Misli KADIOĞLU

 

Biraz heyecan biraz adrenalin, biraz doğa biraz çamur… Rekabet, dostluk, muhabbet… Son günlerde popülaritesi artan offroad sporuna Kuzey Kıbrıs’ta da ilgi gittikçe artıyor.
4x4 araçlarla araziye inen offroad meraklıları, düzenledikleri doğa turlarıyla hem ülkenin doğal güzelliklerine şahitlik ediyorlar, hem de yarışmalarla, bu tutkularına adrenalin ve rekabet katıyorlar. Kuzey Kıbrıs Off-Road Derneği Başkanı Mehmet Kurtbaş, dernekleri ve Kuzey Kıbrıs’taki offroad sporu hakkında gazetemize bilgi verdi.

Gizli kalmış güzellikleri keşif

Kuzey Kıbrıs Off-Road Derneği Başkanı Mehmet Kurtbaş, derneklerinin 2008’de kurulduğuna işaret ederek 33 tane kurucu üyelerinin bulunduğunu söyledi. Derneği kurarkenki amaçlarının offroad sporunu tanıtmak ve bu sporu tanıtırken Kuzey Kıbrıs’ın doğal güzelliklerini de keşfetmek olduğunu belirten Kurtbaş, dört çeker araçlarla yol dışı giderek, normal araçların giremediği yerleri keşfetmenin keyfine vardıklarını anlattı. “Tabi ki, bunun yanında ülkemizi tanıtmak da amaçlarımız arasında” diyen Kurtbaş, offroad meraklılarının yurt dışındaki yarışlara ve gösterilere katılarak Kuzey Kıbrıs’ın tanıtımı için de katkı sağladıklarını kaydetti.

Yılda 12 etkinlik…5 tane heyecan dolu yarışma…

Birkaç yıl önce Kuzey Kıbrıs Offroad Derneği üyelerinin İngiltere’de yapılan bir offroad show’a katılarak ülkemizi burada da temsil ettiklerini ve tanıtımına katkıda bulunduklarını ifade eden Kurtbaş, derneğin faaliyetleri konusunda da şöyle konuştu:
“Kuzey Kıbrıs Offroad Derneği olarak bizim yılda 12 tane etkinliğimiz var. Yaz mevsiminde etkinliklerimizi azalttık. Bu günlerde havalar çok sıcak. Sulu dönemlerde biz daha çok eğleniyoruz… O nedenle yazın 3 ay etkinliklerimize ara verdik. Yılda 5 tane de yarışmamız oluyor.”

Dört çeker aracı olanlar katılabilir

Bir diğer yandan offroad tutkunları şu günlerde 12 Ekim’i bekliyorlar. Eski Gönyeli Yolu, Aşıklar Tepesi olarak bilinen Plümer Koruluğu’nda heyecan dolu bir yarış için geri sayım başladı. Mehmet Kurtbaş, tüm dört çeker araç sahiplerinin bu yarışa katılabileceğine işaret ederek, gerek güneyden gerek Türkiye ve İngiltere’den de misafirlerinin yarışmalara katıldığını anlattı. 

10-15 km’de rallicilerin yaşadığı heyecan

Offroad tutkunlarının güzergâhları, Beşparmak Dağları, Karpaz bölgesi, kış aylarında Akdeniz köyü ormanlık bölgesi…
Kurtbaş, “10-15 km’de rallicilerin yaşadığı heyecanı yaşarız.”  derken, offroad sporunun da motor sporları arasında en az tehlikeli spor olduğunu anlattı. Roll bar ile kafes sistemi, dört noktalı emniyet kemeri, içten ve dıştan elektrik kesici ile güvenliğin sağlandığını söyleyen Kurtbaş, ayrıca helment takma sorumluluğunun da olduğunu kaydetti.


Dostluklar ve muhabbet en güzeli

Gerek doğa gezileri, gerek yarışmalar, gerekse offroad ektrim (extreme) gibi etkinliklerde bir araya gelenlerin ise en büyük kazancının kurdukları dostluklar olduğuna değinen Kurtbaş, “Zamanımız artık çok değişti. Neredeyse muhabbet kalmadı. Oysa biz hem paylaşımın hem muhabbetin keyfini yaşıyoruz” dedi.