Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklama şöyle:

 

“Bilindiği üzere Haziran 2012’de Kıbrıs Rum tarafının tutumu nedeniyle müzakerelerin fiilen durduğu bir ortamda, o dönemde Özel Temsilcilik görevini yürütmekte olan Doç. Dr. Kudret Özersay, başka bazı hususlar yanında, sonuç alıcı olmayan bir sürecin parçası olmak istemediğini vurgulayarak görevini iade etmişti.

 

Bugün Kıbrıs’ta kapsamlı ve kalıcı bir çözüm bulunması için yürütülmekte olan diplomatik girişimlerin kritik bir aşamaya geldiği ve önümüzdeki günlerde tam teşekküllü müzakerelerin başlayacağı bilinmektedir. Ülke menfaatleri için önemli olan böyle bir aşamada Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Özersay’dan yeni sürece katkı koymasını ve yardımcı olmasını talep etmiş ve kendisi de toplumsal sorumluluk bilinci ile hareket ederek Müzakereci olarak görev yapmayı kabul etmiştir.

 

On yıldan uzun bir süredir Kıbrıs müzakerelerinde aktif olarak yer almış olan Doç. Dr. Özersay’ın, bir yandan Kıbrıs sorununun farklı boyutlarına hakimiyeti diğer yandansa 2002 yılından bu yana müzakere masasındaki tüm yakınlaşma çalışmalarının hazırlanmasında bizzat yer almış bir isim olarak Kıbrıs Türk tarafına müzakerelerde güç katacağı değerlendirilmektedir. Önceki görevinden ayrılmasına rağmen iki yıl boyunca, bir akademisyen ve tecrübeli bir diplomat olarak çok sayıda yabancı diplomat ile görüşmeler yürüten Özersay, Kıbrıs Türk tarafına dolaylı olarak yardım ve destek vererek sürecin bir parçası olmayı sürdürmüştür.

 

Yarım asırdır devam eden Kıbrıs sorununun çözüm çabalarında gelinen bu kritik aşamada, Kıbrıs Türk Halkının çıkarlarını gözetecek yaşayabilir bir çözümün en kısa zamanda bulunması için Kıbrıs Türk tarafının yapıcı bir anlayışla masada olacaktır. Bu bağlamda bu günden itibaren Sayın Doç. Dr. Kudret Özersay Müzakereci olarak görev üstlenmiştir.”