Sessizliğin ardından oyuncular yavaş yavaş yeşil sahaya ayak basıyorlar. Isınma turlarında bile insanı korkutan acayip bir enerji var. Yeni Zelanda Milli takım oyuncularının Maori Savaş Dansıyla oyuna başladıkları düşünülürse Rugby maçı öncesinde etrafa hâkim olan atmosfer tahmin edilebilir. Zaman geçiyor, ısınma turları bitiyor ve savaş başlıyor! Evet, oyun değil savaş bu.

 

Ege ÖZADAM

Rugby tam anlamıyla bir takım oyunu. Seksen dakika boyunca 15 kişinin tek bir vücutçasına  hareket edişini, pozisyon alışını, skor kazanışını izlerken nefesiniz kesiliyor. Her biri gayet cüsseli olan bu adamların son sürat koşarken arkalarındaki oyuncuya topu fırlattıklarını hayal edin! Hiçte kolay görünmüyor değil mi? İşte Rugby geriye doğru pas atma kuralı olan tek oyun. Oyuncuların savaşa gidermiş gibi haykırması ilk başta tuhaf gelse de, kendinizi oyuna bıraktıkça siz de içten içe bağırmaya başlıyorsunuz! Ayrıca Rugby oyuncularının her zaman kıyaslandıkları Amerikan Futbolu oyuncularına karşı büyük bir üstünlüğü de var. Onlar şu cümleyi kurabiliyorlar: No helmets. No pads. Just balls. Rugby.

Gözü kara olmak önemli

Rugby her ne kadar kaba ve zorlu bir spor gibi görünse de, aslında fiziksel güçten çok takım oyunu ve oyun planının iyi bir şekilde kurulmasına dayalı.  Önemli olan hızlı tempoda doğru kararlarlar alabilmek ve topun ileriye taşınmasını sağlamak. Tabii bu noktada cesaret faktörü ve gözü kara olmak da çok önemli. Futboldan farklı olarak rugbyde forvetler daha zor mücadelelerde bulundukları için daha ağırlar ayrıca.

Geçtiğimiz günlerde Girne’de gerçekleşen gösteri maçında Birleşmiş Milletler, Türkiye’den Ottomans takımı ve Cyprus Pumas aralarında 40 dakikalık maçlar yaptılar. İzleyicilerinin hemen hemen hepsi İngilizdi. Buna ek olarak tamamı İngiliz gönüllülerden oluşan acil yardım ekibi ve Cyprus Today’den bir gazeteci de maçları izledi. Rugby Sezonuna açılış olan maçlar gayet heyecanlı geçti. İlgilenenler varsa Cyprus Pumas’ın internet adresinden sonraki oyunların tarihlerine bakabilirler…

**Fotoğraflar için Acil Yardımdan Claire Lamb’a teşekkür ediyoruz.


Kısaca Rugby

·       Rugby ilk defa İngiltere’nin Rugby şehrinde 19. yy’da oynanmaya başladı

·       İlk maç İngiltere ve İskoçya arasındaydı ve İskoçya’nın galibiyetiyle son buldu

·       Üç ülkede ulusal spordur: Wales, Yeni Zelanda ve Madagaskar

·       Son Rugby Turnuvası 2011 Yeni Zelanda yapılmıştı, bir sonrakiyse 2015’te İngiltere’de olacak.

 

Rugby Kuralları

·       Takımlar 15 oyuncudan oluşur ve forvet ve bek olmak üzere ikiye ayrılırlar.

·       8 kişilik forvet kadrosu işin ağır kısmını üstlenir ve sürekli çarpışma içindedir.

·       7 kişiden oluşan bek kadrosu ise daha hızlı ve çevik oyunculardan oluşur, amaçları boşluk bulup topu kaçırmaktır. 

·       Amaç topun karşı tarafa (rakip kale çizgisi arkasına) taşınmasıdır.

·       Rugby’nin en belirgin kuralı pasın her zaman geriye doğru atılmasıdır.