Misli KADIOĞLU

“Pozitif bakış açısı ve enerjiyle kendimi yeniliyorum. Hayat somurtarak, üzülerek, suçlayarak, kurban duygusu hissederek çok renksiz ve sıkıcı.  O yüzden her gün keyif alarak, öğrenerek, kendimi keşfederek, pozitif yaklaşarak yaşamayı seçiyorum...”.
Bu sözler Zehra Bilgen’in. Hayatında yoga ve fotoğraf birer tutku olan Bilgen, fotoğraf çekerek deklanşöre dokunup, iç dünyasını dış dünyaya yansıtıyor, Yoga ise onun yaşam felsefesi. Yoga’yı “Kendi yolumu bulmam için pusulam” sözleriyle tarif eden Bilgen, hayatta sınırların olmadığını kendisine öğreten, gün geçtikçe özgürleştiğini hissettiren Yoga’nın yayılması için çalışıyor.

Bilmeyenler için Yoga’nın kısaca tanımını yapar mısınız?

Yoga, kökeni Hindistan’a dayanan ve bedeni, ruhu güçlendiren, zihni ise dinginleştirip odaklayarak meditasyona hazırlamak amacıyla tasarlanmış olan bir bilim dalıdır. Yoga, duruşları sinir sistemini güçlendirip arındırır,  böylece dünyayı bilinçli ve olumlu bir tutum içinde algılamamızı sağlar.

Yoga ile bedeniniz üzerinde çalışmak ruhunuzla bağlantıya geçmenizi sağlamanın yanı sıra, sizin gerçek doğanızı görmenizi engelleyen duygusal, fiziksel ve zihinsel sorunların üstesinden gelmenizi sağlar. Yoga duruşları ve nefes alma çalışmaları sayesinde, bedeniniz ve zihninizle yeniden bağ kurabilir ve ruhunuzu keşfe çıkabilirsiniz.

Yoga kimine göre sabır, kimine göre anda kalmak, kimine göre nefes, kimine göre farkındalık, kimine göre beden, ruh ve zihnin dengelenmesidir.

Yoga özetle, güçlü ve bütünsel (zihinsel, bedensel ve ruhsal) bir dönüşüm aracıdır.

Yoga’ya nasıl/neden ilgi duydunuz?

Hayatın ve iş temposunun yoğunluğunda kendimi dinlemeyi unutup, bir yaprak gibi oradan oraya savruluyordum. İçimdeki çocukla bağlantımın azaldığını, günden güne üzülerek hissediyordum. Yaşam enerjim günden güne azalmaya devam ediyordu. Ve işte yoga ile yolumun kesişmesiyle yoga hayatımda devrim yarattı. Yaşam enerjim, ışığım günden güne artıyor. İçimdeki çocuk mutlu, heyecanlı ve coşkulu. Hayatın sunduklarını sevgiyle kabul etmeyi öğreniyorum. Sevgi ve ışık olmayı seçip, nefes aldığım için her gün Allah’ıma şükrediyorum. Hayatta ‘asla’ların, sınırların olmadığını, yoga bana gösteriyor. Yoga ile sınırlarımı her gün yavaş yavaş ortadan kaldırarak özgürleştiğimi hissettiriyor. En önemlisi de var olan hastalıklarımın yoga ile üstesinden geliyorum.

Eğitmen olmaya nasıl karar verdiniz?

Yoga sayesinde kendime yaptığım her yolculukta hep bir adım yükseldiğimi keşfettikçe, bu güzel yolculuğa başkalarının da çıkması gerektiğini fark ettim. Onlar da daha sağlıklı olmayı, daha enerjik olmayı, hayata pozitif bakmayı, sınırların olmadığını görmeyi hak ediyorlar. Ve ben sadece, yolu gösteren bir ışığım,  o yolda onlar da yürümeye karar verip daha iyiye ilerliyorlar. En güzel mutluluk ise, ders sonrasında yüzlerde oluşan huzur ve gülümseme.

Kimler yoga öğrenmek için size gelebilir?

Herkes Yoga’ya başlayabilir. Yaş, kilo, cinsiyet fark etmiyor. Sadece başlamaya karar verip, derse gelmeniz yetiyor. Sonrasına siz bile şaşıracaksınız!!! Ve sabırla derslere devam ettikçe kendi gücünüzün ve enerjinizin sınırı olmadığını göreceksiniz!!!

Yoga’nın ruhsal ve fiziksel faydaları nedir?

Yoga’nın faydası saymakla bitmiyor. Yapılan bilimsel araştırmalarla da günden güne bir çok faydasının olduğu keşfediliyor. Faydalarından bazıları:

·               Omurganın yumuşak, esnek ve sağlıklı olmasını sağlar.

·               Asanalar sayesinde, stres, gerginlik ve bloke olmuş enerjiler serbest bırakılır.

·               Kasları uzatır ve güçlendirir.

·               İç organları esnekleştirir, uyarır ve masaj yapar.

·               Hücreler yenilenir, canlanır ve toksinler atılır.

·               Zihin berraklaşır, dinginleşir.

·               Boşaltım, Solunum, Kalp, Dolaşım, Sinir sistemlerini düzenler.

·               Stres azalır.

·               Yorgunluk ve uykusuzluk giderilir.

·               Bağışıklık sistemi güçlenir.

·               Beden formda kalır.

·               Farkındalığınız artar.

·               Anda kalmanızı sağlar.

·               Hafızanızı güçlendirir.

·               Eklem yerleriniz korunur.

·               Sabrınız artar.

·               Daha iyi bir duruş sağlar.

·               İç huzurunuzu keşfedersiniz.

·               Duygusal olarak dengede olmanızı sağlar.

·               Daha iyi bir cinsel yaşam sağlar.

·               Pürüzsüz, sağlıklı ve dinç bir cilt sağlar.

·               Sınırlarınızın ötesinin olduğunu keşfedersiniz.

Kıbrıs’ta Yoga’ya rağbet var mı?

Lefkoşa ve Girne bölgesi bu konuda daha bilinçli. Umarım herkes kendi için en iyi kararın Yoga’ya başlamak olduğunu fark edecek. İnancım var.

Bunun dışında bir de fotoğrafçı yanınız var. Biraz da ondan bahsedelim…

Fotoğraf benim tutkum. İç dünyamın gizli kalmış yanlarını deklanşöre basarak keşfediyorum.  Fotoğraf yaratım gücümü fark etmemi sağlıyor. Kendimi özgürce ifade ediyorum.  Kendimi bu konuda geliştirmeye devam ediyorum. Hayatımın en güzel renklerinden biri.

Hayata bakış açınız yaşam felsefeniz nedir?  

En önemlisi mutlu bir insanım. Birine veya bir nedene bağlı olmadan mutlu olmayı öğrendim. Hayatı çok seviyorum. Her gün kendimi geliştirecek bir şeyler bularak kendimi formatlıyorum. Tutkularım olan Yoga ve fotoğraf kendimi keşif araçlarım. Hayata farklı pencerelerden bakarak hayatı ve kendimi öğreniyorum. Tüm cevapların dışarıda olmadığını, bende olduğunu biliyorum. Pozitif bakış açısı ve enerjiyle kendimi yeniliyorum. Hayat somurtarak, üzülerek, suçlayarak, kurban duygusu hissederek çok renksiz ve sıkıcı.  O yüzden her gün keyif alarak, öğrenerek, kendimi keşfederek, pozitif yaklaşarak yaşamayı seçiyorum. Size de bunu tavsiye ederim.

Son olarak başka değinmek istediğiniz bir şeyler var mı?

Dış görünüşünüz, yalnızca kalpten bakabildiğinizde güzelleşir, ışıldar ve berraklaşır. Dışarı bakanlar düş kurar, içe bakanlar uyanış yaşar. Yoga ile iç dünyanıza yolculuk yaparak dış dünyanızı güzelleştirip, aydınlatın. Siz aydınlanın ki, yaşamınız, çevreniz ve dünyanız aydınlansın…

Misyonum olan, bulunduğum ortama, hayatıma ve evrene ışık yayıp, insanların yollarını aydınlatmaya devam ediyorum. Yoga ile beden, ruh ve zihnin dengelendiğindeki dinginliği, huzuru, iç enerjinin keşfinin sağladığı anda ki mutluluğu, anda kalmayı ve farkındalığın önemini öğretmeye devam edeceğim.

Öğrenmeye ve ışık olmaya nefes aldığım sürece devam edeceğim. Işığınızın ve kendi değerinizin farkında olmanız dileğiyle…

Yoga ile ilgilenenler ve bilgi almak isteyenler 05338857859 telefondan ve [email protected]’dan bana ulaşabilirler.