Lefge’nin Portakalı     

Hem madenleri

Yüzü güler insanının

Olunca furmaları.

 

Hasan KARLITAŞ

 

Kıbrıs adasının batısında yer alan eşsiz güzellikteki Lefke kasabasında, doğanın bahşettiği en özgün renkleri, görebilmek mümkün… Kasım ayında meyve veren hurmaların yaratmış olduğu görüntü ile Lefke, ayrı bir güzelliğe bürünüyor.

Lefke sıcak iklimi seven Hurma ve soğuk iklimi seven ceviz ağacının bir arada buluştuğu ender bir coğrafya.  Adına festival de düzenlenen hurma, Lefke’nin hem görüntü, hem de lezzet olarak, korunması gereken özgün ürünleri arasında başta geliyor. Tarih sürecinde, Lefke ve Hurma ağacı ayrılmaz ikili olarak tablodaki yerini almış durumda.

Ağaç deyip geçemeyeceğimiz hurma, Kıbrıs adasının her yöresinde yetişmekle beraber,en fazla sayıda Lefke’de,  ardından da Lefkoşa’da  bulunmaktadır. Lefke’de yaygın olmasının en önemli sebebi, madenin yaratmış olduğu etkidir. Hurma dallarından yapılan zembil vasıtası ile bakır cevheri gün yüzüne çıkartılıyordu.

            

“Lefke’deki  Yatık Hurma Ağacı  ve 7 Köklü Anıt Hurma Ağacı”

 Lefke’de yaklıaşık 2000 adet hurma ağacı bulunuyor. LEFKE’deki Aplıç bölgesinde yer alan ve şekil itibarı ile diğer binlercesinden farklı olan ‘Yatık Hurma’ ve Anıt ağaç statüsündeki yaklaşık 200 yaşındaki ‘’ Yedi Köklü Hurma Ağacı ‘’   Lefke’nin sembolleşmiş değerleri arasındadır. Hurma ağaçlarının bakımı, her yıl belirli dönemlerde hurmacılar tarafından yapılmakta.

 

Hurma’nın faydaları

Hurma meyve olarak oldukça faydalı bir ürün olup, besleyici değeri oldukça yüksektir. Hurmanın meyvesi, en temel vitaminleri ve proteinleri bünyesinde barındırır. Ayrıca kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, demir ve sodyum mineralleri ile meyve şekeri açısından da zengin bir besindir. Bedensel ve zihinsel yorgunluğu azaltır. Vücuda enerji ve kuvvet verir. Tokluk hissi verir, kansızlığı azaltır. Hamile ve yeni doğum yapmış olanların kendilerini toparlamasına çok yardımcı olur. Ayrıca anne sütünü arttırır. Stresi ve gerginliği azaltır. Sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığa iyi gelir. Kansere, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Kalp krizi riskini azaltır. Bronşit, verem, kuru öksürük ve soğuk algınlığına iyi gelir. Vücut ve kemik gelişimini destekler ve kemikleri güçlendirir. İnsan sadece hurma yiyerek hayatını devam ettirebilir bu özellik bile hurmayı ayrıcalıklı kılmaya yeterlidir. Tamamı ile ilaçsız bir ortamda yetişen hurma meyvesi ve  Lefke hurma macunun tadı benzersizdir.