Ülkemizde sosyal medyayı kullananların sayısı her geçen gün artmaktadır. Facebook ve Instagram’da neredeyse her gün resmini, nerede olduğunu ve özlü sözler paylaşanlar var.

            Sosyal medya, insanların duygularını ,düşüncelerini, her konudaki fikirlerini özgürce ifade edebildikleri  bir platformdur. Artık kimin, nerede, neler yaptığından tüm adanın haberi var. İnsanlar sosyal ağlar sayesinde birbirleriyle devamlı iletişimde kalabiliyorlar. . Hani derdik ya bir telefon kadar yakınım; gerçekten tüm dünya akıllı telefonlarla  bir telefon kadar yakın oldu.

Bunları niye mi yazdım?  Açıklayayım. Bugün turizmde, tanıtım ve pazarlamada sorunlar yaşıyoruz. Bütçenin yeterli olmamasından dolayı ülkede tanıtım bütçesinde  kısıtlamaya gidilmek zorunda kalındı. Her gün bir turizmci çıkıp reklam yapılmamasından dolayı gelen turist sayısında azalma olduğunu söylüyor.

O zaman sosyal medya kampanyaları desteklenerek ülke tanıtımında birlikte hareket edersek nasıl olur?

Öncelikle, Turizm sektörü içinde yer alan havayolları, acenteler, oteller birbirine bağlı ve birbirini etkileyen bir yapıya sahiptir. Bu yüzden oluşturulacak sosyal medya kampanyaları bu bileşenlerin birbirini desteklemesi ve birbiriyle çelişmemesi esasına dayalı olmalıdır. Kurumlar da sosyal medya çalışmalarını bütünleşik pazarlama iletişimi çerçevesinde geliştirmek zorundadırlar.

- Yurtdışındaki popüler bloglar takip edilip müşterilere direkt ulaşılabilir.

- Dünyanın dört bir tarafındaki ziyaretçilerin samimi tatil ve gezi yorumları yapıp, paylaştığı internet sitesi olan Tripadvisor takip edilebilir, ziyaretçi yorumları dikkate alınabilir.

- Twitter ve Friendfeed gibi sosyal ağlar üzerinden otel, uçak ve turlarla ilgili güncel kampanyalar duyurulabilir ve hedef kitleye çeşitli tavsiyelerde bulunulabilir.

- Müşterilerin daha çok ilgisini çekmek ve karar verme sürecinde etkili rol oynamak için Youtube üzerinden tatile özendirici videolar yayınlanabilir ve Flickr üzerinden fotoğraflar paylaşılabilir.

-  Özellikle Facebook’un diğer sosyal medya sitelerine göre daha etkin bir şekilde kullanıldığı sonucuna ulaşılmıştır. Dolayısıyla Facebook üzerinden büyük bir kitleye ulaşılabilir.

  Gelecekte başarılı bir destinasyon yönetimi için sosyal medyanın kullanımının ve sosyal medya stratejilerinin geliştirilmesinin önemli olduğu açık bir gerçektir. Sosyal medyanın, pazarlamacılar tarafından turistlerin seyahat deneyimleri hakkında bilgi almak için önemli bir yere sahip olduğu belirlenmiştir.

Sosyal Medya iletişimi etkileşimdir. Dürüst ve net olmalıyız. Paylaşımlarda satışa teşvik edici, ciddi ve sempatik olmalıyız. İnsanlarla iletişime geçmenin en etkili yolu onlara soru sormaktır. Kısa ve eğlenceli sorular sorun. Markamızı anlatırken kısa, sade ve yalın bir dil kullanmalı, karşı tarafı dinlerken sabırlı ve her türlü yoruma ve karmaşaya açık olmak zorundayız.

Biz turizmcilere bu konuda büyük görevler düşüyor. Pek bilinçli olarak sosyal medyayı kullandığımı, kullandığımızı söyleyemem. Her şeyi bilmek gerekmiyor. Sadece ülke turizmine hepimizin katkı koyması için elimizden gelen ufacık şeyler olduğunu biliyorum. Bazen tarihi eserlerin resimlerini bazen de güzel sahillerimizi sosyal medya sitelerinde paylaşarak katkı koyabiliriz.

Siz yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız; ufacık bir katkı da sizden bekliyoruz.

Birlikte hareket etmekten güç doğar. Öyleyse ülke turizmi ve ekonomisi için sosyal medya tanıtımına ağırlık verelim. Sosyal medya gücüyle ülkemizi, değerlerimizi Dünya’yla tanıştıralım.