Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, kısa bir süre sonra Bakanlar Kuruluna sunulacak olan 2012-2015 Ekonomik Programının hedefinin sürdürülebilir ekonomik büyüme ve istihdamın artışının sağlanması olduğunu vurguladı.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, kısa bir süre sonra Bakanlar Kuruluna sunulacak olan 2012-2015 Ekonomik Programının hedefinin sürdürülebilir ekonomik büyüme ve istihdamın artışının sağlanması olduğunu vurguladı. Konuyla ilgili BRT’ye değerlendirmelerde bulunan Atun, Ekonomik Program taslağının büyük bir kısmının tamamlanmış durumda olduğunu, son rötuşların yapıldığını belirtti. Programın oluşma sürecindeki çalıştaylarda ekonomistlerin yanı sıra ülkede sivil toplumu oluşturan bütün kesimlerden katılım sağlaması için zemin oluşturduklarını ifade eden Atun, toplumun çeşitli katmanlarından 186 katılımcının temsilci olarak programda yer aldığını söyledi. Atun, “Bununla birlikte son safhalarında artık daha da uzman kişiler, ortaya konulan öngörüleri, hassasiyetleri strateji çalışması yaparak bir program haline getirdi” dedi. Programla ilgili eleştirilerin hatırlatılması üzerine bazı kesimlerin somut katkı koymak yerine, program üzerinden siyaset yapmaya çalıştığını üzülerek gördüklerini söyleyen Atun, programın sosyal, siyasal ve ekonomik tarafıyla KKTC’nin kendisinin hazırlamış olduğu ve kendi düzenlemeleri için kullanılacak olan bir program olduğunun unutulmaması gerektiğini vurguladı.

“Bu bizim yol haritamızdır”

Atun , şöyle devam etti: “Bu bizim kendi yol haritamızdır. Tabii ki ekonomik çapı çok daha geniştir. Ama bununla birlikte gerek sosyal gerek ise siyasi hayata yönelik ayrıca politikalar içermektedir. Dolayısıyla bazı örgütlerin ifade ettikleri gibi iddialar içermemektedir. Daha önce yapılan protokollerde her iki ülkenin de teknik heyetleri bir araya gelerek bu programı oluşturmuşlardır. Biz burada ilk kez bu kadar geniş bir halk katmanının katılımını sağladık. Bu anlamda bu bir ilktir ve halkımız için de büyük bir avantajdır.”

“KKTC’nin ekonomik program hazırlama kapasitesi”

20 Temmuz törenlerine katılmak için adaya gelen Türkiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın da KKTC’nin kendi insan gücüyle ekonomik programı hazırlama kapasitesine sahip olduğunu vurguladığını ve bundan duydukları memnuniyeti dile getirdiğini hatırlatan Atun, Eylül ayında başlayacak olan Türkiye-KKTC protokol çalışmalarında Kıbrıs Türk insanının özünden ve temelinden yansıyan tutumlarla şekillenmesine olanak sağlanacağını söyledi. Kıbrıs Türk Ticaret Odasının, Ekonomik Program ile ilgili görüşlerinin ise bakanlık bürokratları tarafından titizlikle incelendiğini kaydeden Atun, Odanın da görüşlerinden mutlaka faydalanılacağını ifade etti.

“Programın tartışılması bizi memnun ediyor”

Atun şöyle konuştu: “Bazı bilgi kirlilikleri olmasına rağmen, programın tartışılıyor olması bizi memnun ediyor.Ne kadar çok tartışılırsa bu tartışmada ortaya çıkacak verilerden istifade etmemiz kolaylaşacaktır.Aynı zamanda tartışma ortamının çoğalması programın Kıbrıs Türk insanı tarafından da sahiplenildiğinin göstergesidir.” Programın günün sonunda Bakanlar Kurulu tarafından onaylanacağını söyleyen Atun, ara safhalarda programı, her bakanlığa kendilerini ilgilendiren bölümlerini sunarak bilgilendirme suretiyle sürecin devam etmesini sağladıklarını kaydetti. İçeriklerin büyük bir bölümünün Bakanların da onayından geçmiş durumda olduğunu dile getiren Atun, “Ama sonuç olarak onayı verecek olan siyasi iradedir.Çünkü halk da bu siyasi iradeye onay vererek yetki vermiştir” diye konuştu.

“Ekonomilerde istikrar son derece önemlidir”

Dünyada 1, 3 ve 5 yıl olarak program hazırlayan ülkeler olduğunu, kendi programlarının ise 3 yılı öngördüğünü söyleyen Atun, 3 yıllık programların orta vadede bir dönemi kapsadığını hatırlattı.

Bakan Atun, programın son tarihinin kendi hükümetlerinden sonraki dönemi de kapsadığı ile ilgili eleştirilere de şöyle yanıt verdi:

“Seçimler 2014 yılında olacak. Dolayısıyla hazırladığımız program yeni oluşacak olan hükümetin ilk yılındaki görev süresini de kapsamaktadır. Sonuçta Bakanlar Kurulu’nun onaylayacağı bir program olduğundan yeni hükümet dönemindeki Bakanlar Kurulu da sonuçta alacağı bir kararla değişiklik yapabilecek. Ancak şunu vurgulamak isterim ki ekonomilerde istikrar son derece önemlidir. Biz bu programı 3 yıl yaparak belirli bir istikrar olgusunun oluşmasını ve bir sonraki 3 yıllık program buna eklenirken bir önceki programdan elde edilen tecrübelerle daha da gelişmesini hedefledik. Bu, eksik ve yapılmamış unsurların da eklenmesini kapsıyor aynı zamanda. Sonuç olarak istikrar da göz önünde bulundurulduğunda 3 yılın makul bir süre olduğunu düşünmekteyiz.”

Programın hedefinin sürdürülebilir ekonomik büyüme ve istihdam artışının sağlanması olduğunu söyleyen Atun, programın ekseninde ise Dış Ticaret olduğunu, dış satışlar ve dış pazar erişimlerinin gerek üretim gerekse hizmet sektörü anlamında sağlanması amacı taşıdıklarını belirtti.

“Artık geceden sabaha yeni vergi yok”

Sunat Atun, 2004-2009 yılları arasındaki dönemi hatırlatarak, halkın akşamdan sabaha yeni bir vergi ile uyandığını da belirterek, “Dikkat ediniz, halkımız son 2 yıldır akşamdan sabaha yeni bir vergi ile karşılaşmıyor. İşadamımız, bir gece yatıp sabah kalktığında yüzde 4’lük bir stopajı karşısında bulmuyor, yeni katma değer oranları ile karşı karşıya gelmiyor” şeklinde konuştu. Bu durumun, geçmişte programsızca yapılan harcamaların dönemin hükümetini tıkanma noktasına getirmesiyle oluştuğunu kaydeden Atun, kendi hükümetleri döneminde bunun önüne geçmeye çalıştıklarını, istikrarsız ortamın görev süreleri dönemince ortadan kalktığını söyledi.