Çin Ulusal Uzay İdaresi (China National Space Administration - CNSA), Çang’ı-5 göreviyle Ay’ın yüzeyinden kaya ve toprak örnekleri toplamış, uzay aracının aralık ortasında Dünya’ya dönmesinin planlandığı açıklanmıştı.

Ancak Çin’in uzayla ilgilenen tek birimi CNSA değil. Zira Çin Bilimler Akademisi’nin (Chinese Academy of Sciences - CAS) Ulusal Uzay Bilimleri Merkezi (National Space Science Center - NSSC), 10 Aralık’ta başka bir görev gerçekleştirdi ve kütleçekimsel dalgaların kaynağını takip edecek uydular fırlattı.

Uyduların adı Gravitational Wave High-energy Electromagnetic Counterpart All-sky Monitor (Tüm Gökyüzünün İzlenmesine Karşılık Yüksek Enerjili Elektromanyetik Kütleçekimsel Dalga - GECAM).

ScienceMag'in haberine göre, GECAM, 130 santimetre uzunluğunda ve 150 kilogram ağırlığında iki küçük uydudan oluşuyor ve dünyadan yaklaşık 600 kilometre yükseklikte birbirine zıt taraflardaki yörüngede dönüyor.

İki uydunun her birinde, kubbe şeklinde 25 gama ışını dedektörü ve 8 yüklü parçacık dedektörü bulunuyor.

GECAM’in 6 kiloelektronvont ila 5 megaelektronvont enerji aralığında meydana gelen kozmik olayları araması planlanıyor. Söz konusu olaylar arasında, aşırı yoğun nesnelerin birleşmesinden yayılan gama ışını patlamaları, kütleçekimsel dalgaları oluşturan olaylar ve uzay zamandaki dalgalanmalar bulunuyor.

GECAM’in, bunları tespit ettikten birkaç dakika sonra ileri gözlemler için dünyanın dört bir yanındaki teleskoplara uyarılar göndermesi hedefleniyor.

GECAM fikri, 2016 Şubat’ında ABD’deki Lazer İnterferometre Kütle Çekim Dalga Gözlemevi'nin (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory - LIGO) kütleçekimsel dalgaları ilk kez tespit etmesini duyurmasından sonra ortaya çıktı.

Bundan bir yıl sonra, İtalya’daki VIRGO kütleçekimsel dalga dedektörüyle birlikte çalışan LIGO, iki nötron yıldızının birleşmesiyle ortaya çıkan ilk kütleçekimsel dalgayı tespit etti ve multimessenger (çok haberci) gökbiliminde yeni bir çağ başladı.