Turizm ve Çevre Bakanlığı ile İskele Belediyesi ortaklığında hayata geçirilen İskele Arkeoloji Müzesi’nin açılış töreni görkemli bir şekilde gerçekleştirildi. 

 İngiliz Sömürge Dönemi’nde inşa edilen ve Bandabulya olarak bilinen çarşı binası uzun ve meşakkatli çalışmalar neticesinde çağdaş bir müze haline getirildi. 

 İskele’de ilk, ülkemizde de 27 yıl aradan sonra kazandırılan müze olma özelliği taşıyan İskele Arkeoloji Müzesi’nin açılışı 30 Nisan 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından yapıldı.

Neolitik Dönem’den Roma Dönemi’ne kadar olan 8 bin yıllık süreçteki 11 farklı dönemden eserlerin yer aldığı İskele Arkeoloji Müzesi’nin açılış törenine halkın katılımı oldukça yoğun oldu. 

 Müze’nin açılış törenine Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, İç İşleri Bakanı Ayşegül Baybars ve bölge milletvekilleri ile İskele Belediyesi Başkanı Hasan Sadıkoğlu katılım gösterdi. 

Müzenin bölgeye kazandırılmasıyla hem ülkemizin hem de İskele yöresinin büyük bir eksikliğini giderdi. 

Akıncı: Geçmişimiz insanlığın ortak malıdır

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, geçmişte farklı açılışlarda ve temel atma törenlerinde bulunduğunu ancak 3 yıllık görev süresi içerisinde ilk kez bir müzenin açılışında bulunduğunu söyledi. 

Mustafa Akıncı,  böylesi bir güzelliği İskele’ye kazandıran başta Turizm ve Çevre Bakanlığı olmak üzere, İskele Belediyesi, Eski Eserler Müzeler Dairesi ve tüm katkı koyanları canı gönülden kutladığını bildirdi. 

  “Geçmişine sahip çıkmayan toplumlar, geleceklerini de sahiplenemezler” diye konuşan Cumhurbaşkanı, Kıbrıs’ın 10 bin yıllık bir geçmişi olduğunu, bu geçmişin de tüm insanlığa ait olduğunu ve kültürel varlıkların insanlığın ortak malı olduğunu dile getirdi. 

Bu kültürel varlıkların korunmalı ve yaşatılmaları gerektiğinin altını çizen Mustafa Akıncı, bir toplumun medeniyet seviyesinin yerleşim yerlerindeki kumarhaneler ve bet ofisleri ile değil, müzeler, kütüphaneler ve tiyatro binaları ile ölçüldüğünü ifade etti. 

Cumhurbaşkanı Akıncı, yeni açılacak müzeler ile ilgili çalışmaların devam etmesini mutlulukla karşıladığını aktardı. Karpaz Burnu’ndaki Neolitik Çağ’dan kalan ve dairesel konut mimarisinin ilk örneklerini oluşturan “Castro” diye bilinen kültürel mirasın 5-10 yıl kadar önce bilinçsizce yapılan işler nedeniyle tahrip olduğuna da değinen Cumhurbaşkanı, kültürel mirasımızı korumamız gerektiğini işaret ederek sözlerine son verdi. 

Ataoğlu: 27 yılın ardından ilk müze

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, bakanlık olarak tarihi mirasımızın korunması adına çalışmalarına ara vermeden devam ettiklerini ve modern müzecilik konusunda dünyayla eş seviyede müze çalışmaları yapmakta olduklarını söyledi. 

Fikri Ataoğlu, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nin bünyesinde 29 adet müzelerinin bulunduğunu, İskele Arkeoloji Müzesi’nin ise 27 yıl sonra ülkemize kazandırılan bir müze olduğunu kaydetti. 

1979 yılından bu yana ülkemize İskele Arkeoloji Müzesi kapsamında müze açılmadığına değinen Ataoğlu, göreve geldikleri yaklaşık 2 yıllık süreç içerisinde ülkemize müze kazandırma adına sürekli projeler üretmekte ve bu projelere hayat vermekte olduklarını kaydetti. 

Ülkenin farklı farklı ilçelerinde devam eden restorasyon ve müze çalışmaları hakkında detaylı bilgiler de veren Ataoğlu, 2016 yılında 800 bin olan müze ziyaretçisi sayısının, 2017 yılında 1 milyonu aştığını dile getirdi. 

Fikri Ataoğlu, halkımızın müzelere olan ilgilerinin oldukça az olduğunu işaret etti ve özellikle de büyük müzelerde yerli ziyaretçi sayısının, yabancılardan daha az olduğuna vurgu yaptı. 

Bakanlık olarak müzelerinin öncelikli hedef kitlesinin çocuklar, gençler ve öğretmenler olduğunu anlatan Ataoğlu, amaçlarının öğrencileri ve çocukları müzelerle düzenli olarak buluşturmak olduğunu açıkladı.

Sadıkoğlu: Önemli eksiklik giderildi

İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, coğrafi konumu ve doğal güzelliğiyle, yeşilin ve mavinin eşsiz buluşma noktası, dinlerin ve mezheplerin, gelenek ve göreneklerin harmanlandığı, tarihi zenginliklerini en bakir haliyle korumayı başaran, buram buram tarih kokan kent İskele’nin en önemli eksikliklerinden birini daha giderdiklerini söyledi. 

2016 Aralık ayında Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ile imzaladıkları protokolün 1 buçuk yıl sonra hayata geçmesinin haklı mutluluğunu ve gururunu bir arada yaşadıklarını belirten Sadıkoğlu, tarihimiz ve geçmişimiz açısından bu tür mekânların, kültürümüze ve medeniyetimize yapılmış en önemli katkılar olduğuna dikkat çekti. 

 Azimli: Çalışmalar devam ediyor

Eski Eserler ve Müzeler Derneği Müdürü Fuat Azimli, Kıbrıs’ın 10 bin yıllık tarihi içerisinde birçok uygarlığın kültürel mirasının günümüze kadar geldiğini söyledi. 

Fuat Azimli, İskele Arkeoloji Müzesi’nde Neolitik Dönem’den Roma Dönemi’ne kadar 8 değişik dönemin hem canlandırmalarını hem de eserlerini sergilemeyi uygun bulduklarını kaydetti

Geçmişte teknik personelleri bulunmadığı için kazılardan elde ettikleri eserlerin işlenmeleri konusunda sıkıntılar yaşandığına değinen Azimli, kazılardan elde edilen eserlerin hiçbir işleme tabi tutulmadan sergilenmelerinin mümkün olmadığını belirtti.

Fuat Azimli, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu’nun göreve gelir gelmez teknik personel sorununu çözdüğünü ve müzeler açılıp eski eserlerin sergilenebilmelerine olanak sağladığını dile getirdi.    

Müdürlük olarak bakım onarım merkezlerine gerek personel gerekse teçhizat olarak çok daha zengin duruma getirmek istediklerini ifade eden Azimli, konuşmasına dairelerinin restorasyon ve yeni müzeler açma çalışmaları hakkında bilgiler vererek son verdi.