İşletme hakları özelleştirilen Ercan Havalimanı’ndaki yeni yatırımların temeli bugün Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın da katıldığı törenle atıldı.

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla saat 11.00’de başlayan törene, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın yanı sıra, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Başbakan Yardımcısı Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, Meclis Başkan Yardımcısı Ünal Üstel, bazı milletvekilleri, konuk heyet, Taşyapı İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret AŞ yetkilileri ile diğer üst düzey yetkiler katıldı.

 

Törende sırasıyla; Taşyapı İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret AŞ. Başkanı Emrullah Turanlı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu birer konuşma yaptı.

 

Konuşmaların ardından binanın temelleri atıldı.

 

PROJE…

 

Projeyle 157 bin metre karelik kapalı alan oluşturulacak, 8 körük ile 18 açık uçak park yeri hizmete girecek.

 

Yıllık 10 milyon yolcu kapasitesine ulaşılması hedeflenen projeyle, eski pistin uzunluğu 3.2 km’ye çıkarılacak ve yeni bir pist yapımı daha gerçekleştirilecek.

 

Proje dahilinde bin beş yüz araçlık kapalı ve bin beş yüz araçlık açık park yerlerinin yanı sıra,  CIP ve VIP de yeni terminal içinde yer alacak.

 

Yeni terminalde ayrıca yeni hizmet binaları da yapılarak, yaklaşık 2 bin 500 insana yeni istihdam olanağı sağlanacak.

 

Projenin 48 ayda tamamlanması öngörülürken, yaklaşık 220 milyon Euro’luk yatırım gerçekleştirilecek.

 

TURANLI

 

Taşyapı İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret AŞ. Başkanı Emrullah Turanlı, “inşallah Kıbrıs halkına çok hayırlı bir yatırımın temelini atmak istiyoruz” dedi.

 

Projeye 2 yıllık gecikmeyle başlandığını anımsatan Turanlı, bakan ve yetkililere bu dönemde gösterdikleri samimiyetten dolayı teşekkür etti.

 

Turanlı, bugün atılacak temelle sorunların yüzde 80’inin çözülmüş olacağını ve süresi içinde tamamlayıp teslim edeceklerini belirtti.

 

Turanlı, her zaman Kıbrıs halkının yanında olmaya, hizmet etmeye ve yatırımlara devam edeceklerini söyledi.

 

TAÇOY

 

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy törende yaptığı konuşmada, günün önemine işaret ederek, ihale süreci başladığı günden bu yana, bu konuda kendisinin çeşitli eleştirileri olduğunu anımsattı.

 

Bakan Taçoy, tüm eleştirilerine rağmen, yapılan işin doğruluğu ve yanlışlığını enine boyuna tartışma imkanı elde ettiğini anlattı.

 

Devletlerin devamlılık gerektirdiğini, bu devamlılığın içerisinde, kök salınacak toprakların devamlılığının da bulunduğuna dikkat çeken Bakan Taçoy, bu ihaleye imza koyan dönemin bakanları Hamza Ersan Saner, İsmail Başarır ve Ahmet Kaşif’e teşekkür etti.

 

Bir ada ülkesi olan KKTC’nin yurt dışı ile temasının hava ve deniz yoluyla mümkün olduğuna dikkat çeken Bakan Taçoy, bu sebeple de gelişen teknolojinin yakalanması gerektiğine işaret etti.

 

Ercan Havaalanı’nın bu bakımdan da çok büyük bir önemi olduğunu ifade eden Taçoy, Ercan Havaalanı ihalesi konusunda Taşyapı İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret AŞ’yi kutladı.

 

Şirketin bugüne kadar bir çok engelle karşılaştığını da anımsatan Hasan Taçoy, alanın içerisinde bir çok yerin, kesin olarak teslimatının yapılmadığını, iki sene sürüncemede kaldığını söyledi.

 

Şirketin bu konularda kendilerine de yardımcı olduğunu, önlerinin açılmasına yardımcı olduğunu ifade eden Bakan Taçoy, 25 Mayıs 2012’de yapılan ihalenin ardından sözleşmenin ise Aralık 2012’de atılan imza ile yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

 

“ERCAN HAVAALANI İHALESİ KKTC’DEKİ EN BÜYÜK İHALELERDEN BİRİ”

 

Ercan Havaalanı ihalesin, KKTC’deki en büyük ihalelerden biri olduğunu vurgulayan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, ihalenin 25 yıllığına yapıldığını hatırlattı.

 

“HEDEF 10 MİLYON YOLCU KAPASİTESİ….”

 

Proje konusunda teknik bilgiler de veren Bakan Taçoy, ihaleyle, yıllık 10 milyon yolcu kapasitesine ulaşılmasının hedeflendiğini anlattı.

 

Bakan Taçoy, ihaleyle 157 bin metre karelik bir kapalı alanın oluşturulacağını ve 8 körük ile 18 açık uçak park yerinin hizmete gireceğini söyledi.

 

Eski pistin uzunluğunun 3.2 km’ye çıkarılması, yeni bir pist yapımının daha gerçekleştirilerek, bunun da 3.2 km olmasının hedeflendiğini anlatan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, 2 km’lik bağlantı yollarının yapılmasının şirketin üzerine kalan görevlerden biri olduğunu kaydetti.

 

“YAKLAŞIK 2 BİN 500 KİŞİYE İSTİHDAM OLANAĞI SAĞLANACAK”

 

Proje dahilinde bin beş yüz araçlık kapalı ve bin beş yüz araçlık açık park yerleri bulunduğunu, CIP ve VIP’in yeni terminal içinde yer alacağını, yeni terminalde ayrıca yeni hizmet binalarının da yapılacağını ifade eden Bakan Taçoy, yatırımın yaklaşık 2 bin 500 insana yeni istihdam olanağı sağlayacağını da vurguladı.

 

İHALE SÜRECİ 48 AY…

 

İhale sürecinin 48 ay olduğunu da anlatan Bakan Taçoy, inşaat alanının 48 aydan önce biteceğine inanç belirtti.

 

Proje için tahminen en az 220 milyon Euro’luk yatırımın gerçekleştirileceğini ve Ercan terminalinin yeni çehresiyle hizmete açılacağını söyleyen Bakan Hasan Taçoy, bunun yatırım amaçlı olarak 25 yıllığına özel sektöre devredildiğini de hatırlattı.

 

“MERKEZ GÖREVİ İFA EDECEK”

 

Ercan Havaalanı projesinin KKTC’nin merkezi olacağını ve havayolu hizmetinde merkez görevi ifa edeceğini kaydeden Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, Ercan Havaalanı’nın Sivil Havacılık Dairesi hizmetleriyle de bir çok bölgeye hizmet vereceğini belirtti.

 

Ercan Havaalanı’nın sadece Kuzey’in değil, Güney’in de en büyük havalimanı haline geleceğini vurgulayan Bakan Taçoy, Ercan’ın Mesarya bölgesinin Güney tarafına ayrı bir bölgesel kalkınma olanağı sağladığına da dikkat çekti.

 

Bu bölgesel kalkınma olanakları içerisinde turizm ve bölgenin istihdamının da yer aldığını anlatan Bakan Taçoy, görev süresi içinde Ercan’ın ayrı bir proje haline geldiğini ve projenin yürürlüğe girebilmesi konusunda bir çok çalışma yaptıklarını söyledi.

 

Bakan Taçoy, Ercan Havaalanı ile ilgili ihalede terminal binasının yapılması öngörülen ve şartnamede gösterilen alanın askeri bölge olması nedeniyle yapılan çalışmaları da anlattı.

 

“KKTC’NİN KALICILIĞI BU TÜR YATIRIMLARLA GERÇEKLEŞTİRİLECEK”

 

Bakan Taçoy, “KKTC’nin kalıcılığı bu tür yatırımlarla gerçekleştirilecektir. Askerin de ülkede varlığının devamı için atılacak olan her harç, bu ülkedeki insana yatırım güveni ve imkanı sağlayacaktır” dedi.

 

Alanın bir çok yerinin şirkete teslim edildiğini söyleyen Bakan Taçoy, aradan 2 yıl geçmesine rağmen, şirketin eski terminal içerisinde altı milyon Euro’ya yakın yatırım yaptığını ve yaklaşık 160 kişiye yeni istihdam olanağı sağlandığını kaydetti.

 

KKTC’ye yapılacak olan her yatırımın, ekonomiye katkı olduğunu ifade eden Bakan Taçoy, bu katkıların devam edeceğine inanç belirtti.

 

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, projenin hayırlı olmasını temenni etti.

 

ARINÇ

 

TC Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise, KKTC’ye 2 günlük çalışma ziyareti için geldiğini belirterek, gelir gelmez böylesi hayırlı bir iş için temel atmaya gelmenin ve bu projenin başlamasının kendisini gururlandırdığını söyledi.

 

“HEM SİYASİ, HEM DE EKONOMİK OLARAK FAYDALI VE BEREKETLİ”

 

Temelin atılmasıyla projenin kısa sürede tamamlanabileceğini ifade eden Arınç, bu işin hem siyasi hem de ekonomik olarak faydalı ve bereketli olacağını belirtti.

 

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun selamlarını ileten Arınç, ilk olarak Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’yla görüşeceği 2 günlük ziyaretleri kapsamında gerçekleştireceği katılımları anlattı.

 

Ercan Havaalanı’nın isim nedeniyle de çok önemli olduğuna işaret eden Arınç, rahmetli albay Fehmi Ercan’ın hatırasını yad ederek, Kıbrıs Türkünün özgürlük mücadelesine katkı koyan başta Dr Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş olmak üzere bu uğurda şehit olanlara şükran ve rahmetlerini sundu.

 

Arınç, Kıbrıs Türk halkına uygulanan izolasyonlara rağmen dünyayla entegre olma yolunda önemli mesafeler kat edildiğini söyleyerek, bu şartlar altında ulaşılan siyasi, ekonomik ve sosyal seviyenin başarı öyküsü olmaya aday olduğunu vurguladı.

 

Arınç, nüfusunun 4’te 1’i kadar öğrenciye ev sahipliği yapan ve nüfusunun 3 katına ulaşan turisti ağırlayan KKTC’nin önümüzdeki dönemde gelecek barış suyunun katkısıyla refah ve üretim seviyesinde de sıçrama yaşayacağına inandığını kaydetti.

 

Kıbrıs’ın bir ada olması nedeniyle ulaşımın büyük oranda hava yoluyla sağlandığını belirten Arınç, “günde 80 civarında inip kalkan uçakla yılda 3 milyon insana hizmet vermekteyiz, bu atılımla 5 milyon yolcu kapasitesine sahip bir  havaalanı yapmak, anlamlı ve öncelikli yatırımdır” dedi.

 

“EN BÜYÜK ÖZEL SEKTÖR YATIRIMI”

 

Arınç, bunun ekonomik boyutu yanında siyasi de bir başarı olduğunu belirterek, havalimanının KKTC’de gerçekleştirilen en büyük özel sektör yatırımı olduğunu da vurguladı.

 

“DİĞER YATIRIMCILARI DA CESARETLENDİRİYOR”

 

200 milyon Euro’luk bu yatırımın diğer yatırımcıları da cesaretlendirdiğine işaret eden Arınç bu projeyi oluşturan ve hayata geçirmek için adım atanları kutladı.

 

Arınç, hizmet sunumunda kamu işletmeciliğinin artık dünyada yerini özel sektöre bıraktığına

işaret ederek, bunun yatırım için gereken finansmanın temin edilememesiyle özel sektörün becerilerinin de arttığı anlamına geldiğini söyledi.

 

Arınç, havaalanının yapımı için de tercih edilen yap-işlet- devret modelinin oldukça çağdaş ve TC’nin son yıllarda tercih ettiği yöntem olduğunu kaydederek, KKTC’de bu imkanı sağlayan yöneticileri de kutladı.

 

Projenin hayata geçmesiyle hizmetlerin hem sayısal hem de kalite olarak artacağını ifade eden Arınç, bu projeyi küçümseme yoluna gidenlere de seslenerek, projenin planlandığı şekilde hizmete girmesiyle küçümseme çabalarının boşa çıkacağını belirtti.

 

EROĞLU

 

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise, Ercan Havalimanı’nın gelişmesini sağlayacak projenin temelini atmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, projeyi hayata geçirecek Taş Yapı’nın da bunu kısa sürede tamamlamasını temenni etti.

 

“TURİST SAYISININ ARTMASI İÇİN ALTYAPININ GÜÇLENDİRİLMESİ GEREK”

 

Havalimanından bahsederken akla ilk olarak turizmin geldiğini ifade eden Eroğlu, turist sayısının artması için de altyapının güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

 

Eroğlu, ilk kez başbakan olduğu zaman ekonominin itici gücünün turizm olmasına karar vererek, bunun için de turizm teşvik yasasıyla, DAÜ Vakıf yasasını hazırladıklarını anımsatarak, o dönemdeki tüm itiraz ve muhalif açıklamalara rağmen yollarına devam ettiklerini belirtti.

 

“TURİZMİN YATIRIMA İHTİYACI VAR”

 

O dönemde ilk turizm hareketlerini başlatarak belli bölgeleri turizm bölgesi ilan ettiklerini ve değişik bölgelerde 5 yıldızlı oteller yapmaya başladıklarını anımsatan Eroğlu, “15 bin yatak kapasitesine ulaştık, yeterli mi değil daha turizm yatırımına ihtiyaç var” dedi.

 

KKTC’de sorunların başında işsizlik gelirken bu tip yatırımların istihdam yarattığını belirten Eroğlu,  üniversiteleri ilk kurduklarında bunun bir başlangıç olduğunu söylediklerini ve bugün 78 bin civarında öğrenci kabul ettiklerini vurguladı.

 

Eroğlu, 48 ay içerisinde yeni havalimanına kavuşmayı umduklarını dile getirerek, herkese hayırlı olmasını temenni etti.