Olası bir düşman saldırısına karşı, Gazimağusa Limanı’nı korumak amacıyla 14’üncü yüzyılda Lüzinyanlar tarafından inşa edilen Otello Kalesi, restore ediliyor.

Eşsiz yapısıyla, görenleri adeta büyüleyen ve Dünyaca ünlü İngiliz edebiyatçı William Shakespeare’in “Othello” isimli eserinin geçtiği mekan olan Otello Kalesi, Avrupa Birliği fonlarıyla UNDP- PFF tarafından bakımı ve onarımı yapılacak.

Otello Kalesi, yapıldığı ilk dönemlerde etrafı derin çukurlarla çevrili olması nedeniyle, saldırıya geçen düşmanlar özellikle derin hendekleri geçemedikleri için uzun zaman geçilmez kale olarak adlandırılmıştı…

Surlarla çevrili Mağusa kentin iki ana giriş kapılarının biri olan ve uzun zamandır yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan  Otello Kalesi’nin restore edilmesi, bölge halkını da oldukça memnun etti.

  

8 ay sonra hizmette

Acil restorasyon gerektiren eserler listesinde yer alan kalenin restorasyon çalışmaları hızla ilerliyor… Çalışmaların 8 ay sonra bitmesi hedefleniyor.

Projede duvarların, kemerlerin ve diğer sabitleme ihtiyacı olan alanların sağlamlaştırılması üzerinde durulacak.

Kalede, zaman içerisinde yıpranmış olan veya çöken alanları güçlendirilecek, kaleye en büyük zarar veren unsur olan suyu engellemek için düzgün bir su akıtma sistemi inşa edilecek.

İleride oluşabilecek yağmur suyu sızıntısını engellemek içinse, yeni katmanlar eklenecek ve alt kata ziyaretçi bilgilendirme kısmıyla birlikte, engelli tuvaleti inşa edilecek.

Restorasyonun tamamlanmasıyla, geçmişte olduğu gibi kalede yine, konser, sergi ve daha birçok kültürel faaliyetlerin düzenlenebilecek…

Othelo Kalesi’nin restorasyonu, bölgedeki AB fonları ve Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin işbirliğiyle yapılan çalışmalardan yalnızca biri.. Bölgedeki tarihi eserler aciliyetine göre restore edilmeye devam edilecek...