* Özgürlüğü doyasıya hissetmek, macera yaşamak ve  gökyüzünde adrenalin arayanlar için tek seferlik gyrokopterle uçuş ya da tandem atlayış denilen pilot eşliğinde yamaç paraşütü gibi sportif faaliyetler de yapılabiliyor.

 

* Ziya: “Dron uçurmak ya da yamaç paraşütü yapmak için ülkemizi tercih eden sporcular var. Ayrıca ülkemizi ziyaret eden turistlere de, Tatlısu’da ya da St. Hilarion Kalesi bölgesinde yamaç paraşütü ile tandem atlayış, gyrokopterle ya da ultralight hava aracıyla uçuş yaptırabiliriz.”

 

 

Mine AVKIRAN NUR

 

Havaların güzelleşmesiyle birlikte, Kuzey Kıbrıs’ta alternatif eğlence ve aktivite arayışları da başladı. Eğer siz de masmavi gökyüzünde kuşlar kadar özgür olmayı ve adrelaniniiliklerinize kadar yaşamayı istiyorsanız, o zaman havacılık sporlarının en ekstrem araçları arasında yer alan planör, microlight ve yamaç paraşütünü bir kez olsun denemelisiniz

Kuzey Kıbrıs’ta, KKTC Hava Sporları Federasyonu, havada gerçekleştirilen sportif faaliyetlerin artmasına ciddi katkı sağlıyor. Federasyon bünyesinde ultralight, microlight hava aracı, gyrokopter, dron, balon, model uçak, F3J ve F5J tipi model planör, model uçak ile yamaç paraşütü gibi branşlarda eğitim veriliyor ve bu alanlarda sportif havacılık faaliyetleri gerçekleştiriliyor.

Başkanlığı devraldıktan sonra federasyona özerklik getiren ve Kuzey Kıbrıs’taki havacılık faaliyetlerinin artmasına katkı sağlayan Zeki Ziya, iş dünyasındaki başarısını bu alanda da kanıtlamış durumda.

North Cyprus UK Gazetesi’ne konuşan KKTC Hava Sporları Federasyonu Başkanı Zeki Ziya, hava sporlarının günümüze kadar ilgi duyulan bir alan olmadığını, başkanlığı itibarıyla sportif havacılık faaliyetlerini yaygın hale getirmeyi hedeflediğini ifade ediyor. 

Bu kapsamda, okullara ve spor kulüplerine yönelik çalışmalara başladıklarını söyleyen Ziya, “Hava sporlarına ilgiyi artırmak amacıyla kısa bir süre içerisinde ilkokul çağındaki çocuklar arasında uçurtma yarışmaları düzenleyeceğiz ve ödüller vereceğiz. Uçurtma ile başlayıp bu spora ilgi duyan çocuklara federasyon tarafından model uçak kullanımı eğitimi vereceğiz. Ardından da diğer alanlara ilgi duyanları yönlendireceğiz” diyor.

 

Tek seferlik yamaç paraşütü yapılabilir

 

KKTC Hava Sporları Federasyonu Başkanı Zeki Ziya, federasyon bünyesinde lisanslı sporcuların yanı sıra adrenalin arayanlar için tek seferlik gyrokopterle uçuş ya da tandem atlayış denilen pilot eşliğinde yamaç paraşütü gibi sportif faaliyetler de yapılabildiğine dikkat çekiyor. 

Ziya, yetişkin bir kişinin yamaç paraşütü branşında kendini geliştirmek istemesi halinde 7-10 gün arası kurs süresinin ardından tek başına atlayışlar yapabileceğini söylüyor.

Tatlısu’da uygun görülen bir alanın pist olarak kullanılması için girişimde bulunduklarını belirten Ziya, “Yamaç paraşütü ile atlayış için Tatlısu’da zaten bir pist mevcut. St. Hilarion Kalesi bölgesinde de yamaç paraşütü atlayışları yapılıyor. Tatlısu Belediyesi’nin federasyonumuza tahsis edeceği bir başka pist ise, model uçak ve model planör gibi adrenalin sporlarına ev sahipliği yapacak” diyor. 

 

Yabancılar dron uçurmak için KKTC’ye geliyor

 

Zeki Ziya, adrenalin seven herkesin hava sporlarını ilgiyle yapabileceğini söyleyerek, “Bunun en güzel örneği, 100 yaşını aşan Peggy’nin doğum gününde yamaç paraşütüyle tandem atlayış gerçekleştirmesidir” diyor.

Hava sporlarının özel ilgi turizmi kapsamında yer aldığını ifade eden Zeki Ziya konuşmasına şöyle devam ediyor: 
“Dron uçurmak ya da yamaç paraşütü yapmak için ülkemizi tercih eden sporcular var. Ayrıca ülkemizi ziyaret eden turistlere de, Tatlısu’da ya da St. Hilarion Kalesi bölgesinde yamaç paraşütü ile tandem atlayış, gyrokopterle ya da ultralight hava aracıyla uçuş yaptırabiliriz.” 

Zeki Ziya, yamaç paraşütü gibi branşlarda, tandem atlayış öncesinde sağlık sigortasının yapılmasının mecburiyet gerektirdiğini kaydederek, lisan alacak sporcudan da sağlık raporu istendiğini ifade ediyor.

 

Hedef, katkı almadan ayakta kalan bir federasyon

 

Başkanlığı döneminde temel hedeflerinden birinin, devlet katkısı almadan ayakta kalan federasyon yaratmak olduğunu belirten Ziya, “Federasyon olarak turizm başta olmak üzere havadan ilaçlama kabiliyeti olan gyrokopter ile ilaçlama faaliyetleri yapma hedefindeyiz” diyor.

 

“Rum Yönetimi samimiyetten uzak”

 

Başkan Zeki Ziya, Kuzey Kıbrıs’ta Şubat ayında gerçekleştirilen ve uluslarası düzeyde bir yarışma olan ‘Yamaçparaşütü Hedef Dünya Kupası puanlarının, Güney Kıbrıs’ın protestosu sonucu Uluslararası Hava Federasyonu sitesinden çıkarılmasına oldukça kızgın. 
Ziya, Rum Yönetimi’ne şu eleştirileri getiriyor: “Sporcularımız, Uluslararası Hava Federasyonu lisansına sahip ve Dünya Kupası’na zaten katılıyor. Ancak Güney Kıbrıs’ın tek bir sporcusu Uluslararası Hava Federasyonu lisansına sahip değilken bir de şikayet ediyorlar. İşte bu, ayıptır. Rezillik de, bu şikayetin dikkate alınmasıdır. 1960’tan bu yana bu alanda ne yarışma düzenlediler ne de bu tarz bir organizasyona katıldılar. Biz spor yapıyoruz, onlar politika yapma peşindedir. Bize destek olmalarını beklemiyoruz ama köstek de olmasınlar, insan olsunlar. Kıbrıs’ta barış isteyip her fırsatta Kıbrıs Türk toplumunu her alanda aşağı çekme stratejisi güden Güney Kıbrıs’ın samimiyetten uzak olduğunu düşünüyorum. Bize bu yapılanlardan sonra anlaşmadan yana bir tavır sergileyeceklerine zerre kadar inancım kalmamıştır. 2004’te Annan Planı’na ‘Evet’ diyen bir birey olarak artık Güney Kıbrıs’taki makamlarla her ne yapılacaksa yanıtım ‘Hayır’ olacaktır. Ayrıca, Rum Yönetimi Lideri başta olmak üzere en alt makamların konuşmalarının samimiyetten uzak ve sahtekar olduğunu her platformda dünyaya anlatmak her Kıbrıslı Türk’ün görevi olduğunu düşünüyorum.”

 

Engellemeler, Dünya Hava Sporları Federasyonu’na taşınıyor

 

KKTC Hava Sporları Federasyonu Başkanı Zeki Ziya, EuroLig’in bir parçası olan Planör Model Uçak Şampiyonası’ndaki puanlamanın da Rum Yönetimi tarafından engellendiğinin altını çizerek, spor alanında Kıbrıslı Türklere uygulanan tüm ambargolar ve engellemeleri, Dünya Hava Sporları Federasyonu’na taşıyacaklarını belirtiyor.

 

F3J tipi model planörde hedef, şampiyonluk

 

KKTC’nin F3J tipi model planör takımının Türkiye Milli Takımı olduğunu ve 2017 Avrupa Şampiyonluğu’na sahip olduğunu ifade eden Ziya, hedeflerinin, Romanya’da gerçekleştirilecek Dünya Şampiyonası’nda takımı şampiyonluğataşımak olduğunu vurguluyor.