Kuzey Kıbrıs Turing ve Otomobil Kurumu Başkanı Tigin Kişmir, bu yılki otomobil yarışı organizasyonları hakkında bilgi vererek, geçtiğimiz yıl Eylül ayında gerçekleştirilen Kuzey Kıbrıs Rallisi’nin 12 bin civarında seyirci ağırladığını, bu yılki rallinin 25 bin seyirciye ulaşmasını öngördüklerini belirtti.

 

 

Mine AVKIRAN NUR

 

Spor denince akla ilk gelen futbol olsa da, Kuzey Kıbrıs’ta en çok seyirci kitlesine sahip spor dalı motor sporları, yani ralliler.

İyi organize edilmiş otomobil yarışları, Kuzey Kıbrıs’taki binlerce kişi tarafından yakından izleniyor. Özellikle rallinin hafta sonu gerçekleştirilmesi seyirci kitlesini daha da artırıyor. Hem ralli etaplarının yer aldığı bölgelerdeki işletmeler kazanıyor hem de seyirci kitlesi keyifli bir gün geçiriyor. Ralli şampiyonaları, Kuzey Kıbrıs Turing ve Otomobil Kurumu’nun güçlü ekibi sayesinde gerçekleşiyor. Kurumun başkanlığını iki yıldan bu yana Tigin Kişmir yürütüyor.

Motor sporları tutkunu bir babanın oğlu olan Tigin Kişmir, çocuk yaştan bu yana motor sporlarıyla ilgileniyor. Kişmir, Kuzey Kıbrıs Turing ve Otomobil Kurumu’nda başkanlık görevinin yanı sıra çok yönlü kişiliğe sahip.

Mesleği, profesyonel emlak danışmanı olan Tigin Kişmir, Emlak Dünyası’nın üç ortağından biri. İki yıldan uzun bir süredir kamuda üst düzey yöneticilik yapan Kişmir, Piyangolar Dairesi Müdürlüğü görevini iki yıl kadar üstlendikten sonra Maliye Bakanlığı’nda Danışmanlık görevi yürütmeyi sürdürüyor.

İyi bir eş ve iki çocuğuyla yakından ilgili bir baba olan Tigin Kişmir, bir veli olarak Şehit Ertuğrul İlkokulu Okul Aile Birliği Başkanlığı’nı da üstlenmiş.

Tigin Kişmir, üstlendiği sorumlulukları başarıyla yerine getirmek için adeta gece gündüz çalışıyor ve “Zamanı iyi organize ederek faydalı olmaya çalışıyorum” diyor.

 

Üç gün sürecek tutku

 

Kuzey Kıbrıs Turing ve Otomobil Kurumu tarafından organize edilen yarışlar ve hedefler hakkında North Cyprus UK Gazetesi’ne konuşan Tigin Kişmir, 1-2-3 Haziran’da gerçekleştirilecek Kuzey Kıbrıs Rallisi’nin de detaylarını anlattı. Kişmir, bu yıl ilk kez KKTC’nin Türkiye Ralli Şampiyonası’nın takvimine dahil olduğunu ifade ederek, Türkiye’den gelen ekipleri ağırlamanın heyecanını yaşadıklarını söyledi.

Girne Yat Limanı’ndan başlayacak rallinin yine aynı yerde son bulacağını kaydeden Tigin Kişmir, Tirmen- Esentepe-Lefkoşa etabının 2 Haziran Cumartesi günü, Balıkesir- Serdarlı-Görneç etabının da 3 Haziran Pazar günü gerçekleştirileceğini vurguladı.

 

Sponsorluğu Gülgün Süt Ürünleri üstlendi

 

Kişmir, Girne’nin muhteşem dokusu içerisinde seyirci özel etabının gerçekleştirileceğine dikkat çekerek, şöyle dedi: “Yarışçılarımız bu etabı kullanarak seyircilere keyifli anlar yaşatacak. Kıbrıs kültürü, tarihi, doğası ve yemeklerinin bir arada olacağı bir organizasyon hazırladık. Çok fazla emek harcadık ve maliyeti de fazla olan bir organizasyon planladık. Rallinin maliyetlerinin bir bölümüne devlet desteği aldık ancak Gülgün Süt Ürünleri sponsorluğu üstlenerek bizlere ciddi anlamda katkı sağladı.”

Tigin Kişmir, geçtiğimiz yıl Eylül ayında gerçekleştirilen Kuzey Kıbrıs Rallisi’nin 12 bin civarında seyirci ağırladığını anımsatarak, bu yılki rallinin 25 bin seyirciye ulaşmasını beklediklerini belirtti.

 

Yarışçı için maddi kaynak önemli

 

Kuzey Kıbrıs’ta ralli pilotluğu yapmanın maddi kaynak sıkıntısı yaşanmadan yapılmasının pilotun motivasyonunu artırdığına işaret eden Kişmir, oldukça yetenekli bir kadın pilot olan Tuğçe Eskimuhtaroğlu’nun da sponsor bulma sıkıntısı yaşaması nedeniyle ralli pilotluğuna veda ettiğini ifade etti.

Tigin Kişmir, ralli sporunu, adanın her yerinde yaşayan kişiler tarafından izlenmesi, yarışçıların daha da artmasını hedeflediklerini söyleyerek, her geçen gün organizasyon kalitesini artırarak yola devam ettiklerinin altını çizdi.

Tigin Kişmir, ayrıca, iki ralli pilotu Deniz Fahri ve Bora Manyera’nın Türkiye’de yarışacak olmasının gururunu yaşadıklarının da altını çizerek, ülkedeki birçok ralli pilotunun oldukça yetenekli olduğunu ve bu sporu profesyonel olarak yapmaya çok istekli olduklarını ifade etti.

 

Etabın geçtiği yer kalkınıyor

 

Ralli etaplarının geçtiği bölgelere canlılık geldiğini anımsatan Kişmir, “Ergazi köyünde 300 kişi yaşıyorsa ralli sayesinde bu sayı bin 300 oluyor. Seyirci kitlesi o köyün marketinden, restoranından ya da kahvehanesinden yararlanıyor, köylü de kazanç sağlıyor. Bir köyde evinde bulgur köftesi yapıp ralli izleyicilerine satış yapanlar; bir yılda satmadığı kadar bir günde içecek satanlar dahi olmuştu” ifadelerini kullandı.

Tigin Kişmir, ralli etaplarının yapılacağı bölgelerde iş makineleriyle yol tamiratı yaptıklarını bu sayede girilemeyecek yolların kullanılacak hale geldiğini de belirtti.

 

İzleyici kitlesi 65 bini buluyor

 

Ralli sporunun KKTC’de en çok izleyici kitlesine sahip olduğunun altını çizen Kişmir, şu ifadeleri kullandı: “Kıbrıs Rallisi’nin Lefkoşa özel etabını 65 bin kişi izlemişti. Bu sayının bu yıl daha da artmasını bekliyoruz. Örneğin Görneç’te gerçekleştirilen bir ralli sırasında 70-80 yaşındaki ninelerin sandelyesini alıp ralliyi izlemeye geldiklerini gördüm.”

 

Ekip, Türkiye’de de etap organizesi yapıyor

 

Avrupa Ralli Şampiyonası, Ortadoğu Ralli Şampiyonası ve hatta Dünya Ralli Şampiyonası’nı Kuzey Kıbrıs Turing ve Otomobil Kurumu olarak KKTC sınırları içerisinde organize etme hedefinde olduklarını ifade eden Kişmir, bilgi, birikim ve tecrübenin ekibinde var olduğunu vurguladı.

Tigin Kişmir, geçtiğimiz yıl Türkiye’de yer alan Dünya Ralli Şampiyonası’nın iki etabının Kuzey Kıbrıs Turing ve Otomobil Kurumu tarafından organize edildiğinin de altını çizdi ve bu yıl da yeniden etap organizasyonu yapmak için 40 kişilik ekiple Marmaris’e gideceklerini belirtti.

Organize yaparken güvenlik tedbirlerini aldıklarını ve kaza ya da yaralanma ihtimalini minimum seviyeye çektiklerinin altını çizen Kişmir, organizasyonun oldukça zahmetli ve stresli bir süreç olduğunu ancak sonrasında yapılan işi izlemenin keyfine vardıklarını kaydetti.

 

Kıbrıs Rallisi, 16 -17 Haziran’da

 

Kişmir, Kuzey Kıbrıs Turing ve Otomobil Kurumu takvimindeki diğer ralliler hakkında bilgi vererek, ERC Kıbrıs Rallisi’nin 16 -17 Haziran’da, İskele Rallisi’nin 7-8 Temmuz’da,  Lefkoşa Rallisi’nin 1-2 Eylül’de, Kocaeli Rallisi’nin 20-21 Ekim’de ve Ovgoroz Rallisi’nin de 17-18 Kasım’da gerçekleştirileceğini belirtti.