Hasan KARLITAŞ

Kıbrıs’ın cinsiyetinin kadın olduğunu düşünüyorum. Güzeller güzeli, alımlı, bazen mutlu bezen de hüzünlü bakışları olan bir kadın.

Fotoğraf ustalarının sıklıkla kullandığı ve benim de çok beğendiğim bir söz var  ;  ‘’ Fotoğraf çekilmez, çizilir.’’ Fotoğraf sanatı, hakikaten  özveri  isteyen çok büyük bir tutku. Bu heyecan verici serüvenin, takipçileri an’ı yakalama çabası ile birbirinden özgün  kareleri ölümsüzleştiriyorlar. Kıbrıs fotoğraflarının bende apayrı bir yeri var, eski Kıbrıs’ın nostaljik fotoğrafları, Kıbrıs’taki tarihi yerleri anlatan kareler, Kıbrıs kültürünü ve doğasını yansıtan fotoğrafları  ayrıca önemsiyorum. Yıllardır bende amatörce fotoğraf çekiyorum ya da çekmeye çalışıyorum. Bu konuda pek iddialı değilim, ancak bu sene üçüncülük ödülüne layık görüldüğüm bir fotoğraf yarışması, beni bu anlamda biraz cesaretlendirdi.

Telsim Vodafone ve Kıbrıs Türk Fotoğraf Derneği ( FODER ) işbirliği ile ikincisi düzenlenen ‘ Benim Kıbrısım‘’ konulu  fotoğraf yarışmasının,  bu yılki teması  ‘ Kıbrıs’ta kadın olmak’  olarak seçildi. Bu seçimi ilk başta biraz garipsediysem de, düşündüğüm zaman oldukça yerinde bir saptama olduğuna kanaat getirdim. Çünkü, cinsiyeti kadın olan bir ülkede, kadın olmak bambaşka bir sorumluluk demekti.

‘’ Kıbrıs’ta Kadın Olmak ’’, konulu yarışmaya, 247 fotoğraf ile  katılan 37 fotoğraf gönüllüsü,   kendi bakış açıları ile hayallerindeki Kıbrıs’ı, fotoğraf sanatına yansıtmaya çalıştılar. Bunlardan birisi de bendim.

Değerlendirme neticesinde Jüri üyeleri, Sevilay Sadıkoğlu, Uğurcan Akyüz, , Garbis Özatay, Fevzi Tanpınar ve Hikmet Uluçam, 50 fotoğrafı  sergilemeye layık gördü. Yarışma neticesinde, birinciliğe Mehmet Gökyiğit’in ‘Kafesler Fırında’ , ikinciliğe Berkiye Direk Güran’ın ‘ Sanat Aşkı’  ve üçüncülüğe de Hasan Karlıtaş’ın (benim) ‘Seriye Nene’ isimli fotoğrafları  layık görüldü. Ayrıca, Hatice Aydın, Mehmet Gökyiğit ve  Berkiye Güran da  başarı ödülü almaya hak kazandı.

Açılışını KKTC’nin ilk kadın başbakanı sıfatını da taşıyan, Meclis Başkanı Sibel Siber’in yaptığı sergi, 26-28.Aralık.2013 tarihleri arasında, Lefkoşa Bedesten’in büyülü atmosferinde , sanat severlerin beğenisine sunuldu.  

Sergiyi göremeyenler için, bu haftaki köşemi bu fotoğraflara ayırmak istedim.

Emek verilen her iş gibi, çekilen her bir fotoğraf da, ayrı bir bakış açısı demek. Ayrı bir güzellik, bambaşka bir değer.  Şimdi, sizleri buram buram Kıbrıs tüten, fotoğraflarla baş başa bırakıp,  düşündürücü bir yolculuğa çıkarmak istiyorum.

Başka bir Kıbrıs yok !  İyi seyirler…