* “Kuzey Kıbrıs’ta ambargolar gibi büyük bir engel var’ deyip pes etmeyi doğru bulmuyorum. Bir hayaliniz varsa bunu gerçekleştirmek için kendinize inanmanız ve sistematik bir şekilde çok çalışmanız gerekiyor.”

 Karl M YORGANCI

Kuzey Kıbrıs’ın, spor tarihine adını altın harflerle yazmayı başaran genç tenisçi Eliz Maloney Yorgancı, ülkede bir ilke imza atarak, dünyaca ünlü “The Junior Wimbledon Tenis Şampiyonası”nda 2. tura yükselen ilk Kıbrıslı Türk olma başarısını gösterdi. Henüz 16 yaşında olmasına rağmen, Türkiye, İngiltere, İspanya, Almanya, İsveç, Portekiz ve Güney Afrika gibi ülkelerde dereceler elde eden ve büyük başarılara imza atan Eliz, başarılarının sırrını anlatarak, adeta hayat dersi niteliğinde sözler sarf etti. 2016 yılını gazetemize değerlendiren Eliz, sorularımızı yanıtlayarak, 2017 yılı için tüm dünyaya kardeşlik ve barış çağrısında bulundu.

Merhaba Eliz 2016 yılı senin için nasıl bir yıldı?

2016 benim için bir değişim yılı oldu. Yeni bir okula ve tenis akademisine başladım. Yeni bir hoca ve yeni antrenman arkadaşları ile çalışmalarıma devam ettim. 2016 yılında amacımız, çok turnuva kazanmaktan ziyade, oyunumda bir takım değişikliklere gitmekti. Buna rağmen ilk defa tenisin en prestijli turnuvalarından biri olan Junior Wimbeldon Tenis Turnuvası’na katıldım ve bu turnuvada ilk galibiyetimi aldım. Profesyonellerin yanında oynamak benim için çok güzel ve eğitici bir tecrübeydi. Sanırım Junior Wimbeldon’da oynamayı benim için 2016’nın en güzel anı olarak değerlendirebilirim.

Dünyanın birçok yerinde başarılara imza attın. Senin için özel olan bir ülke var mı?

Türkiye, İngiltere, İspanya, Almanya, İsveç, Portekiz ve Güney Afrika gibi ülkelerde dereceler elde ettim. Ama Kıbrıs’ın yeri bende her zaman çok ayrı. Kıbrıs sadece doğup büyüdüğüm yer değil, nereye gidersem gideyim benim evim. Benim, olarak gördüğüm tek yer. Tenise Kıbrıs’ta başladım ve burada Yusuf hocayla tanıştım. Tenise olan sevgimi zirveye taşıyan, benim için bir antrenörden çok daha fazlasıydı. Yusuf  hocanın gurur duyacağı bir tenisçi olmaya çalışıyorum. Yusuf hoca, başta annem babam ve abim olmak üzere tüm ailem ve Kıbrıs’ın güzel insanlarını düşünerek asla pes etmedim. Dört buçuk yaşında çıktığım bu yolda yürümeye devam ediyorum.

Senin gibi genç sporcularımıza nasıl tavsiyelerde bulunabilirsin?

‘Kuzey Kıbrıs’ta ambargolar gibi büyük bir engel var’ deyip pes etmeyi doğru bulmuyorum. Bir hayaliniz varsa bunu gerçekleştirmek için kendinize inanmanız ve sistematik bir şekilde çok çalışmanız gerekiyor. Hayalleriz gerçekleştirmek kolay değildir ancak, doğru işleri yaparsanız atlanamayacak engel yoktur.

Son olarak 2017 yılı için temennilerin nelerdir?

Benim tenisteki hedefim, tekrar Junior Wimbledon Tenis Şampiyonası’nda oynamak ve sıralamamı yükseltmek. Bunun dışında, birçok kötü olayın yaşandığı bu günlerde tüm dünyada barışın, mutluluğun ve kardeşliğin hakim olmasını diliyorum. Hayatın kırgınlık ve öfke için çok kısa olduğunu düşünüyorum.