Dijital toplum ve ekonomiden sorumlu AB yetkilisi Günther Oettinger, çıplak selfie'leri basına sızan ünlülerin "aptal olduklarını" söyledi.

Sarf ettiği sözler nedeniyle çok eleştirilen Oettinger'in özür dilemeyeceği öğrenildi.

Geçen Pazartesi Brüksel'deki bir toplantıda konuşan AB yetkilisi, yakın zamanda çıplak fotoğrafları basına sızan ve içlerinde Rihanna ile Jennifer Lawrence'ın da bulunduğu 80 ünlü kadını kast etmişti.

Konuşmasına başlamadan önce "yarı-ciddi" olduğunu belirten Oettinger, "Eğer ünlü biri çıplak fotoğraflarını internette muhafaza edecek kadar aptalsa, bizim onları korumamızı beklemesinler. İnsanları aptal davranmaktan bir noktaya kadar koruyabiliriz" demişti.

 

'Mağduru suçluyor'

Kasım ayında AB'nin Dijital Ekonomi ve Toplumdan Sorumlu Yetkilisi olarak görev yapacak olan Oettinger'in sözlerine en sert eleştirilerden biri, Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili Julia Reda'dan geldi.

Korsan Partisi milletvekili Julia Reda, Oettinger'in açıklamalarına inanamadığını söyledi.

Reda, "Bu kişi, Avrupalıların internet üzerinden daha çok çalışabilmesi için, güvenliği artıracak bir pozisyona gelecek. Ancak kalkmış, özel bilgileri izinsiz olarak elde edilen ve sızdırılan kişileri suçluyor" dedi.

AP milletvekili ayrıca dalga geçilen konunun ciddiyetini vurguladı ve Günther Oettinger'in önümüzdeki 5 yıl boyunca yürüteceği görev için yeterli olup olmadığını da sorguladı.

BBC'nin ulaştığın Oettinger, herkesin özel hayata hakkı olduğunu söyleyerek, "AB Komisyonu bulut yöntemiyle depolamayı daha güvenli hale getirmeye çalışıyor" dedi.

"Oettinger özür dileyecek mi?" sorusu yöneltilen AB yetkilisinin sözcüsü ise "Hayır" cevabını verdi.



BBC Türkçe