*Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KTOB) Başkanı Mehmet Dolmacı, otellerin hummalı bir tadilat ve yenileme, standartlarını yükseltme içerisinde olduğunu söyledi. Dolmacı, “TC Yardım Heyeti 200 bin TL’ye kadar hibe destek projesi yapıyor. Eğer yıl içerisinde grevler gibi veya Ortadoğu’da savaş çıkması gibi olumsuz iç ve dış gelişmeler olmazsa gidişat turizmin daha iyi yönde olacağını gösteriyor” dedi.

Turizm sezonunun yaklaşmasıyla birlikte, erken rezervasyonlar başladı. Nisan ayı itibarıyla ülkeye yoğun bir turist akışının sağlanması bekleniyor. Bu bağlamda da turizmiciler ve ilgili kurum ve kuruluşlar da hazırlıklarını son hızla sürdürüyor. Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı (KTOB) Mehmet Dolmacı, turizm sezonunu değerlendirdi. Erken rezervasyonların Nisan ve Mayıs aylarında yoğun olduğunu işaret eden Dolmacı, gelecek turizm sezonu için öngörülerde de bulundu.

 

Nisan’da artış başlayacak
2012’nin Kuzey Kıbrıs’ta turizm açısından iyi bir yıl olacağını söyleyen Dolmacı, Mart sonu başlayacak charter seferlerle Nisan ayında önemli bir turist artışı başlayacağını müjdeledi. Turizm sektörünün önemli bir heyecan içerisinde olduğuna vurgu yapan Dolmacı, otellerin hummalı bir tadilat ve yenileme, standartlarını yükseltme içerisinde olduğunu söyledi. Dolmacı, “TC Yardım Heyeti 200 bin TL’ye kadar hibe destek projesi yapıyor. Eğer yıl içerisinde grevler gibi veya Ortadoğu’da savaş çıkması gibi olumsuz iç ve dış gelişmeler olmazsa gidişat turizmin daha iyi yönde olacağını gösteriyor” dedi. 13 ülkeden charter seferlerin yapıldığına işaret eden Dolmacı, İskandinav Ülkeleri’ni hedef koymuş durumda olduklarını belirterek, yaz aylarından çok, kış aylarında da bu ülkelerden Kuzey Kıbrıs’a turist getirmek istediklerini ifade etti. “Turizmi 12 aya çıkarma hedefindeyiz” diye konuştu.

Avrupa’daki kriz Kuzey Kıbrıs’ı etkilemeyecek
Öte yandan, Avrupa’nın ekonomik krizde olduğunu belirten Dolmacı, bazı Avrupa ülkeleri ve özellikle Yünanistan’da yaşanan olumsuzlukların, ülkemiz için avantaja çevrilebileceğini, bu ülkelere tatile gidenlerin, Kuzey Kıbrıs’ı tercih edebileceklerini söyledi. Ülkede turizmin çeşitlendirilmesinden dolayı, geçtiğimiz yıl Türkiye ve İngiltere’den %30-%40 civarında bir kayıp yaşanmasına rağmen, bu yıl Kuzey Kıbrıs’ın ülkesel krizlerden eskisi kadar etkilenmeyeceği öngörüsünde bulundu. Turist sayısının artması, devamlı müşteri haline gelmesi gerektiğine vurgu yaptı.

“Çevresel sorunları kabul edemiyorlar”
Kuzey Kıbrıs’ın turizm sezonu ve artan turist potansiyeline hazır olup olmadığı konusunda sorularımızı da yanıtlayan Turizm Otelciler Birliği Başkanı Mehmet Dolmacı, “Hazır değiliz. Yıllardır baskı altında olan KKTC Turizmi’nde doluluklar para kazanma altındaydı. Birçok tesisimizde yıllar içerisinde standartlar düştü. Bunun yanında çevresel faktörler de var.” dedi. Geçtiğimiz yıl, yapılan bir ankette, müşterilerin, özellikle küçük otellerde standart düşüklüğünden yakındığını belirterek, bu konuda müşterilerin umutlu olduğunu söyledi. Ülkemizi tercih eden turistlerin çevresel sorunları kabul edemediğini söyleyen Dolmacı, “Herkese büyük iş düşüyor. Halkın, çevresel konularda bilinçlenmesi gerekirken, bu konuda etkin cezaların başlatılması gerekir” dedi.

 

Eko turizm ilgi gördü
Dolmacı, ülkede eko turizm modelinin büyük ilgi gördüğüne işaret ederek, ülkede var olan ‘herşey dahil’ sisteminin ise önümüzdeki günlerde düşüşe geçeceğini söyledi. Ülkeye gelen turistlerin, küçük otellere dayalı, standartları yüksek, kültür ve halkla iç içe bir turizm modeli tercih edeceğini belirtti. “Geçtiğimiz on yıl içerisinde insanlar kendi yaşamlarından daha lüks, bol yiyecek içecek, hamam gibi özellikleri olan tatil şekillerini tercih ediyordu. Ancak şimdi yeme içme konusunda daha bilinçlendik, lüks malzemeler herkesin evine girdi. İnsanlar bu konulardaki tatminlerini tamamladı. Ancak doğadan koptular…Sosyal ilişkilerden uzaklaştılar…Yalnızlaştırlar. Önümüzdeki on yılda, sosyalleşebilme, doğayla iç içe olabilmeyi tercih edecekler. Fotoğraf çekmek, doğayla yürüyüşler gibi faaliyetler öne çıkacak” şeklinde konuştu. Dolmacı, bu arayışların en seçkin örneği olarak Yunanistan, İspanya  gibi ülkelerin kendini bitirdiğini, Kuzey Kıbrıs’ın doğru politikalar yürütüldüğü taktirde, Avrupa’nın en gözde destinasyonlarından biri olabileceğini söyledi. “Tesislerimizdeki kaliteyi artırmamız, kendi insanımızla turizm yapabilmemiz lazım. Turizmi halkla birleştirecek, ada çayını, ayrelliyi vs. turistle buluşturabilmemiz lazım. Sadece otellerle değil, kültürel değerlerle de turistlere ulaşabilmek lazım” dedi.

 

Rezervasyonlar Nisan ve Mayıs’ta yoğun
Rezervasyonların, geçen yıldan daha iyi olduğunu anlatan Dolmacı, Nisan ve Mayıs ayına yoğun rezervasyon talebi olduğunu dile getirdi. Dolmacı, farklı aktivitelerin geliştirilmesi gerektiğine değindi. Son olarak, halka da görevler düştüğüne işaret eden Dolmacı, “Kuzey Kıbrıs’ta halkın refah düzeyini tek yükseltebilecek sektör turizmdir. Halkın, bu sektörle iç içe yaşaması, çevre ve diğer faktörlere karşı daha duyarlı olması gerekmektedir.” diye konuştu.

 

Yeniden cazibe merkezi
Öte yandan, turizmin ilk başladığı yer olan Lapta’da bir dönem turizmin, yolun yetersiz olması ve yanlış politikalarla geriye gittiğine işaret eden KITOB Başkanı Mehmet Dolmacı, hem Girne çevre yolunun tamamlanması, hem de turist profilinin değişmesiyle, yani sadece kumar değil, değerler için gelen turistlerle, Lapta’nın yeniden önemli bir cazibe merkezi haline geldiğini söyledi. Lapta Belediyesi’nin de bu konuda önemli bir gayret gösteridiğini belirten Dolmacı, Lapta Turizm Festivali’nin de çok önemli noktalara geldiğine vurgu yaptı.

 

Yeni modeller geliştirilecek
Lapta Belediyesi’yle birlikte, yeni proje başlattıklarına işaret eden Dolmacı, bu konuda da gazetemize bilgi verdi. Lapta ve Lapta’ya bağlı köylerde, ürün envanteri çıkarmak, otellerde konaklayanlar için krokiler hazırlamak için kaynak hazırlandığını söyledi. Hibe destek projesine başvurarak Lapta’ya yeni vizyon çıkarmaya çalıştıklarını belirten Dolmacı, yeni bir komite kurulacağını da ifade etti. Dolmacı, turizm konusunda atılması gereken adımlarla yeni modellerin geliştirileceğini kaydetti.

 

Lapta, 5 yıl sonra bir marka
“Lapta bölgesi, yeni trend turistle, yani turisti halkla birleştirerek, bir lider olacak. Diğer bölgelere de önemli bir motivasyon diye düşünüyorum. Yeni broşür hazırladık. Bu kitap, bir süre sonra basıma verilecek. Buranın bir sanat bölgesi olabilmesi için çalışmalar var” diyen Dolmacı, Lapta Oteller Bölgesi’nde kurulacak alanda, Dans of Cyprus’un haftada bir gün gösteri yapacağını, burada, diğer günlerde de belediyenin organize ettiği kültürel ve sanatsal etkinliklerin olacağını söyledi. “Lapta, 5 yıl sonra marka değer haline gelecek. Şu anki gidişatımız doğru. Şanssızlığı şansa dönüştürüyoruz. Bölgemiz, ülkenin diğer yerlerine göre daha temiz. Çamlıbel, Alemdağ, Hisarköy gibi köylerimizde bulunan ürünleri hiçbir yerde bulamazsınız.” diye konuştu.