*Kıbrıs Türk Otelciler Birliği’nin (KITOB) turizm alanında, bu yıl 6'ncısını verdiği “Green Olive Turizm Ödülleri” sahiplerini buldu.

Acapulco Resort Hotel'de 14 Eylül akşamı yer alan etkinlikte ödüle layık görülen kişi, kurum ve kuruluşları KITOB yönetim kurulu ile Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı, KITOB, KITSAB, KITREB, RESBİR, KAİB, sanat dünyası ve basın temsilcilerinden oluşan özel jüri belirledi. KITOB yönetim kurulu, en çok yeni destinasyon açan tur operatörü kategorisinde; Akmina Turizm, istikrarlı büyüyen ve üye otel memnuniyeti olan tur operatörü kategorisinde Direct Traveller Şti,  İngiltere pazarından en fazla turist getiren tur operatörü kategorisinde Cyprus Paradise’ı belirlerken; özel jüri de yayın kategorisinde, İtalya Dove Dergisi’nde yer alan yayınlarıyla KKTC turizminin dış pazarlarda tanıtımına katkı koyan İtalyan Gazeteci Yazar Maria Piscopo; kültür-sanat kategorisinde, Gölgeler ve Suretler filmi ile Yönetmen Derviş Zaim; araştırma kategorisinde, “Ottoman, Islamic and Islamised Monuments in Cyprus" yayını ile Tuncer Bağışkan; işletmeci kategorisinde, "The House & The Garden" işletmeleri ile  Erbil Arkın; yatırımcı kategorisinde, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi yatırımı ile  Suat Günsel; çevre kategorisinde, ÇEKOVA  Vakfı; ulaşım kategorisinde, Corendon Havayolları; başarılı otel müdürü kategorisinde, Kaya Artemis Otel Müdürü  Nihat Berkan’a Green Olive Turizm Ödülü vermeyi kararlaştırdı. Büyükkonuk ve Karpaz’daki yatırımlarıyla ülkede Eko Turizmin gelişmesine öncülük eden  Zekai Altan da jüri özel ödülüne layık görüldü. Gecede ayrıca ülke turizmi ile gecenin düzenlenmesine katkı koyan KITOB  kurucu üyeleriyle eski başkanlara teşekkür plaketleri verildi. Geceye, Maliye Bakanı Ersin Tatar, Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, TC Turizm ve Kültür Bakanlığı  Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürü  Murat Usta, Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı yetkilileri, bazı belediye başkanları,  sivil toplum örgütlerinin başkan ve temsilcileriyle turizmciler  katıldı.

13 farklı destinasyon …
Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, gecede yaptığı konuşmada, TC Lefkoşa Büyükelçiliği  ile Bakanlığın birlikte başlattığı teşvik sistemiyle hayata geçen charter seferlerle bu yıl 13 farklı destinasyondan Kuzey Kıbrıs’a turist gelmesi sonucu otellerin ciddi doluluk oranlarına ulaştığını kaydetti. Turizmde  bakanlık ve sektörle ilgili birimlerin ortak çalışması neticesinde bu yıl büyük bir başarıya ulaşıldığını ifade eden Bakan Üstel, Türkiye’den gelen turist sayısında 2011 yılında  yüzde 15, 3’üncü ülkelerden ise yüzde 35 oranında bir artışın yakalandığını belirtti. Ülke turizmini 12 aya yaymak için çalışma başlattıklarını da belirten Bakan Ünal Üstel, Kuzey Kıbrıs turizmini yakın gelecekte İskandinav ülkelerinde de tanıtarak, buradan başlatacakları charter seferlerle bu destinasyondan da turist taşımayı hedeflediklerini söyledi. Türkiye’de, Kuzey Kıbrıs turizmini tanıtmak için sürdürülen çalışmaların da devam ettiğini ifade eden Bakan Üstel, ülkenin lokomotif sektörü olan turizmi iyi noktalara taşımak için  her kesime  önemli görevler düştüğünü  söyledi. Bakan Üstel konuşmasının sonunda otelcilerin sorunlarının farkında olduklarını ve çözümü için sektör temsilcileriyle birlikte çalışmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Usta: Desteğe hazırız
TC Turizm ve Kültür Bakanlığı  Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürü  Murat Usta ise, KKTC’nin müze ören yerleri ve antik yerleşim yerleriyle zengin  bir potansiyel ve turistik bir altyapıya sahip olduğunu söyledi. TC Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak müze ve ören yerleri ziyaretinde  yıllık 26 milyon ziyaretçiye ulaştıklarını ve bu rakamın Türkiye’ye çekilen  turist sayısıyla  orantılı olduğunu belirten Usta, KKTC’deki oranların da bu rakamlara yaklaşması için  ellerinden  gelen desteği vermeye hazır olduklarını kaydetti.

“Amaç, onore ve motive etmek”
KITOB Başkanı Mehmet Dolmacı ise, yaptığı konuşmada, ödül törenini; ambargo ve zor koşullarda rekabet ederek ülke ekonomisi ile sosyal yaşamına katkı yapan turizm sektöründeki kişileri onore ve motive etmek amacıyla düzenlediklerini kaydetti. Turizmin topluma eşit fayda sağlayabilmesinin uzun vadeli planlarla mümkün olabileceğini ifade eden Dolmacı,  daha iyi noktalara ulaşabilmesi için; rekabet ve sürdürülebilir turizm modelleri, doğru planlama, yerel işgücü ve üretimin eş zamanlı geliştirilmesi, profesyonel tanıtma ve pazarlama, çevre ve  tarihi dokunun  korunması, turistik ürününün toplam kalitesinin artırılması  ve ülkede  turizmi kesintisiz icra edecek bir turizm örgütüne ihtiyaç olduğunu  vurguladı.