*Kalplerinde ritim bozukluğu bulunan ve ilaç tedavisine cevap vermeyen hastaların tedavileri Dünya’da çok az merkezde uygulanabilen “dondurma” yöntemi kullanılarak Kuzey Kıbrıs’ta Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde yapılıyor.

 


Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi (YDÜ) Hasta İlişkileri ve Dış İlişkiler Başkanı Ahmet Savaşan, YDÜ Hastanesi’nin açılmasıyla birlikte Kuzey Kıbrıs’ın Avrupa standartlarının üzerinde sunduğu sağlık hizmetleri, düşük fiyat avantajı ve bekletmeden tedavi verebilme kabiliyetiyle sağlık alanında önemli bir alternatif ülke haline geldiğini anlattı. Savaşan, “YDÜ Hastanesi olarak hastanemizin bütün bölümlerinde konusunda uzman hocalarımız en son teknolojiye sahip tıbbi cihazları ve tıp alanındaki en güncel bilgileri kullanarak çok sayıda insanın hayatını kurtarıyorlar” diye konuştu.

 

Kuzey Kıbrıs’ta bir ilk

Savaşan, YDÜ Hastanesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Ali Oto’nun başkanlığındaki Prof. Dr. Kudret Aytemir’in de içinde bulunduğu doktorlar heyetinin, tıpta ‘atriyal fibrilasyon’ olarak adlandırılan, kalbin hızlı ve düzensiz çalışması hastalığının tedavisinde, yepyeni bir uygulama olan, Dünya’da da geliştirilme aşamasında bulunan “dondurma metodu”nu hastalara başarıyla uyguladıklarını anlattı. Savaşan YDÜ Hastanesi’nde yapılan bu uygulamayla sağlık alanında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bir ilke daha imza atıldığını belirtti.

 

 “Dünyada sınırlı sayıda merkez uygulayabiliyor...”

Türkiye’de çok kısıtlı, Dünya’da da sınırlı sayıda merkezin “dondurma” yöntemi uygulayabildiğini vurgulayan YDÜ Hastanesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Ali Oto da, YDÜ’nün Kardiyoloji Anabilim Dalı’nın; gerek personel açısından, gerekse teknik altyapı açısından kardiyoloji alanında, günümüzde uygulanabilen tüm girişim ve tedavi yöntemlerini aynı şekilde uygulayabilecek güçte ve donanımda olduğunu belirtti.  

“YDÜ Hastanesi’nde en yeni yöntemleri kullanıyoruz. Ritm bozuklukları tedavisinde kullanılan dondurma yöntemiyle, kalbin kulakçıklarına gelen damarların açıldıkları bölgelerde, ritm bozukluğuna sebebiyet veren odakların dondurulmasından ibaret. Hastalarımıza kasık bölgesinden lokal anestezi uygulayarak gerçekleştirdiğimiz girişimimiz bir buçuk saat sürüyor ve yaptığımız girişimden sonra hastalarımız kalplerindeki ritim bozukluklarına bağlı olarak kullandıkları ilaçlardan kurtuluyorlar” şeklinde konuştu.