önemli uğrak noktaları arasında en başta gelir.

Girne’de neler yapılabilir ?

·      - Doğu Akdeniz’deki gotik mimarinin en ihtişamlı örneklerinden olan Bellapais Manastırı’nı ziyaret etmek.

·      - Ortaçağın  masalımsı ve gizemli üç dağ kalesinden biri olan ve ünlü çizgi roman karakterlerini yansıtan Walt Disney’in  ‘Uyuyan Güzel ve Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler ’ masalının esinlendiği kale, St.Hilarion Kalesinin görülmesi .

·      - St. Hilarion Kalesi’ndeki yaklaşık 732 m. Yükseklikteki ‘Kraliçenin Penceresi’nden Girnenin muhteşem güzellikteki dağ ve deniz manzarasına bakmak.

 

·      - Alevkayası’ndaki Herbarium’un ziyaret edilmesi. Yürüyüş parkuru boyunca, ağaçlar, Kıbrıs endemikleri, nadir bulunan türler ve orkideler arasında yürüyüş yapmak. Yürüyüş için en güzel dönem Ocak-Mayıs arasındaki dönemidir.

 

·      - Girne Kalesi üzerinden,tarihi Girne Limanı’nı izlemek, sizlere inanılmaz güzellikteki duygular yaşatacaktır.

 

·      - Alagadi Sahilinde Caretta Caretta (Loggerhead) ve Yeşil Kaplumbağa (Green Turtles-Chelonia Mydas) gözlemine katılmak için;  Temmuz,Ağustos ve Eylül ayları en uygun dönem olup yavru kaplumabağaların denizle olan randevusu izlemek, Kıbrıs tatilinin unutulmazları arasında yerini alacaktır.

 

·   - Girne Kalesi içerisinde yer alan 2300 yıllık ticaret gemisinin kalıntılarını görmek geçmişe yapılacak olan yolculuğun kayda değer bir diğer noktası olacaktır. Girne’ye gelip de Batık Gemi Müzesini görmemek pazılın eksik parçası demek.

 

· -- İngiliz köyü Karmi’nin (Karaman) çiçek isimlerini taşıyan sokaklarında yürüyün, köy meydanından, evlerin, bahçelerin güzelliğinden, manzaradan etkileneceksiniz. Karmi’den sonra hemen hemen aynı konumadaki Lapta kasabasını ziyaret ediniz.

 

·    - Girne bölgesinde yer alan çok sayıdaki dalış noktasından birini deneyerek, Kıbrıs’ın zengin su altını keşfedebilrsiniz.

 

·    - Golf meraklıları için Girne yakınlarında yer alan Golf sahası beklide Akdeniz’deki en güzel manzaraya sahip alandır.

 

·    - Buffavento kalesinin zirvesine tırmanmak, özellikle Şubat-Mayıs dönemi arasında benzersizdir.

 

·  - Lapta ve Karşıya’da gelişen turizm faaliyetleri, tarihsel,kültürel miras ve doğal güzellikler anlamında görülmesi gereken önemli alternatifler sunar.

 

· -- Beş parmak dağlarına ismini veren ‘ Beş Parmak Tepesi’nin ’önünde fotoğraf çektirmek güzel bir tatil hatırası olacaktır.

 

·     - Esentepe Köyündeki Antiphonidis Manastırında yer alan, kainatın hakimi İsa freskosu oldukça etkileyicidir.

 

·  - Kuzey Kıbrıs turizminin incisi kabul edilen Girne’deki, at nalı şeklindeki tarihi Girne Limanı, tatil deneyiminin olmazsa olmazları arasındadır.