Misli KADIOĞLU

Kanser Hastaları Yardım Derneği’ne bağlı Umut Eğitim ve Kültür Evi, kanser hastalarına ve ailelerine mutluluk ve bir tutam umut dağıtıyor.  2011 yılında faaliyete geçen Umut Eğitim ve Kültür Evi’nde, 3-30 yaş arası 70’e yakın üye ve 40’a yakın gönüllü eğitmen bulunuyor.

Tedavi sürecinde derslerinden geri kalan çocuk ve gençlere İngilizce, Matematik gibi öğrenci talebine göre dersler verilirken, müzik terapi, psikiyatrın çocuk ve aile ile seansları yanında, bilgisayar kursları, müzik dersleri, tiyatro çalışmaları, satranç kursları, Rumca konuşma kursları sağlanıyor. Oyun odalarında gönüllü eğitmenler eşliğinde hem eğlenip hem de bir şeyler öğrenen çocuklar, mutlu oldukları ve kendilerinin ürettiği fiziksel aktiviteler, sunum odasında toplu izlenen eğitici filmler ve okunan kitaplar üzerinde yorumlar yaparak, görüş alışverişinde bulunuyor. Kendilerini geliştirme imkanı buluyor ve yaşadıkları umutsuzluklardan bir nebze de olsa uzaklaştırılıyorlar.

Kanser Hastalarına Yardım Derneği bünyesindeki Umut Eğitim ve Kültür Evi’nin Sorumlusu Gökhan Gökberk, de çocukluğunda kanserle tanışmış.10 yaşında kansere yakalanan Gökberk, 4 yıllık tedavi sürecinde zor günler yaşamış… Tedavi olduğu dönemde de kanser hastaları için eğitim konularında neler yapılabileceği üzerine dernek başkanı Raziye Kocaismail’le fikir alış verişinde bulunduklarını anlatan Gökberk, böyle bir merkezin kurulmasıyla da burada aktif olarak çalışmaya başlamış.

 

Aileler de yararlanabiliyor

Merkezde sağlanan eğitimle, özellikle tedavi sürecindeki çocukların derslerinden geri kalmaması sağlanırken, aynı zamanda kanser hastası çocukların aileleri de merkezden faydalanabiliyor. Gökberk, “Kanser hastalığını yaşayan, alttan veya tedavisi devam edenler ayrıca birinci derecedeki yakınları merkezimizden yaralanabiliyor” derken, merkezin üyeleriyle birlikte gönüllü eğitmenlerle sıcak bir ortam yaratıldığını belirtiyor. 

Zor zamanlarda birbirlerine destek oluyorlar…

En çok tercih edilen matematik, fizik gibi okul dersleri olduğunu anlatan Gökberk, gitar, piyano, keman derslerinin de üyeleri tarafından yoğun talep gördüğünü söylüyor. Dernek olarak çocuklara enstrüman da sağladıklarını ifade ediyor. Aynı zamanda müzik terapi seansları, orff eğitimleri, psikoterapi seansları, tiyatro çalışmaları, santranç kursları, yabancı dil kursları, fotoğrafçılık gezileri gibi çeşitli kültürel aktivite çalışmaları da yapıyorlar. Gökhan Gökberk, “Tüm bunların sayesinde pozitif vakit geçirebileceği bir evlerinin olması, çocukları ve gençlerin özgüvenlerinin artması ve kendilerini geliştirebilmelerini hedefliyoruz” diyor.

Aynı zamanda merkez, yeni yıl aktivitesi, doğum günleri gibi mutluluk dağıtan aktiviteler de organize ediyor.

Umut Orkestrası ve artan başarısı

Yaşları 14-61 arası olan 35 kişilik Umut Orkestrası gibi kendi yarattıkları müzik grupları da olduğundan söz eden Gökberk verdikleri konserlerle hafızalara kazınan, sayıları gün geçtikçe artan Umut Orkestrası’nın doğuşunu da şöyle anlatıyor: “Ben yan flüt çalmaya yeni başlamıştım.  Burada tanıştığım Ahmet Güvenler de müzisyendi. Ne yapabileceğimiz konusunda konuşurken, kardeşim de gitar çalıyordu ve bize katıldı. Sayımız gün geçtikçe arttı. Orkestra oluşumuna girmek istedik.”

20 Aralık’ta konserleri var

Verdikleri konserlerle, derneğe maddi olarak da katkı kazandıran üyeler, 20 Aralık’ta Yakın Doğu Üniversitesi’nde konser vermeye hazırlanıyorlar.

Gönüllülerin katkılarıyla ayakta duran merkezin, üyelere daha iyi hizmet verebilmek için daha çok maddi ve manevi desteğe ihtiyacı var. Gerek daha büyük bir merkez sahip olmak gerekse daha kapsamlı çalışmalar yapabilmeyi arzuluyorlar. İletişim numaraları: Telefon 22 70564 - 22 89806 - 0548 8702279 E-posta [email protected] İnternet Sitesi http://www.khyd.org