Misli KADIOĞLU

Yemyeşil huzur veren bir alan içerisinde Kuzey Kıbrıs’ın eşsiz dağ ve deniz manzarasını izleyerek golf oynayanlar her geçen gün artıyor.
Özellikle hafta sonları, Esentepe’de yer alan dünya standartlarında golf sahası Korenium ve Güzelyurt’ta 9 delikli CMC Golf Sahası, golf tutkunlarının uğrak yeri durumunda. Bir buçuk yıl önce kurulan KKTC Golf Federasyonu da bu sporun daha profesyonelce yapılabilmesi ve ülkede yaygınlaşabilmesi adına önemli bir yer tutuyor. Özellikle kış aylarında soğuk ülkelerden golf tutkunlarının Kuzey Kıbrıs’a gelmesiyle, ülke ekonomisi de fayda sağlarken, golf sporunun daha yaygın bir şekilde yapılabilmesi için saha sayısının artırılması gerekiyor. Ancak var olan durumda da golf meraklıları ve KKTC Golf Federasyonu üyeleri çeşitli olanaklardan faydalanabiliyor.

Türkiye ile işbirliği

KKTC Golf Federasyonu’nun özerkliğini bir buçuk yıl önce aldığını belirten KKTC Golf Federasyonu Başkanı Soner Yetkili, önce kendisinin başkan olarak seçildiğini, ardından da yönetim kurulunun seçildiğini anlattı. Yetkili, başkan seçilir seçilmez bazı hedefler koyduğunu ifade ederek, golf sporunu sevdirmeyi amaçladıklarını ve bu çerçevede de çocuklar ve gençlerden işe başladıklarını söyledi. Yetkili, Türkiye’de işadamı ve TC Golf Federasyonu başkanı Ahmet Ağaoğlu ile temasa geçtiklerini belirterek, çok iyi ilişkiler oluşturduklarını ve yine Türkiye Milli Takımı hocalarından Oğuzhan Küçük’ün Mart ayında Kıbrıs’a üç aylık eğitim vermeye geldiğini anlattı. Yetkili, Türkiye’deki programın aynısını Kuzey Kıbrıs’a getirmek için çalıştıklarına işaret etti.

30 çocuk yetiştiriliyor

Ayrıca, çocuk ve gençlere golf sporunu sevdirmek için pilot okul olarak Korenium Golf Sahası’na yakın olması nedeniyle Esentepe İlkokulu ve Esentepe Ortaokulu’nu pilot bölge olarak seçtiklerini belirten Yetkili, buradaki çocuklara golf sporuyla ilgili temel eğitim vererek, golf sporunu tanıttıklarını ifade etti. 30 çocuğu seçtiklerine işaret eden Yetkili, bir buçuk yıldır bu çocukların kendileriyle beraber olduğunu söyledi.
Türkiye Golf Federasyonu’nun KKTC Golf Federasyonu’na yardımda bulunduğundan da söz eden Yetkili, Türkiye’den 30 tane junior golf seti, 30 çift ayakkabı ve kıyafet gönderdiklerini söyledi.

Yurt dışında da temsil ediyorlar…

Yetkili, kendi aralarında turnuva başlattıklarını, bunu üçer günlük turnuva şeklinde organize ettiklerini ifade etti. Türkiye Cumhuriyet Kupası’nın KKTC’de oynandığını da hatırlatan Yetkili, dünyaca ünlü golf turnuvalarına davet edildiklerini, Kalkanlı’daki Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kampüsü’nde seminerler verdiklerini, aynı zamanda turnuvalarının da devam ettiğini söyledi. Yetkili, 10 tekler liginde 8 çiftler liginde turnuva olduğunu kaydetti. Öte yandan, KKTC Golf Federasyonu’nda başarılı sporcular olduğuna değinen Yetkili, ülkemizi yurt dışında temsil eden sporcular da olduğunu söyledi.

Yetkili, İngiltere’yle de turnuvalar yapma düşüncesinde olduklarını ifade ederek, orada da golf meraklısı Kıbrıslı Türklerin çok olduğunu, onlarla da iletişim içerisinde olduklarını belirtti.

Merkezde antrenman sahası şart

Yetkili, ülkede az saha olduğuna vurgu yaparak, Kuzey Kıbrıs’ta bir Esentepe’deki Korenium Golf Sahası bir de CMC denilen 9 delikli bir saha olduğunu ifade ederek, “Hedefimiz Lefkoşa’ya antrenman sahası yapmaktır. 40-50 dönümlük bir yere ihtiyacımız vardır. Devlet kanallarıyla görüştük. Öyle bir yer bulursak, daha merkezde herkesin daha kolay ulaşım sağlayabileceği bir yer yapmak istiyoruz. ” şeklinde konuştu.

Turizmi canlandırabilecek bir spor

Kuzey Kıbrıs’ta henüz yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan, ancak gelişmiş dünya ülkelerindeki birçok kişinin severek uğraştığı golf sporunun ülke turizmine de önemli bir katkı sağlayabilecek potansiyelde olduğunu belirten Yetkili, adanın bu spora uygun olduğunun altını çizdi. Yetkili, “Golf ekonomiyi canlandıracak yegane spordur. Adamız bu spor için çok uygundur. Golfa gelen turist harcama yapar. Ayrıca, farklı bir sezonda gelindiği için turizm yalnızca yaz ayıyla sınırlı kalmamış olacak” diyen Yetkili, Finlandiya, Almanya, Litvanya gibi ülkelerden ülkemize golf oynamak için gelenlerin olduğunu belirtti.