1992 yılında Dünya’nın yakınlarından geçen Swift-Tuttle kuyruklu yıldızından arda kalan kalıntılardan oluşan Perseids ya da Perseid gök taşı yağmuru, en bilinen gök taşı yağmurlarından biri. Bu meteor yağmurları, Güneş’in etrafında dönüşü sırasında Dünya’nın bu kozmik toz bulutuna rastlaması sonucu gerçekleştiğinden her yıl aynı dönemde gözlemleniyor.

Her yıl Temmuz sonu – Ağustos başı civarında gözlemlenebilen olay en yoğun 12 Ağustos’u 13 Ağustos’a bağlayan gece gözlemleniyor. 1862 yılında keşfedilen Swift-Tuttle kuyruklu yıldızının kalıntıları olan perseuslar, bu yıl 17  Temmuz 24 Ağustos tarihleri arasında gözlenebilecek. Bu şahane olay, Perseus Takımyıldızı bölgesinde gözlemlendiğinden Perseid gök taşı yağmuru adı veriliyor.

NASA Meteor Uzmanı Bill Cooke, bu yıl, eski yıllarda görüldüğü gibi saatte ortalama 80 yerine 150-200 meteor görebileceğimizi belirtiyor.

Peki Ne Zaman, Nasıl ve Nerede İzleyebilirim?

Güneş battıktan sonra saat sınırlaması olmadan bulunduğunuz her şehirden (ışıksız ve şehirden uzak olmanız gözlem şansınızı arttırır) gözleyebilirisiniz. Kısaca, başka bir şehire gitmenize gerek olmadan bulunduğunuz yerde, yüksek ve açık havada gözlem yapabilirsiniz.

Herhangi bir gözlem aleti kullanmanıza gerek yok, geniş alanda rahatlıkla görebilirsiniz. Yönünü bulmak için “Google Sky Map” uygulaması ile de Perseus Takımyıldızını rahatlıkla bulabilirsiniz.

En basit açıklama ile Kuzey yönünde, karşınıza bakın, maalesef şehir içinde binalardan dolayı erken saatlerde gözlenemeyebilir. Eger gec saatleri beklerseniz rahatça görebileceginiz bir konuma gelecekler.

Metoeor yağmuru çok basit bir anlatım ile, Güneş yörüngesinde yolculuk yapan kuyrukluyıldız kalıntıları ile Dünya yörüngesinin kesişmesi sonucu atmosferden mm çapında taşların Dünya yüzeyine hareketi anlamına geliyor. Korkutucu bir durum olmaması ise bu görsel şölen adına mutluluk verici.

 

 Kaynak: cokiiyiya.com