İş yaşamında başarılı projelere atan işadamı Zeki Ziya tam bir at tutkunu… Alayköy’deki çiftliğinde atlarını izlerken yoğun yaşamına mutluluk depolayan işadamı, aynı zamanda at yarışlarında tutkusunu heyecana dönüştürüyor…


Zeki Ziya’nın Güney’deyken annesi, babası hatta ninesi ve dedesi de koşu kulübü üyesiymişler…1968 yılından 1974 yılına kadar olan süreçte, her hafta sonu at yarışlarını izlemeye gittiğini anlatıyor …

Cyprus XP Travel Direktörü ve Pegasus Kıbrıs Temsilcisi Zeki Ziya, iş yaşamında attığı başarılı adımlarla dikkat çekerken aynı zamanda üç yıldan bu yanadır da KKTC Jokey Kulübü Başkanlığı yapıyor.  Başarılı işadamı atlara olan tutkusunu ofisinde de yatsıttı. Atların bulunduğu tablolar, fotoğraflar, biblolar gözlerden kaçmıyor.
Alayköy’deki çiftliğinde, 2 tanesi saf kan İngiliz, 1 tanesi İngiliz-Arap karışımı, 6 adet de haflinger’leri bulunan işadamının atlara olan merakı aslında çok eskilere dayanıyor.
Zeki Ziya’nın Güney’deyken annesi, babası hatta ninesi ve dedesi de koşu kulübü üyesiymişler…1968 yılından 1974 yılına kadar olan süreçte, her hafta sonu at yarışlarını izlemeye gittiğini anlatıyor Zeki Ziya…Ve daha fazla iş yaşamındaki projeleriyle gündemde olan işadamının yaşamında önemli bir yeri olan at merakını konuşuyoruz onunla…


Başka yerde seyretmekten usanmıştım…

Zeki Ziya’nın yoğun iş günlerinden arta kalan zamanlarında en büyük hobisi haline gelen atlar ve at yarışları onu bir hobinin ötesine KKTC Jokey Kulübü Başkanlığına kadar getirmiş.
3 yıldır, KKTC Jokey Kulübü’nün başkanlığını yapan Zeki Ziya’nın yarıştırdığı atları da kendi çiftliğinde duruyor.  Daha önceleri Türkiye’de de atları olduğunu ve onları yarıştırdığını anlatan Ziya, “Aldığım atları yarıştırıyordum. Atları başka yerde seyretmekten usandım ve Alayköy’de bir yer satın aldım. Yardımcım İlkay’la burayı alıp yatırım yaptık” diyor…


“Mahsunlukları ve insanlar gibi art niyetli olmayışlarını seviyorum…”

Şimdi 10 tane at bulunan çiftlikte, tavuz kuşları, deve kuşları, tavuk ve horozlar, ördekler ve keçiler de bulunuyor. Zeki Ziya, boş zamanlarında buraya uğruyor, yarış zamanları ise hipotroma gidiyor.
Zeki Ziya, atların mahsunlukları ve insanlar gibi art niyetli olmayışının kendisini cezbettiğini söylüyor bizlere… Ayrıca, tüm hayvanları çok sevdiğini de anlatan Ziya, çevresindeki insanların da hayvanlara daha yakın olmasına aracılık yaptığı için de büyük bir keyif duyduğunu belirtiyor.


En büyük eksiklik hipotrom

KKTC Jokey Kulübü Başkanı olarak Kuzey Kıbrıs’taki at yarışları hakkında da Zeki Ziya’ya soru sormadan geçmiyoruz. Bu konuda biraz tepkili… “Siyasilerin yalanları…Her gelen hipotrom yapacak diye söz veriyor. Biz de atçılara karşı hükümetin yalancısı olduk” diyor. Türkiye Jokey Kulubü’nun de kendilerine hipotrom için katkı sözü verdiğini anlatan Ziya, politikacıların da hiçbir şeye “hayır” demediğini ancak üretmediğini söylüyor. Önemli olanın yasal altyapının tamamlanması olduğunu belirten Ziya, “Prensip aldık yasal altyapı hazır olmadan yardım istemeyeceğiz. Yeni hükümete de bir ziyaret gerçekleştirip sıkıntılarımızı anlatmayı düşünüyoruz” diye sonlandırıyor bu konudaki görüşlerini.