Bilim insanları, daha önce ağır ve hantal olduğu varsayılan tarihöncesi bir yaratığın özelliklerine ışık tuttu. Yapılan araştırma, Anteosaurus'un aslında epey hızlı ve çevik bir "ölüm makinesi" olduğunu gösterdi.

265-260 milyon yıl önce Afrika kıtasında dolaşan ve devasa boyutu, kemik kırabilen dişleri, güçlü çenesi ve dev kafatasıyla dikkat çeken Anteosaurus, bir dinozor değil. Bu kadim yaratık, dinozorlardan önce yaşayan ve gezegende hüküm süren memeli benzeri sürüngenler olan Dinocephalians kladından.

Dinocephalians'ın fosilleşmiş kemikleri dünyanın pek çok yerinde bulunuyor ve büyük boyutlarıyla ağırlıkları epey dikkat çekiyor. Bu yüzden uzmanlar, söz konusu hayvanın tembel ve yavaş olduğunu düşünüyordu. Leşle beslendiğine ya da avını pusuya düşürdüğüne inanıyordu.

Zira araştırma ekibinden, Güney Afrika'daki Witwatersrand Üniversitesi Evrim Araştırmaları Enstitüsü'nden Dr. Julien Benoit, "Bazı bilim insanları, Anteosaurus'un çok ağır olduğunu ve sadece suda yaşayabileceğini bile öne sürdü" dedi. Benoit araştırmaya dair şöyle konuştu:

Çita veya ünlü Velociraptor gibi çevik yırtıcılar, özel bir sinir sistemine ve avını etkili bir şekilde takip edip yakalamayı sağlayan iyi ayarlanmış duyu organlarına sahip. Anteosaurus'un da benzer özelliklere sahip olup olmadığını öğrenmek istedik.

Bilim insanları, Anteosaurus'un kafatasını röntgen ve üç boyutlu yeniden yapılandırma tekniği kullanarak dijital olarak yeniden oluşturdu. Bunun ardından kafatasının iç yapılarını araştırdı. Beyninin ve denge organlarının yaratığa hızlı hareket imkanı sağlayacak şekilde geliştiğini tespit etti.

Yaratığın denge organının (iç kulak), en yakın akrabalarından ve aynı dönemdeki yırtıcılardan daha büyük olduğu keşfedildi. Bu, söz konusu hayvanın avından ve rakiplerinden çok daha hızlı hareket edebildiğini gösteriyor.

Independent Türkçe, EurekAlert, SciTechDaily

Derleyen: Uğurcan Yıldız